Fattige barn:

- De skjemmes over hvem de er

På bare noen få år er det blitt mange flere fattige barn i Norge. Det gjør psykologene bekymret.

FATTIGE BARN: Norske psykologer er bekymret for de stadig flere barna som vokser opp i fattige familier i Norge. Foto: NTB Scanpix
FATTIGE BARN: Norske psykologer er bekymret for de stadig flere barna som vokser opp i fattige familier i Norge. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De har færre venner og blir oftere mobbet. De går sjeldnere i bursdagsselskap og de inviterer sjeldnere med seg andre hjem. De trives dårligere på skolen og de går på færre fritidsaktiviteter.

Barna det er snakk om tilhører en hurtigvoksende gruppe: barn som vokser opp i fattige familier. Det bekymrer norske psykologer.

- Fattigdom er en av faktorene som sterkest predikerer psykiske helseproblemer. For barn og unge er prisen særlig høy, sier psykologspesialist Kari Frank, som er spesialrådgiver i Norsk psykologforening til KK.

Hun forteller at det kan få store konsekvenser for et barn å vokse opp i fattigdom.

LES OGSÅ: Også barn kan få alvorlige psykiske lidelser

Mange flere fattige barn enn før

Barn i Norge har bedre levekår enn de fleste, men siden begynnelsen av 90-tallet har de økonomiske ulikhetene i landet økt. Andelen fattige barn er tredoblet i løpet av de siste 14 årene og i dag lever hvert 10. barn i relativ fattigdom, viser tall fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Bufdir. Med relativ fattigdom menes det at familien i minst tre år har levd på 60 prosent eller mindre av det som er mediainntekten i Norge.

Norsk psykologforeningen er så bekymret for disse barna at de har vedtatt at arbeid med å utjevne sosiale forskjeller, skal være deres hovedsatsning i arbeidet for barn og unge. Frank mener det er noe av det viktigste de kan gjøre for barn og unges psykiske helse.

- All forskning viser at det er til det beste for den enkelte og for samfunnet at det er få sosiale ujevnheter, sier Frank.

Kristin Oudmayer, som er fagansvarlig for oppvekst og inkludering i Unicef Norge, deler bekymringen.

- Vi ser at det får konsekvenser på flere områder i barns liv. Barn som vokser opp i familier med vedvarende lav inntekt, er mer utsatt når det gjelder utenforskap og ensomhet, og er mer utsatt for mobbing. Mange har også redusert anledning til å delta i organiserte aktiviteter, som er en viktig arena både for samvær og læring. Barn som vokser opp med lav sosioøkonomisk status, trives dårligere på skolen, og de bor oftere i trangere og dårligere leiligheter og hus enn andre, sier hun til KK.

- Vi ser med stor bekymring på hvordan økte forskjeller påvirker barns psykiske helse og deres rett til å utvikle seg, høre til og muligheten til å bygge en trygg fremtid, sier Oudmayer.

Barn med innvandrerbakgrunn utgjør over halvparten av barna man regner som fattige, mens barn av enslige forsørgere utgjør nær 40 prosent.

LES OGSÅ: Dette er de dyreste idrettene barna dine kan drive med

Tabu å være fattig

Hvor god råd vi har er et tabubelagt tema, og Frank forteller at både barn og voksne i fattige familier ofte bruker mye energi på å skjule det, fordi de skammer seg.

- Å skjemmes over hvem du er og hva du kommer fra, er oppskriften på lav selvfølelse og gir grobunn for psykiske vansker. Det kan være en stor mental belastning over tid å være den som velger å la være å gå i bursdag gang etter gang fordi familien ikke har råd til presang, eller aldri har noen ferieopplevelser å fortelle om ved skolestart, sier Frank.

For mange fører følelsene rundt egen økonomi til kronisk stress. Å leve i fattigdom øker også risikoen for at du blir kronisk stresset, noe som også påvirker barna i familien.

- Hvis du har en mamma som er så bekymret at hun ikke sover og altfor ofte er sinna, er ikke det bra for deg. Kronisk stressede foreldre har dårligere utgangspunkt for å komme i posisjon til å være gode foreldre, sier Frank.

Hun er spesielt bekymret for familiene, som lever med økonomiske utfordringer over lang tid og ikke har noe særlig nettverk.

LES OGSÅ: - Mistanken om at noe var galt med Maria, kom da hun var 2-3 år

- Hvis du som forelder opplever en krevende periode og kommer fra en mer ressurssterk familie, har du gjerne tilgang på hjelp. Du kan kanskje be om å låne litt penger eller få hjelp med barnepass eller husvask, ting som kan fungere som en buffer og som kan gjøre situasjonen lettere, sier Frank.

Noe som kan hjelpe, er for eksempel lovbestemmelsen om at alle kommuner fra 2020 skal ha en ansatt psykolog.

- Psykologer har mye å bidra med og barnehagene spiller en veldig viktig rolle i arbeidet med å forebygge og gjøre en tidlig innsats for de barna som er i risikosonen for å utvikle for eksempel adferdsproblemer, sier Frank.

LES OGSÅ: Slik prater du med barna om penger

Etterlyser bevisste foreldre

De senere årene har det vært gjort mye for å øke bevisstheten rundt sosiale ujevnheter i barnehager og skoler, og både Frank og Oudmayer mener det gjøres mye riktig.

Mange steder er det en policy på at man ikke legger opp til fellesaktiviteter som krever foreldrebetaling, sier Oudmayer, som i likhet med Frank, mener at barnehager og skoler også kan bidra ved å bevisstgjøre foreldre.

- Alle foreldre bør tenke over hvordan de bidrar til et inkluderende og trygt oppvekstmiljø for alle barn. Hvilke verdier formidler de videre til barna når det gjelder betydningen av merkeklær og andre høystatuseffekter, sier Oudmayer og trekker fram bursdagsfeiringer som eksempel.

- Er det mulig å feire barnets bursdag uten å leie Leos lekeland eller Peppes Pizza? Begge er eksempler på kostbare måter å gjennomføre bursdager på, som bidrar til å legge lista høyt for hvordan andre føler de burde gjennomføre det og som gjør at enkelte familier ikke feirer bursdagen i frykt for at det blir kjedelig og for enkelt, sier hun.

Lever du i en familie som har dårlig råd? Det er flere steder du kan søke hjelp, men tilbudene varierer fra kommune til kommune. Ta kontakt med fastlegen din eller barnas barnehage eller skole. De kan hjelpe deg videre, slik at at du og familien din får hjelp.

LES OGSÅ: «Fattige mennesker handler på Cubus»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer