Nattevakt:

De siste seks årene har småbarnsmamma Iris (27) kun jobbet natt

Men forskning viser at nattarbeid kan ha flere negative helseeffekter.

FORETREKKER Å JOBBE NATT: Den store fordelen med å jobbe natt er ifølge Iris at hun får bedre betalt slik at hun kan jobbe færre timer. FOTO: Privat
FORETREKKER Å JOBBE NATT: Den store fordelen med å jobbe natt er ifølge Iris at hun får bedre betalt slik at hun kan jobbe færre timer. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Å jobbe nattevakt passer slett ikke for alle, da flere undersøkelser viser at skiftarbeid både kan påvirke den psykiske og fysiske helsen vår.

Men hvordan er denne typen arbeid for foreldre som har omsorg for barn og som skal tilrettelegge en travel hverdag med mange aktiviteter - fungerer det overhodet å jobbe natt dersom man har små barn?

– Ja så absolutt, mener tobarnsmor Iris Visted (27).

De siste seks årene har hun jobbet natt som arbeidsterapeut i en bolig for psykisk utviklingshemmede. Her har hun ansvar for å ivareta beboere dersom de skulle våkne og trenge assistanse i løpet av natten.

Iris, som er mamma til Ilyas (3) og Arion (1,5), forteller at det for henne og samboer Patryk var et bevisst valg å legge opp familielivet sitt på denne måten.

– Det er selvsagt tidvis tungt, men jeg trives veldig godt. Den store fordelen er at jeg jobber i 75 prosent våken nattevaktstilling, noe som tilsvarer 100 prosent lønn i forhold til dagvakt. Dette gir meg mer tid til å være sammen med barna enn om jeg hadde jobbet i en vanlig åtte til fire stilling.

– I løpet av en 12 ukers turnus jobber jeg 31 vakter og har vanligvis to-tre nattevakter på rad. Det betyr at når jeg først har fri, så har jeg gjerne fri i ei hel uke eller i to til fire dager. Dette gir meg god tid til å være sammen med barna, få gjort nødvendig husarbeid og dyrke hobbyene mine som er hest og hund, sier hun.

Samme rettigheter ved syke barn

En typisk arbeidsøkt for Iris varer fra klokken 21:45 til 07:30 neste morgen, da reiser hun hjem og sover frem til det er på tide å hente barna i barnehagen.

– Barna har halv plass i barnehagen slik at de kan være hjemme sammen med meg to dager i uka, det fungerer veldig fint. Hvis jeg av og til må jobbe noen dager hvor barna har fri, stepper moren min inn som barnevakt.

– Dersom barna skulle bli syke er prinsippet om å få fri med lønn det samme som for andre foreldre. Selv om samboer er hjemme og kan ta vare på dem om natta mens jeg jobber, trenger de en mamma som er våken og som kan være til stede for dem dagen etter. Jeg har også en veldig ålreit sjef som forsøker å tilrettelegge turnusen for oss som har små barn, i år har jeg for eksempel fått fri hele romjula.

FRI FLERE DAGER PÅ RAD: Iris stortrives med ordningen familien har i dag, men ser for seg at nattarbeid kan bli vanskeligere når barna blir eldre. FOTO: Privat
FRI FLERE DAGER PÅ RAD: Iris stortrives med ordningen familien har i dag, men ser for seg at nattarbeid kan bli vanskeligere når barna blir eldre. FOTO: Privat Vis mer

Per Olav Hernes i Arbeidstilsynet bekrefter at arbeidstakere har samme rettigheter ved nattarbeid som ved dagarbeid når det gjelder å be om permisjon i forbindelse med sykt barn.

– Retten til permisjon gjelder til og med det kalenderåret barnet fyller 12 år. Arbeidstaker har rett til permisjon inntil 10 dager hvert kalenderår eller inntil 15 dager dersom arbeidstaker har omsorg for mer enn to barn, sier han.

Når det kommer til graviditet, så er utgangspunktet ifølge Hernes at kvinner skal jobbe som normalt selv om de jobber nattarbeid.

– Dersom arbeidstaker imidlertid er bekymret for at jobben skal gå ut over helsen til seg selv eller fosteret, bør hun ta kontakt med sin fastlege for konsultasjon. Hvis legen mener at det ikke er medisinsk forsvarlig at hun jobber nattarbeid under svangerskapet har arbeidsgiver en tilretteleggingsplikt etter loven, sier han.

LES OGSÅ: Slik er det å være tvillingforeldre i turnusarbeid

Kan ha en del negative helseeffekter

Tall fra SSB viser at cirka 350 000 personer i Norge jobber skiftarbeid med nattevakt. De fleste er menn som jobber innen transportbransjen, primærnæringer, industri og utvinning. Kvinner topper derimot statistikken når det kommer til yrker innen helse- og sosialsektoren, her er 77,5 prosent av de som jobber natt kvinner.

Forsker Dag Ellingsen ved Arbeidsforskningsinstituttet på OsloMet forteller at skiftarbeid, inkludert nattarbeid, kan ha en del negative helseeffekter.

– Det å forskyve døgnrytmen er noe av det mest skadelige da det for eksempel kan gi vektøkning og litt høyere risiko for å få diabetes. Noen studier viser også at det er en høyere risiko for brystkreft, men på det området er undersøkelsene litt motstridende. Man vet også at en del former for nattarbeid kan øke risikoen for spontanabort. Det er imidlertid viktig å understreke at selv om det er en økt risiko, så er den ikke særlig høy, sier han.

KAN HA NEGATIVE HELSEEFFEKTER: Ifølge professor og forsker Dag Ellingsen kan nattarbeid gi en økt risiko for diabetes og brystkreft. FOTO: B. Ward / OsloMet
KAN HA NEGATIVE HELSEEFFEKTER: Ifølge professor og forsker Dag Ellingsen kan nattarbeid gi en økt risiko for diabetes og brystkreft. FOTO: B. Ward / OsloMet Vis mer

En utfordring med nattarbeid er ifølge Ellingsen at det er mennesker som tåler denne typen arbeid mest, som har størst farer forbundet med å jobbe natt.

– Yngre mennesker klarer oftest skiftarbeid bedre, samtidig er det noen i denne gruppen som også kan ta mest skade av det i det lange løp. Men det er store individuelle forskjeller på hvor godt folk tåler nattarbeid. Det første mange merker er at det å skyve på døgnrytmen fører til at man blir trøttere, noe som kan ha sine negative effekter. Undersøkelser har blant annet vist at helsepersonell har større risiko for å havne i en trafikkulykke etter et nattskift. Det å jobbe lange vakter til ukurante tider kan også påvirke pasientenes sikkerhet.

– Forskning viser at det er viktig å få nok hviletid mellom skiftene. Det er lite heldig å ha en turnus hvor du jobber nattevakt, har fri om dagen og skal på jobb igjen om kvelden, fordi det da er en risiko for at hviletiden blir for kort.

Foretrekker å jobbe kun natt

Selv om det ikke er uvanlig at nattevaktstillinger er forbundet med litt plager, forteller Iris at det for henne fungerer veldig fint så lenge hun kun jobber natt.

– Tidligere hadde jeg en turnus som innebar at jeg både jobbet dag, kveld og natt, men det fungerte ikke for meg. Det ble for mye svitsjing i forhold til døgnrytmen. Jeg har derfor gått inn for å gradvis øke stillingen min til natt, helt til jeg til slutt satt igjen med en ren nattevaktstilling.

– Det hender at jeg er litt ekstra trøtt og sliten etter å ha jobbet natt, men psykisk trives jeg veldig godt. Jeg har en svært stille og rolig arbeidsplass, som gir meg muligheten til å lese bøker og faktisk ha litt tid for meg selv. Det å ha litt egentid som småbarns-mamma er jo ikke så ille, ler hun.

Men selv om hun stortrives med ordningen familien har i dag, ser hun ikke bort ifra at det kan komme til å endre seg om noen år.

– Når barna blir litt større og begynner med ulike fritidsaktiviteter, kan det hende jeg må vurdere en annen type stilling. Men det kommer jo helt an på hvordan barna blir og hvordan jobbsituasjonen til Patryk er når den tid kommer.

Den største ulempen med å jobbe på denne måten, er ifølge Iris at det noen ganger kan bli veldig knapp tid til kjæresten.

– Han jobber også skift, så det hender at vi omtrent bare møtes i døra eller at vi får en liten time sammen før en av oss må dra på jobb.

– Jeg har også funnet ut at det kan være lurt å ha noen ferdige middager i fryseren som jeg kan ta frem og tine, eller at jeg lager litt ekstra middag dagen før som jeg kan varme opp. Hvis jeg ikke gjør det, har det en tendens til å bli mye pasta og ris eller andre kjappe løsninger. Jeg er jo tross alt i frokostmodus når jeg skal lage middag, smiler hun.

LES OGSÅ: - Jeg måtte ofte levere fra meg en unge som ble trist fordi mamma måtte jobbe, mens «alle andre» foreldre kunne stille opp

Vanligst å jobbe natt i en kortere periode

Det å opprette en god balanse mellom jobb og fritid, kan ifølge forsker Dag Ellingsen være en større utfordring i familier hvor mor jobber natt.

Dette skyldes at mange familier fortsatt har en tradisjonell arbeidsdeling i hjemmet, noe som kan være ekstra tungt for mødre etter en hel natts arbeid.

– Familier hvor mor jobber i såkalte «Nordsjøskift» klarer denne balansen ofte bedre, fordi de har lange skift over flere dager. De har også færre skift i løpet av en månedsøkt, slik at fraværet totalt sett blir mindre. Dette kan nok være bra på mange måter, for når mor er borte over lengre tid må far gjøre en mer aktiv innsats for å finne ut hva som befinner seg i kjøleskapet, smiler han.

– Men for de fleste er det nok mest vanlig å jobbe natt i en kortere periode av livet, da det for mange er helt uholdbart å stadig skulle snu døgnrytmen i forhold til skift og klare å holde seg våken om natta. Vi ser at man i en del yrker forsøker å komme over i andre former for jobb. Mitt inntrykk er at mange justerer dette når de får familie, kvinnelig politi vil for eksempel ofte slutte med turnustjenester når de får barn. Men det er samtidig et valg som kan få konsekvenser for karrieren deres, sier Ellingsen som også er professor på Politihøgskolen

Med den kommende eldrebølgen, tror Ellingsen behovet for nattarbeidere vil bli enda større i fremtiden.

– Mange eldre mennesker bor på sykehjem og sykehus, jo flere det blir her, jo større behov vil det bli for denne typen tjenester. Det interessante blir om man klarer å finne løsninger som gjør at man ikke skader helsa til de som jobber med andres helse.

LES OGSÅ: Barnehagene og skolenes apper forenkler hverdagen for foreldrene, men hvordan påvirker det barna?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer