Amming:

Den amerikanske modellen Mara Martin ammet babyen sin på catwalken

Ida Marie Henriksen, som har forsket på amming i Norge, applauderer modellens stunt på catwalken.

AMMING: Mara Martin ammet babyen sin mens hun gikk på catwalken for Sports Illustrated på søndag. FOTO: NTB Scanpix
AMMING: Mara Martin ammet babyen sin mens hun gikk på catwalken for Sports Illustrated på søndag. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Under Sports Illustrates badetøyvisning i Miami på søndag, valgte Mara Martin å amme hennes fem måneder gamle datter mens hun gikk i showet, iført en glamorøs gullbikini. Dette gikk definitivt rett hjem hos oss i KK-redaksjonen, men skal også ha blitt svært godt mottatt av tilskuerne!

Hendelsen har skapt overskrifter i en rekke internasjonale medier, men på Instagram forteller Martin at hun ikke helt skjønner oppstyret.

«Jeg kan ikke tro at jeg våkner opp til overskrifter om meg og datteren min for noe jeg gjør hver dag. Det er så uvirkelig og jeg føler meg ydmyk, for å si det mildt. Jeg er så takknemlig for muligheten til dele dette budskapet, og forhåpentligvis bidra til å normalisere amming, i tillegg til å vise andre at vi kvinner klarer alt!» skriver hun.

Det var 16 modeller som gikk på visningen som var et resultat av en åpen casting. På Sports Illustrateds nettside skriver de at det i jakten på modeller legges vekt på personlighet, skjønnhet og bredde når det kommer til både etnisitet og størrelse.

Martin skriver at det var en drøm å ha blitt plukket ut som en av 16 finalister, men at det var flere av modellene i showet som heller skulle fortjent medieoppmerksomheten. Blant annet gikk Brenna Huckaby (22), som har mistet høyrefoten til kreft og vunnet to gull i Paralympics, på samme catwalk.

Pssst, disse fire tingene bør du vite om amming!

Mara Martin strålte om kapp med gullbikinien da hun gikk nedover catwalken med datteren Aria i armene. Foto: NTB Scanpix
Mara Martin strålte om kapp med gullbikinien da hun gikk nedover catwalken med datteren Aria i armene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Den letteste avgjørelsen

I innlegget retter også Martin en spesielt stor takk til MJ Day, redaktøren i Sports Illustrated Swimsuit. I et intervju på nettsiden forteller redaktøren hvordan det gikk til at Martin ammet på catwalken:

- Det var veldig spontant. Jeg var med jentene backstage, og så hvordan Maras baby sov og ammet fredfullt. Jeg spurte Mara om hun kunne tenke seg å fortsette og amme mens hun gikk, og hun sa «Herregud, Ja! Virkelig? Er du sikker?», og jeg sa ja.

Day sier at hun følte ammingen var med på å vise enda tydeligere hvor vakre kvinner er. Selv har hun ammet to barn, og synes det er noe av det mest imponerende kvinnekroppen kan gjøre. Videre omtaler hun avgjørelsen om å la Martin gå catwalken med datteren på brystet som «den letteste avgjørelsen på flere månede».

Store kulturforskjeller

Ida Marie Henriksen er forsker ved NTNU, og har blant annet forsket på amming i Norge. Hun applauderer modellens stunt på catwalken, og forklarer den voldsomme medieoppmerksomheten i etterkant med forskjellen på norsk og amerikansk kultur.

Permisjon, tilrettelegging og en pro-ammekultur gir et godt grunnlag for og gode muligheter til å amme her til lands. I USA er det derimot en pro-flaskekultur, og ammefrekvensene er mye lavere.

- Hadde dette skjedd på catwalken i Norge hadde det ikke vært så sensasjonelt. I amerikansk kontekst blir dette et veldig stort statement! Hun slår et slag for amming og det at bryst ikke bare er noe seksuelt. Symbolverdien i dette er kjempefin, sier hun til KK.

Henriksen sier at vi kan takke forkjempere på 70-tallet for at det er så naturlig og godtatt å amme offentlig i Norge. Da ble det jobbet for ammefri, og vi fikk strukturelle føringer som gjorde amming legitimt.

- Jeg er redd for at media skal kalle amming for tabu når det IKKE er det! For da vil kanskje de som er litt sjenerte la være, og da er man med på å bygge det ned. I Norge sier man ikke at amming er tabu. Det er naturlig og helt legitimt, slår hun fast.

Videre forteller hun at hennes forskning ikke har vist at kvinner føler på usikkerhet rundt amming, men at mange kvinner kan synes det er utfordrende å amme offentlig for første gang. Dette er fordi det er en ny situasjon man ikke er vant til, og fordi det eksisterer holdninger om diskresjon man gjerne ønsker å ta hensyn til.

- Vi føler alle på usikkerheter i helt nye situasjoner, det har ikke nødvendigvis noe med selve ammingen å gjøre, sier Henriksen.

LES MER: Amming på offentlig sted i utlandet - hva kan du forvente deg?

Amming på alles lepper

Det er ikke bare medieoppslagene om Martin og datteren som handler om amming for tiden. Tidligere denne måneden skrev flere internasjonale medier om USAs forsøk på å svekke en internasjonal resolusjon som skulle støtte amming under Verdens helseforsamling. Dette skapte sterke reaksjoner, og landet anklages for å støtte opp om produsentene av morsmelkerstatning, skriver NRK.

Resolusjonen, som var basert på flere tiårs forskning, la frem at brystmelk er sunnest for spebarn, og at man derfor skal forsøke å begrense uriktig eller misledende reklame deretter.

USA skal ha forsøkt å svekke resolusjonen ved å blant annet ville fjerne punktet der regjeringene ble oppfordret til å «forsvare, fremme og støtte amming». Da dette ikke lyktes skal de ha prøvd seg med trusler, spesielt rettet mot Ecuador, som var landet som skulle legge frem resolusjonen, ifølge The New York Times.

President Donald Trump kaller derimot dette for «fake news» på sin Twitterprofil.

I følge WHO kunne over 800.000 barn på verdensbasis ha blitt reddet om de hadde blitt fullammet i seks måneder. Foto: NTB Scanpix
I følge WHO kunne over 800.000 barn på verdensbasis ha blitt reddet om de hadde blitt fullammet i seks måneder. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ammehjelpen i Norge har fulgt med på saken, og er glade for at amming får økt internasjonal oppmerksomhet. De er en frivillig organisasjon som driver opplysende og støttende arbeid i forbindelse med amming.

Daglig leder i Ammehjelpen, Anne Sigstad, mener at USAs holdninger til resolusjonen gjenspeiler holdninger om at kropp og bryst er tabu, og hvordan barnemat- og meieriindustrien har stor innflytelse.

- Amming er veldig viktig! Verdens helseorganisasjon (WHO) skriver at på verdensbasis kunne så mange som 800 000 barn vært reddet om de var blitt fullammet til seks måneder. Det trengs mer kunnskap om dette, sier daglig leder i Ammehjelpen, Anne Sigstad, til KK.

LES OGSÅ: - Jeg er så lei av alle som skal kommentere og dele meningen sin om hvor lenge det er greit å amme!

LES OGSÅ: Rebecca (27) husker hvordan det var å være baby

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer