Den perfekte aldersforskjell

Svenske Elisabeth Schönbeck mener det er flere faktorer som taler for at den bør være minst tre år.

<strong>IDEELL ALDERSFORSKJELL MELLOM SØSKEN:</strong> Pedagogen Elisabeth Schönbeck mener man bør vente minst tre år. Foto: Colourbox
IDEELL ALDERSFORSKJELL MELLOM SØSKEN: Pedagogen Elisabeth Schönbeck mener man bør vente minst tre år. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Elisabeth Schönbeck er småbarnspedagog og forfatter av boken «Lillesøster hopper i fallskjerm». I denne boken skriver hun om søskenrelasjoner og hvordan plasseringen i søskenrekken innvirker livene våre. 

Hun mener det bør være nærmere tre år mellom søsken, fordi barn ikke er ferdige med sin individuasjons- og separationsfase før de er ca. 3-4 år.

– Dette er tiden de trenger for å knytte seg til sine foreldre og bli trygge. Før den tid bør de egentlig ikke overlates til andre eller få søsken. Har de ikke bygd opp grunn-tryggheten før tre års alder, får de den aldri tilbake, mener hun.

Må få tid med foreldrene

Schönbeck er opptatt av at hvert enkelt barn skal få nok tid med foreldrene sine.

Hun er ikke tilhenger av foreldre som skaffer seg to barn tett og som setter førstefødte i barnehagen så tidlig som mulig.  

– Du kan jo sette deg inn i situasjonen selv; Om du kom hjem en ettermiddag og så sier mannen din at det skal flytte inn en ny person hos dere. Men siden du er så stor og flink, kan du få et rom langt borte og så skal den nye personen flytte inn hos ham. På dagene skal du holde deg borte så mye som mulig, men han sier at han elsker deg uansett.

LES OGSÅ: Forbered barnet ditt på søsken

<strong>KAN SKAPE SØSKENSJALUSI:</strong> - Barna tar det ut over hverandre, sier Elisabeth Schönbeck. Foto: Thony Kumral.
KAN SKAPE SØSKENSJALUSI: - Barna tar det ut over hverandre, sier Elisabeth Schönbeck. Foto: Thony Kumral. Vis mer

Går ut over søskenrelasjonen

Resultatet av dette kan ifølge Schönbeck bli at den eldste lar sin sjalusi gå ut over sitt yngre søsken og ikke den egentlige årsaken som er mamma og pappa.

–Det ligger noe i ordtaket «Du skal hedre din far og din mor, gjennom å skjære ørene av din bror».

-Det er det som hender om det blir for mye konkurranse og sjalusi mellom søsknene, sier hun.

Møter ulike forventninger

Søskensjalusi mener hun ofte også oppstår på grunn av at foreldrenes forventninger til søsknene. Selv om det kanskje er svært praktisk for foreldrene, mener hun derfor at søsken som er tett i alder ikke bør delta på de samme fritidsaktivitetene. I hvert fall ikke om den yngste er dyktigere enn den eldste. 

- Man forventer at den eldste skal være kjempestor og dyktig, mens den yngste er mammas baby og møter ingen forventinger. Den yngste får mer selvtillit, mens den eldste blir mer usikker og truet av den yngste, sier hun og legger til at den eldste også må få lov til å være liten av og til.

Schönbeck sier man ofte kan observere denne forskjellen på mødre som holder den yngste i hånden, mens den eldste går alene.

- Man glemmer bort den eldste. Hvorfor ikke holde begge to i hånden, du har jo to hender? Det er kjempeviktig å gi like mye kjærlighet og oppmerksomhet til alle barna, sier hun

LES OGSÅ: Pseudotvillinger på godt og vondt

Studie anbefaler 18-59 måneder mellom to fødsler

På jakt etter "den riktige" aldersavstand mellom to barn må man også se på flere faktorer enn barnas forhold til hverandre og foreldrene.

Hvis man vurderer ut fra mor og barn sin helse finner vi helt andre anbefalinger.

En metaanalyse (oversiktsstudie)som ble publisert i the Journal of the American Medical Association i april 2006, har sett på hva som er det optimale tidsrommet mellom en fødsel og neste unnfangelse. Studien vurderte negative hendelser i og rundt svangerskapet hos mor og barn, i følge nhi.no.

Studien viste at både for lang tid mellom to svangerskap og for kort tid øker risikoen for ulike komplikasjoner. Konklusjonen av studien var at et tidsrom på mellom 18 måneder og 59 måneder mellom en fødsel og neste unnfangelse er optimalt. Kortere tid enn 18 måneder, eller lengre tid enn 59 måneder, øker risikoen for negative hendeler.

Dette ble vektlagt:

  • lavere risiko for spedbarnsdød og barnedød
  • lavere risiko for undervekt hos barnet
  • lavere risiko for blødning i svangerskapet, for tidlig vannavgang

 

<strong>NESTEN TRILLINGER:</strong> Det er bare 19 mnd som skiller eldstemann Colin fra sine to brødre Nicolas og Patrick. Foto: Privat
NESTEN TRILLINGER: Det er bare 19 mnd som skiller eldstemann Colin fra sine to brødre Nicolas og Patrick. Foto: Privat Vis mer

Fikk tre på under to år

En som kjenner godt til hvordan det er å få barn tett, er trebarnsmamma Hege Matthiesen. Det er faktisk bare 19 måneders aldersforskjell på hennes eldste sønn Colin (3,5) og tvillingene Nicolas og Patrick (2).

– Det var ikke planlagt, men jeg har alltid sett for meg å få barn så tett. Så det var veldig velkomment, forteller hun.

– Jeg har selv en lillesøster som er to år yngre enn meg og vi hadde et veldig godt forhold. Vi utviklet oss likt og hadde de samme interessene og jeg ønsket det samme for mine unger, legger hun til.

LES OGSÅ: Slik takler dere søskensjalusi

Ga masse oppmerksomhet

Hege medgir at hun på forhånd bekymret seg litt over om tvillingene kom til å stjele all oppmerksomheten fra storebroren.

– Det er jo ekstra stas med tvillinger, og det er klart at de okkuperte meg en del i starten. Men han hadde jo både pappa og besteforeldre og vi sørget for at han fikk masse oppmerksomhet når de kom.

<strong>FIKK TRE BARN TETT:</strong> - Det fungerer helt fint, sier Hege Mathiessen. Foto: Privat
FIKK TRE BARN TETT: - Det fungerer helt fint, sier Hege Mathiessen. Foto: Privat Vis mer

Fokus på alenetid

Familien er opptatt av at guttene skal få nok alenetid, samt å la de få oppleve å være alene sammen med foreldrene. I barnehagen er de også i hver sin gruppe.

 – Før delte vi tvillingene for seg og storebror for seg, men nå ser vi at også tvillingene har stadig mer behov for tid alene, forteller Hege.

Ikke lettere med større avstand

Selv om det alltids vil være litt søskensjalusi, er Hege ikke overbevist om at det nødvendigvis ville vært lettere om det var større aldersforskjell mellom dem.

– Jeg koste meg veldig når jeg bare hadde Colin, men selv husker han jo ikke noe fra den tiden. Han er vant til at de alltid er tre. Jeg tenker at det kan være en vanskeligere overgang når man har eldre barn. De spør mer og har kanskje vanskeligere for å godta at det skal komme en ny som skal ta deres tid med mamma og pappa, sier hun.

<strong>INGEN IDEELL ALDERSFORSKJELL:</strong> - Foreldre må kjenne på hva som føles rett i sin familie og for sine barn, sier psykolog Kjersti Hildonen. Foto: Privat
INGEN IDEELL ALDERSFORSKJELL: - Foreldre må kjenne på hva som føles rett i sin familie og for sine barn, sier psykolog Kjersti Hildonen. Foto: Privat Vis mer

Mer tilfredse

Psykolog Kjersti Hildonen hos Forebyggende Psykisk Helsetjeneste i Lørenskog kommune, mener at det i utgangspunktet ikke finnes noen «ideell» aldersforskjell mellom søsken. Det er allikevel ting som tyder på at et par års aldersforskjell mellom søsken kan være en fordel.

– Foreldre må kjenne på hva som føles rett i sin familie og for sine barn. Kanskje vet en heller ikke før en har forsøkt?

- Jeg synes kanskje det likevel er en gjenganger at foreldre som har 2-3 år mellom søsken, oppgir noe mer tilfredshet med valget enn andre, sier hun.

Aktiviserer hverandre

Hildonen mener at det finnes både ulemper og fordeler med å få barn tett.

- Det mange opplever som en fordel er at to tette ofte aktiviserer hverandre en del, ved at de leker mye sammen. De er ikke langt unna hverandre i utvikling og kan ofte være opptatt av de samme tingene, sier hun.

LES OGSÅ: - Jeg tenkte det skulle være umulig

Føler seg utilstrekkelig

Når det gjelder ulemper med å få barn for tett, nevner hun nattevåk og lite søvn som to klare utfordringer. I tillegg til at mange foreldre føler seg utilstrekkelig, fordi de føler at de ikke får gitt hvert enkelt barn nok omsorg og kjærlighet.

– De første leveårene er heller ikke barns evne til å regulere egne følelser så godt utviklet enda. Mange opplever derfor to som tidvis blir lett frustrerte, med behov for umiddelbar voksenkontakt, uten at en føler at en har armer eller tid nok.

- Det kan være vanskelig å forklare en sjalu storesøster eller storebror at «mamma skal leke med deg når mamma er ferdig med å gi babyen mat». Spesielt den eldste vil da kjenne på at oppmerksomheten og omsorgen må deles med en annen, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer