De vanligste plagene hos gravide

- Disse graviditetsplagene får de aller fleste gravide stifte bekjentskap med! Slik lindrer du plagene.

VANLIGE GRAVIDITETSPLAGER: Her er plagene du ikke bør bli overrasket om du får stifte bekjentskap med i graviditeten. Foto: NTB Scanpix
VANLIGE GRAVIDITETSPLAGER: Her er plagene du ikke bør bli overrasket om du får stifte bekjentskap med i graviditeten. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når man hører om alle plagene man kan få som gravid, er det nesten et under at graviditet er noe vi kvinner frivillig utsetter oss for.

Urettferdig nok, er graviditetsplagene heller ikke likt fordelt; Mens enkelte gravide kan nikke gjenkjennende til hver eneste plage, er det andre som seiler gjennom graviditeten uten så mye som en liten underlivssopp en gang. 

Men hvilke graviditetsplager er de aller mest vanlige?

1. Kvalme og oppkast

Mammanett har snakket med jordmor Lena Milling fra Familieklinikken.no. Hun sier at kvalme kan være et av de aller første tegnene på at man er gravid. Som gravid er det også vanlig å oppleve at man reagerer på lukter på en helt annet måte enn tidligere. Noen utvikler kraftig aversjon mot enkelte lukter, noe som kan føre til at man føler seg enda mer kvalm.

Ifølge Helsenorge.no oppstår svangerskapskvalmen ofte rundt uke seks i graviditeten. Mens den hos mange gir seg i uke 12-13, kan enkelte slite med kvalme helt frem til fødselen.

Rundt 80 % av alle gravide er kvalme i begynnelsen av svangerskapet. Omtrent 50% kaster opp

Dersom du ikke klarer å få i deg mat eller drikke på mer enn ett døgn, bør du ifølge Helsenorge.no kontakte lege.

KVALME OG OPPKAST: Regnes hos mange som graviditetsplage nummer en. Foto: NTB Scanpix
KVALME OG OPPKAST: Regnes hos mange som graviditetsplage nummer en. Foto: NTB Scanpix Vis mer

2. Halsbrann

Halsbrann kan være svært ubehagelig og kjennetegnes som en brennende følelse i hals og bryst. Halsbrann kan ifølge Milling oppstå både tidlig og seint i svangerskapet. 

– På slutten skyldes det gjerne at magen har blitt så stor at den trykker matinnholdet opp i strupen. Dette blir noen ganger bedre igjen når magen synker og barnet går ned. 

– Men man kan også få det tidlig i svangerskapet og ofte er det de som lett får halsbrann ellers som er mer plaget, sier hun.

Ifølge Helsenorge.no kan sterkt krydret mat og kaffe være med på å forverre problemet, mens skummet melk og mandler kan lindre symptomene.

Det finnes også ulike legemidler som kan dempe plagene, men som gravid bør du rådføre deg med jordmor eller lege om hvilke du kan bruke.

3. Treg mage

Treg mage og forstoppelse er ifølge Milling en svært vanlig plage blant gravide. Mange opplever det allerede tidlig i graviditeten og det kan skyldes de hormonelle endringene graviditeten medfører. 

Å drikke mye vann og spise fiberrik kost som grovt brød, frukt og grønnsaker kan hjelpe mot treg mage. Daglig mosjon kan også ha en innvirkning på magen. Ved forstoppelse kan svisker virke avførende, men avføringsmiddel bør kun brukes i samråd med lege eller jordmor.  

LOMMELEGEN: Forstoppelse - dette hjelper

TREG MAGE: Det er bare å finne frem noe godt lesestoff - dette kan ta sin tid! Foto: NTB Scanpix
TREG MAGE: Det er bare å finne frem noe godt lesestoff - dette kan ta sin tid! Foto: NTB Scanpix Vis mer

4. Hemoroider

Hemoroider er ifølge Helsenorge.no utvidelser av blodårene i endetarmsåpningen og skyldes hormonelle forandringer i svangerskapet. De kan dukke opp både på innsiden og utsiden av lukkemuskelen. 

Et typisk symptom på hemoroider er kløe. Du kan også oppdage at du får litt blod på toalettpapiret når du tørker deg.

Treg mage kan ifølge Milling også være en årsak til at så mange gravide kvinner får hemoroider. 

– De fleste gravide får noen hemoroider, men det er en ting som det egentlig prates ganske lite om. De dukker ofte opp på slutten av svangerskapet, men det er sjelden at det er veldig ille - som regel er de ufarlige og forsvinner av seg selv, sier hun. 

5. Åreknuter

Mens hemoroider er en type åreknuter rundt endetarmen, er det også veldig vanlig for gravide kvinner å få åreknuter på beina. Åreknuter er ifølge Helsenorge.no utposninger av vener i beina som blir synlige når de buler mot hudoverflaten.

Økt trykk i blodårene og søkte verdier av hormonet progesteron er med på å øke risikoen for å utvikle åreknuter. 

– Åreknuter på beina kan også være arvelig, så dersom man vet at man har det i familien bør man begynne med støttestrømper tidlig, tipser Milling. 

LES OGSÅ: Slik kan åreknuter forebygges og behandles

ÅREKNUTER: Åreknuter kan være plagsomt, men er ikke skadelig. Foto: NTB Scanpix
ÅREKNUTER: Åreknuter kan være plagsomt, men er ikke skadelig. Foto: NTB Scanpix Vis mer

6. Sopp i underlivet

– Mange kvinner opplever å få sopp, men vi vet ikke helt hvorfor, forteller Milling. – Det er også en økning av diabetes så det kan ha sammenheng med at vi spiser mer sukker noe som soppen liker. Vi må derfor være veldig forsiktig med sukkerinntaket under graviditeten og bare spise det i helgene.

– Når man skal føde med sopp i underlivet blir slimhinnene veldig skjøre i underlivet og dette kan føre til at man lettere får rifter. Skjeden blir også tørrere noe som fører til at det ikke vider seg ut like bra når hodet skal ned der, forklarer hun.

Ifølge Helsenorge.no kan underlivssopp behandles med salve som smøres i skjeden og på kjønnsleppene. Det er derimot usikkert om man kan behandles med tabletter når man er gravid, så du bør rådføre deg med jordmor eller lege.

7. Søvnproblemer

Å slite med søvnen under graviditeten, er ifølge Melling en veldig vanlig graviditetsplage. Kombinert med at man føler seg ekstra trøtt, kan det bli tøft å holde tempoet oppe i hverdagen. 

– Mange mener at det er en måte å forberede kvinnene på spebarnstiden og alle våkenettene som kommer da, smiler hun. – Men det kan være andre ting som bidrar til at man har problemer med å sove. Mangel på jern kan være en årsak, slik at det kan være lurt å sjekke blodprosenten.

Kroppslige endringer kan også være en årsak til at det blir vanskelig å sove. Desto større magen blir, jo vanskeligere kan det være å finne en god sovestilling.

– Kramper i beina og rastløse bein, kan også være plagsomt når man skal sove. Plages man med det kan man prøve å ta kosttilskudd med magnesium, tipser hun. 

LES OGSÅ: Så mye søvn mister nybakte foreldre i året

SØVNPROBLEMER: Som høygravid kan det være vanskelig å sovne når man kun har to stillinger å velge mellom; rygg eller sideleie. Foto: NTB Scanpix
SØVNPROBLEMER: Som høygravid kan det være vanskelig å sovne når man kun har to stillinger å velge mellom; rygg eller sideleie. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Jordmor Lena Milling fra Familieklinikken Foto: Privat
Jordmor Lena Milling fra Familieklinikken Foto: Privat Vis mer

8. Hyppig vannlatning

Det å måtte tisse hele tiden er en typisk graviditetsplage som kan oppstå veldig tidlig i svangerskapet. For enkelte kvinner blir det så ille at de i perioder må opp flere ganger om natten for å tømme blæra. 

Jordmor Milling sier dette har sammenheng med at livmoren vokser. 

– Urinblæren ligger «vegg i vegg» slik at livmoren presser mot den og gir signal om at man må tisse. Etter hvert kommer det i tillegg noen kilo oppå også, noe som bidrar til at dette signalet kommer tidligere, sier hun.

Graviditetshormonene påvirker også muskulaturen i blæra, slik at den blir slappere. Det innebærer at du ikke får tømt blæra fullstendig og må gjøre det oftere. Denne såkalt rest-urinen, gjør at du er mer disponert for urinveisinfeksjoner når du er gravid.

9. Vann i kroppen 

Vann i kroppen eller såkalte ødemer, er ifølge Helsenorge.no væskeopphopning i vevet som ser ut som hevelser. Ofte oppstår det i bena, men man kan også se det i ansikt og på hendene. 

– De fleste kvinner hovner litt opp i graviditeten, spesielt fra midten av svangerskapet og utover. Men det er veldig individuelt hvor mye man hovner opp, sier Milling. 

– Spiser man mye salt og sukker og sitter mye stille, kan man bli veldig hoven. Har man for eksempel vært på en fest hvor man har spist mye av den typen mat, kan man bli hoven i noen dager og så går det bort av seg selv igjen.

Får du imidlertid store hevelser på kort tid bør du kontakte lege eller jordmor, da det kan være et tegn på svangerskapsforgiftning

VANN I KROPPEN: Væskeopphopning i vevet oppstår vanligvis i beina, men man kan også se det i ansiktet og på hendene.  Foto: NTB Scanpix
VANN I KROPPEN: Væskeopphopning i vevet oppstår vanligvis i beina, men man kan også se det i ansiktet og på hendene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

10. Bekken og ryggplager

Mange gravide kvinner opplever å få ubehag i ryggen, spesielt akkurat mellom skulderbladene i BH-høyde, sier jordmor Milling.

– Det er også veldig vanlig å få vondt i bekkenet, uten at det nødvendigvis betyr at man har fått bekkenløsning. Man kjenner at man er gravid og selv om det kan være plagsomt, er det noe man bare må akseptere som en del av svangerskapet, sier hun. 

Ifølge Helsenorge.no kan det hjelpe å hvile i sideleie med en pute mellom knærne, bevege seg innenfor smertegrensen og benytte sko med god støtte. Fysisk aktivitet og ryggøvelser kan være med på å forebygge denne typen smerter. 

LES OGSÅ: 6 merkelige tegn på graviditet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer