De pedagogiske appene

Hvilke apper skal man velge? Foto: Colourbox.com
Hvilke apper skal man velge? Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har sett nærmere på hvilke apper som både er lærerike og morsomme for 2-6 åringene. 

De fleste barn i førskolealder er ganske ukritiske og altetende når det gjelder spill. Dette gir oss foreldre en gylden mulighet til å snikinnføre de som er av det mer pedagogiske slaget.

Margareth Sandvik, som er dosent i norskdidaktikk ved Institutt for barnehagelærer-utdanning, Høgskolen i Oslo og Akershus har gjennomført en studie i barnehage om bruk av interaktive tavler og lesebrett i barnehagen. Og erfaringene er gode.

– Erfaringene fra studien viser at apper kan stimulere barnet språkutvikling, i tillegg til å gi barnet digitale ferdigheter. Det er ingen tvil i at apper kan berike det enkelte barnets språkferdigheter, slår språkforskeren fast. 

SPRÅKFORSKER: Margrethe Sandvik mener apper kan berike det enkelte barns språkferdighet. Foto: Elena Tkachenko
SPRÅKFORSKER: Margrethe Sandvik mener apper kan berike det enkelte barns språkferdighet. Foto: Elena Tkachenko Vis mer

Hvilke apper skal man velge?  

– Hva er avgjørende for at en app skal være nyttig i forhold til læring?

– Når barn leker med iPad og apper, vil appenes innhold og aktiviteter ha betydning for hvordan barna blir engasjert kognitivt. Her er det mye lærerikt innhold i appene og de fokuserer på ulike ferdigheter og kunnskapsområder, svarer Margareth.

– Hvordan selve appen da er lagt opp, spiller inn. Det at barna får utfordringer og gruble blir viktig. Det er mindre utviklende om de bare klikker i vei, legger hun til.

Mammanett har testet en rekke populære apper for 2-6 åringer innen forskjellige fagområder. Les vår og ekspertens vurdering av hver enkel app - kanskje noen passer for ditt barn?

LES OGSÅ: Appene for baby og smårollinger

Bokstavkongen er en kjent figur for mange barn. Foto: iTunes
Bokstavkongen er en kjent figur for mange barn. Foto: iTunes Vis mer

Lære å skrive app 

Bokstavkongen er et pedagogisk konsept som har blitt brukt i forbindelse med bokstavopplæring i den norske skolen i en årrekke. For litt siden fikk Bokstavkongen sin egen iPad applikasjon og nylig ble boken med samme navn utgitt.  

Det hele har utspring i Kolbjørn Hauges bok «Historien om hvordan lydene fikk bokstaver» som han skrev i 2001. Hensikten var å knytte positive følelser mellom lyd og bokstav og samtidig lage spennende historier som fenget barna.

Dette har blitt videreført i applikasjonen der barna får høre alle historiene om hvordan lydene fikk bokstaver. Historiene er noe forkortet fra den opprinnelige boken og er illustrert med enkle og fargerike figurer.

Appen lar barna øve på å skrive bokstaver. Foto: iTunes
Appen lar barna øve på å skrive bokstaver. Foto: iTunes Vis mer

 

 

Til sammen inneholder appen 33 eventyr og diverse spill. En fin modul er delen hvor barna kan øve seg på å skrive bokstaver. Dette er smart løst, ved at barna skriver med pekefingeren oppå bokstav-malen.

Ellers inneholder appen et minnespill hvor man kan finne store og små bokstaver som passer sammen, et tegneprogram, filmklipp, musikk og en modul hvor barna kan lage sine egne historier med forskjellige elementer. Appen er beregnet på barn fra fire år og oppover.

Lær med Jacob: Her får barna melke kyr og høste korn. Foto: iTunes
Lær med Jacob: Her får barna melke kyr og høste korn. Foto: iTunes Vis mer

 

Eksperten mener:

- Bokstavkongen er ambisiøs. Tekstene er noe klisjefylte, men appen som helhet har mange skriftspråks-stimulerende aktiviteter, sier Sandvik som mener at en svakhet er bruken av stillbilder.

– Her er ingen bevegelse, ikke noe animasjon. Den har også tekniske svakheter som på "Tegn en bokstav". Her er den en tidsforsinkelse, slik at barnet ikke ser hva det tegner før et sekund etterpå.

LES OGSÅ: Apper for barn 2-6 år

App om matkunnskap 

Lær med Jacober en norsk iPad app som skal øke barnas bevissthet, interesse og kunnskap om mat og matens opprinnelse. I denne appen får barna møte gutten Jacob som lærer dem sammenhengen mellom mat, dyr og mennesker. Appen handler også om de forskjellige matgruppene og hvilken type mat som finnes i hver av dem.

På bondegården får barna hilse på forskjellige dyr og høre dyrelyder. Her får de også melke kyr og geiter, høste korn og lære om samlivet mellom dyr og mennesker.

Hvilken mat er sunn og usunn? Foto: iTunes
Hvilken mat er sunn og usunn? Foto: iTunes Vis mer

 

En annen fin oppgave i appen går ut på å sortere sunn og usunn mat og i et puslespill får barna lære om vitaminer mens de plukker frukt og høster grønnsaker. Denne appen er beregnet på barn fra fire års alder, men passer godt også for litt yngre barn.

Eksperten mener:

- Appen har fin grafikk og musikk er en fordel! Denne appen utnytter mediets egenskaper. Men det er mye tale og innholdet er vanskelig - til og med fremmedord. Den treffer ikke målgruppen helt og det er for lite å gjøre på oppgavene, mener Sandvik.

Gratis app fra Svanemerket: En fengende historie om miljøvern. Foto: iTunes
Gratis app fra Svanemerket: En fengende historie om miljøvern. Foto: iTunes Vis mer

 

App som lærer barna miljøvern

Gratis-appen Svanhilds reise er utviklet av Svanemerket, som er det offisielle miljømerket i Norden. Appen er gratis å laste ned, inneholder ingen annonser og finnes både for iPad, iPhone og Android.

Appen er en slags lydbok som inneholder fem lange historier om svanen Svanhild. Hver historie har en rikt utført illustrasjon, hvor det er mange små ting barna kan trykke på. Den enkelte historie følges opp av to miljøoppgaver som barna må løse.

Hensikten med fortellingene i appen er at barna skal lære at det de gjør i hverdagen sin, betyr noe for miljøet og naturen. «Alt i naturen henger sammen. Alt har konsekvenser for noe annet. Det jeg gjør, betyr noe.»

Anne Elvedal har skrevet fortellingene som er fargerikt illustrert av Siri Stranger. Harald Mæle har lydbokas fortellerstemme, mens Janne Formoe leser Svanhilds replikker. Appen passer for barn fra fire års alder.

Eksperten mener:

- Dette er en app med proff grafikk og gode aktiviteter, slår Sandvik fast.

Digital butikklek: Toca Store gjør det morsomt å øve på å telle. Foto: iTunes
Digital butikklek: Toca Store gjør det morsomt å øve på å telle. Foto: iTunes Vis mer

 

Matematikk app

Likte du å leke butikk som liten? Barn lærer mye gjennom å gjenskape dagligdagse hendelser og herme etter de voksne. Utviklerne i Toca Boca har nå flyttet denne barneleken til nettbrettet og smarttelefonen.

Appen Toca Store er en digital lekebutikk, hvor smårollingene blant annet får lære grunnleggende matematikk kunnskaper. I butikken kan barna velge hvilke varer de vil selge, bestemme prisen på varene, betale med penger, samt å selge varene sine. Dette lærer dem sammenhengen mellom priser og penger, samt at de får øve på å telle.

Appen lar barna leke alene eller sammen med en venn, hvor den ene kan være kunden og den andre er butikkansatt. Toca Store har en fin, barnevennlig grafikk og er veldig enkelt oppbygd. Appen passer for barn fra fire års alder og finnes på iPad og iPhone.

Eksperten mener:

- Toca-serien er proffe apper. Dette er lekfylt læring hvor barna må tenke matematikk, sier Sandvik.

 

 

Trygg Trafikks gratis app: Trafikkvennen Tarkus er en kjent figur for mange barnehagebarn. Foto: iTunes
Trygg Trafikks gratis app: Trafikkvennen Tarkus er en kjent figur for mange barnehagebarn. Foto: iTunes Vis mer

Trafikkopplæring for barn

Trafikkvennen Tarkus er en figur som flere barn nok kjenner igjen fra barnehagen. Dette er et konsept som er utviklet av Trygg Trafikk og som brukes til trafikkopplæring i barnehager over hele landet. For et par år siden kom de med en gratis app for iPhone og iPod og i år kom også Android og iPad versjonen.

Tarkus er et beltedyr med ni belter på ryggen. Når han sitter i bilen tar han på bilbelte. Da har han ti belter og kaller seg et bilbeltedyr. Denne appen inneholder en av de ni bøkene om Tarkus og har luker som barna kan åpne.

Trygg Trafikk har flere andre gratis apper for barn, blant annet en app som omhandler Tarkus sin gode venn Flaggi-Lise. Denne appen heter «Flaggi-Lise finner en refleks».

Eksperten mener:

- Tarkus har en proff grafikk og gode aktiviteter.

 

 

Dyrene i skogen: Appen som gir deg svaret på hva reven sier! Foto: iTunes
Dyrene i skogen: Appen som gir deg svaret på hva reven sier! Foto: iTunes Vis mer

Lær om dyra våre

I appen Dyrene i skogen får barn lære om hvilke dyr som finnes i den norske naturen

I disse tider er det mange som stiller seg spørsmål om hva det er reven egentlig sier og denne appen gir deg faktisk svaret!

Appen er en slags bildebok som inneholder fotografier av norske dyr. Her kan barna trykke på bildene for å få høre de autentiske lydene, eller trykke på bokstavene for å få høre hva dyret heter.

Dyrene i skogen ble lansert for iPhone og iPad for ett år siden og er av det helt enkle slaget. Appen retter seg mot barn i alderen 1-5 år, men passer nok best for de aller minste barna.

Eksperten mener:

- Dette er en fin app for de minste, men den har snevert innhold. Det er også primitiv grafikk på dyrenavnene, sier Sandvik.

Smartere? 

Og blir barna egentlig smartere av å bruke dem?  

– Det tror jeg det er vanskelig å påstå. Det er jo så mange andre forhold i livet til barn som har innvirkning på et så stort spørsmål. Men barn lærer når de leker, og da kan vi jo si at gode pedagogiske leker er viktig, avslutter Margareth Sandvik  

Denne saken ble første gang publisert 05.11.13 
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer