De ville bare gi naboene et Halloween-hint

Så kom svarene…

LAGET INFO-PLAKAT OM HALLOWEEN: ...fikk rasende svar fra ukjent. Foto: privat
LAGET INFO-PLAKAT OM HALLOWEEN: ...fikk rasende svar fra ukjent. Foto: privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 31. oktober braker det løs igjen. Små barn kler seg ut og ringer på dører med håp om å få godteri. Men ikke alle er like glade i den nye skikken med å feire Halloween.

Det har trebarnsmoren Trine Fergestad (38) og flere foreldre i borettslaget erfart. Det er et borettslag med 42 boenheter og rundt et førtitalls barn bor her.

Halloweenmaten barna elsker: Blodig popcorn og meitemarker

Ville unngå uheldige episoder med "trick or treat" 

Hun forteller at det tidligere har vært episoder i nabolaget hvor enkelte har reagert negativt på utkledde barn som har ringt på dørene. En av mødrene opplevde at barna kom hjem og var lei seg etter en slik episode. 

- Denne moren kom til meg neste år og sa hun kunne tenke seg å lage et informasjonsskriv som vi kunne henge opp i nabolaget om Halloween, for å unngå at de som ikke ønsket besøk fikk barn på døra. Jeg mente dette var en god ide, så kunne barna som går ta litt hensyn og våre naboer som ikke syns dette er noe gøy få en mulighet til å takke nei til besøk. Dette var kun ment som en oppfordring, forteller Trine.

Oppslaget ble skrevet og hengt opp på fire oppslagstavler i borettslaget, to kvelder før Halloween. 

GIR BESKJED OM AT BARN BLIR JAGET: Tre av de fire plakatene fikk påklistret et skriftlig svar. Foto: privat
GIR BESKJED OM AT BARN BLIR JAGET: Tre av de fire plakatene fikk påklistret et skriftlig svar. Foto: privat Vis mer

Ble opprørt da hun så svarene

Formiddagen etter la Trine merke til at på tre av de fire oppslagene var det limt på et svar. Da hun så hva det stod ble hun mildt sagt overrasket. 

- Jeg nekter å gjemme meg som om det er skammelig å ikke feire Halloween. Min utelampe blir stående på, og halloween-utpressere JAGET!

- Jeg ble opprørt og ønsket å informere naboer og venner om svaret. Min og andres mødre uro gikk til de barna som ikke kjenner til dette brevet og som går alene.
Jeg var redd for at noen barn skulle bli jaget og skremt, sier trebarnsmoren til Mammanett.

Lappen med svaret var ikke signert, og mødrene vet ikke hvem som har skrevet den. 

KLAR FOR HALLOWEEN: Trines tre barn på 9, 6 og 2 år gleder seg til Halloween. Foto: privat
KLAR FOR HALLOWEEN: Trines tre barn på 9, 6 og 2 år gleder seg til Halloween. Foto: privat Vis mer

Ønsker gjensidig respekt

Heldigvis gikk Halloweenfeiringen i fjor greit for seg og mange voksne fulgte barna fra hus til hus og Trine har ikke i ettertid hørt at det skjedde noen ubehagelige episoder.

- Vi gikk Halloween runden til alle vi vet setter pris på besøket, og  de som hadde pyntet opp. Barna  våre var trygge og hadde en god opplevelse. Jeg fikk og noen gode samtaler med de eldste om at vi voksne ikke alltid liker alle påfunn og ideer, og at dette skal respekteres. Men vi snakket mye om at de voksne burde si i fra på en trivelig, og grei måte, forteller Trine.

LES OGSÅ: Halloweenkostymene du lager på 1-2-3

GJENSIDIG RESPEKT: Foreldre må ta ansvar og være brobyggere Foto: Scanpix
GJENSIDIG RESPEKT: Foreldre må ta ansvar og være brobyggere Foto: Scanpix Vis mer

Kommer det svar i år også?

Mødrene har i ettertid fundert på hvem det kan være som skrev lappen.

- Det er jo synd, det blir nesten som å sladre litt om naboene og det er i grunn ikke hyggelig. Vi er veldig barnevennlig og koselig borettslag, vi prøver å legge til rette for at barna våre skal trives godt her hos oss. 

- Vi kommer til å henge lapp opp i år også, hvor vi oppfordrer til å respektere hverandre og om å gå sammen med en voksen. Så får vi se om vi får svar i år og, avslutter Trine Fergestad.

Viktige kjøreregler for trygg Halloweenfeiring

Mammanett har tidligere skrevet om åtte viktige kjøreregler for Halloween som foreldre bør kjenne til. En av dem handler nettopp om at avslått utelys er en viktig markør for dem som ikke ønsker besøk.

Men husk at mange ikke kjenner til denne "regelen" og historien ovenfor er også et eksempel på at ikke alle vil forholde seg til dette når man har et anstrengt forhold til den nye skikken.

  1. Ikke besøk hus der utelyset er slått av 
  2. Ingen besøk etter klokka 21.00
  3. Det er kun 31. oktober det er lov å gå «trick og treat». Uansett hvilken ukedag det faller på
  4. Følg barna dine. Tro det eller ei – få tør kjefte på barn når foreldre er i nærheten, og få barn oppfører seg ufint mot fremmede når foreldre ser det.
  5. Store barn har ikke lov til å skremme små barn
  6. Ingen knep! Er godteriskålen tom sier man høflig «ha det bra» og går.
  7. Bruk refleks
  8. Ikke la småbarn åpne døra. De kan bli skikkelig skremt.

 

Fakta: Tradisjonen Halloween 

Halloween er natten før allehelgensdag, 1. november. Navnet er en sammentrekning av det engelske navnet på allehelgensaften, "Allhallows Eve". Halloween feires med at barn kler seg ut og går fra dør til dør. De sier "Knask eller knep?", den norske oversettelsen av "Trick or treat?", og får godteri fra folk i nabolaget.

Halloween har sin opprinnelse fra England og Irland, helt tilbake til 1800-tallet. I både Irland og England var det vanlig at ungdom gikk i maskerte åsgårdsreier mellom gårdene. Irske og britiske emigranter tok med seg tradisjonene til USA, der feiringen fant sin nåværende form. 

Den sterke dødssymbolikken i amerikansk halloweenfeiring med skjeletter, hodeskaller, flaggermus og teaterblod er inspirert av den meksikanske allehelgensfeiringen, De dødes dag. 

Dagen feires nå overalt i den vestlige verden. I Norge fikk halloweenfeiringen først et gjennombrudd på begynnelsen av 2000-tallet, og er således en "ny" skikk hos oss.

Kilde: Store norske leksikon

Slik får barna en fin halloween

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer