Den eldste i søskenflokken er smartest (og foreldrene har «skylda»)

Flere studier tyder på at det eldste barnet i snitt får litt høyere IQ.

DEN ELDSTE I SØSKENFLOKKEN ER SMARTEST: Flere studier tyder på at det eldste barnet i snitt får litt høyere IQ. Foto: NTB Scanpix
DEN ELDSTE I SØSKENFLOKKEN ER SMARTEST: Flere studier tyder på at det eldste barnet i snitt får litt høyere IQ. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Diskusjonen er langt fra ny, men ifølge Forbes mener forskere fra Universitetet i Edinburgh at de en gang for alle kan slå fast at det eldste barnet i søskenflokken er smartest.

I en ny studie ble nesten 5000 barn observert allerede fra før de ble født, til de var 14 år gamle. Annet hvert år vurderte forskerne barnas ferdigheter innen blant annet lesing og vokabular.

Jon Martin Sundet er professor i psykologi ved Universitetet i Oslo og en av Norges fremste eksperter på intelligens og IQ. Han forteller at det også i Norge er god dokumentasjon på at den eldste i søskenflokken har noe høyere intelligens.

– Nå finnes det selvsagt mange unntak, men gjennomsnittlig viser testene at den eldste i en søskenflokk har høyere IQ. Man ser også at avstanden mellom søsken minker utover i søskenflokken. Det vil si at det er størst avstand mellom barn nummer en og to, mens avstanden er mindre mellom barn nummer to og tre, og så videre.

– Men selv om avstanden i IQ er størst mellom det eldste og det nest eldste barnet, er det ikke store effekter vi snakker om her. Det dreier seg om cirka to IQ-poeng, forklarer han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer