Denguefeber

Denguefeber-epidemi: Er det trygt å ta med barn til Thailand nå?

Mange barnefamilier gleder seg til å tilbringe solfylte dager i Thailand. Men er det trygt å reise dit nå?

DENGUEFEBER-EPIDEMI: Thailand er et populært reisemål for norske barnefamilier, men er det trygt å reise dit nå som det er rammet av en denguefeber-epidemi? FOTO: NTB Scanpix
DENGUEFEBER-EPIDEMI: Thailand er et populært reisemål for norske barnefamilier, men er det trygt å reise dit nå som det er rammet av en denguefeber-epidemi? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

For noen dager siden erklærte thailandske myndigheter at det herjer en denguefeber-epidemi i landet.

Ifølge Bangkok Post er det registrert 28.785 smittetilfeller og 43 dødsfall som følge av sykdommen i 2019, noe som er det doble av gjennomsnittet de siste fem årene.

Elin Brautaset, daglig leder og sykepleier hos Sentrum Reisemedisin, forteller at klinikken de siste dagene har fått mange henvendelser fra bekymrede nordmenn som har fått med seg nyheten om denguefeber-epidemien.

– Thailand er jo et veldig aktuelt reisemål i sommer, spesielt blant barnefamilier, og de fleste tilfellene har vært i Sør-Thailand som inkluderer populære feriedestinasjoner som Phuket. Men også andre land i Sørøst-Asia har hatt økt forekomst, sier hun.

Bør spraye seg med myggspray på dagtid

Brautaset understreker imidlertid at de ikke fraråder folk å reise til Thailand, men at det er viktig å få god informasjon om hvordan man kan beskytte seg mot myggstikk.

Denguefeber forårsakes av et virus som spres av Aedes-myggen. Denne myggen lever i områder med tropiske og subtropiske klimaer, inkludert Sørøst-Asia.

Men det mange ifølge Brautaset ikke er klar over, er at dette er en mygg som er aktiv på dagtid.

– Denne myggen har et uvanlig mønster da den liker seg i befolkede områder og stikker når det er lyst. Den kan også stikke i skumringen, men den er primært en dagaktiv mygg.

– Det er derfor viktig at man har med seg gode og effektive myggmidler til hud og tekstil, for eksempel myggmidler som inneholder DEET. I Thailand bør man først smøre seg med solkrem og deretter spraye med myggspray på toppen, før man går ut om morgenen.

– Vi tilbyr også en vannfast myggspray som man kan bruke når man skal på stranda og bade. Myggen finnes nemlig overalt, selv om det ofte er mindre forekomst på stranda.

VIKTIG Å FOREBYGGE: Elin Brautaset hos Sentrum Reisemedisin ønsker ikke å skremme folk fra å reise til Thailand, men sier det er viktig å beskytte seg mot myggen som også er aktiv på dagtid. FOTO: Privat
VIKTIG Å FOREBYGGE: Elin Brautaset hos Sentrum Reisemedisin ønsker ikke å skremme folk fra å reise til Thailand, men sier det er viktig å beskytte seg mot myggen som også er aktiv på dagtid. FOTO: Privat Vis mer

Folkehelseinstituttet anbefaler at man i minst mulig grad bruker myggmidler med DEET (dietyltoluamid) direkte på huden til barn under tre år. Hos vaksinasjonsklinikkene selger de andre myggmidler som er tilpasset de aller minste barna.

– Myggspray er effektivt og den beste metoden for å beskytte seg, da det per idag ikke finnes vaksine mot denguefeber. Men det er viktig å ikke få panikk om man allikevel skulle få et myggstikk, da ikke all mygg er smittebærende, understreker Brautaset.

Sjelden dødelig ved førstegangsinfeksjon

Denguefeber kan minne om en kraftig influensa og høy feber er et vanlig symptom, men ifølge Brautaset vil man også oppleve muskel- og leddverk. De fleste blir friske uten behandling, men noen pasienter kan få mer alvorlige symptomer som krever sykehusbehandling.

– Denguefeber kan i verste fall være dødelig, men det er svært sjelden ved førstegangsinfeksjon. Dersom man har hatt denguefeber tidligere og skal reise til et risikoområde, bør man være ekstra påpasselig med å forebygge myggstikk, sier hun.

– Behandlingen er å gi febernedsettende medisin, drikke rikelig og ellers ta det med ro. Denguefeber er et virus som det ikke finnes en spesifikk behandling for, men dersom man oppholder seg i et tropisk klima bør man alltid ha en lav terskel for å oppsøke lege ved feber.

Thailand vanligste smittested for nordmenn

Overlege Hans Blystad hos Folkehelseinstituttet bekrefter at man de siste årene har observert en til dels kraftig økning i antall tilfeller av denguefeber i mange land i Sørøst-Asia, inkludert Thailand.

Risikoen er ifølge Blystad tilstede både i urbane og landlige områder, men de mest berørte provinsene ved årets oppblussing er Trat som grenser til Kambodsja og Samut Skhon sørøst for Bangkok.

– Risikoen for å bli smittet avhenger av hvor i Thailand man reiser og hvor påpasselig man er med å unngå myggstikk. Thailand er det vanligste smittestedet for denguefeber blant nordmenn smittet i utlandet. I perioden 1. juli 2012 til og med 2018 er det meldt 112 tilfeller av denguefeber smittet i Thailand, sier han.

Anbefaler at gravide utsetter reise til Thailand

Alvorlige infeksjoner er ifølge Helsebiblioteket vanligere hos barn enn hos voksne og kan forårsake alvorlige problemer under en graviditet.

Folkehelseinstituttet anbefaler at gravide utsetter ikke-nødvendige reiser til en rekke land i Sørøst-Asia, inkludert Thailand, årsaken er først og fremst risikoen for å bli smittet med zikaviruset.

– Dersom en gravid likevel velger å reise til Thailand bør hun være svært påpasselig med å unngå myggstikk. Det er viktig å huske at myggen stikker også på dagtid. God myggstikkbeskyttelse er viktig for å unngå myggoverførte sykdommer som zikafeber, dengeuefeber og chikungunyavirus-sykdom, sier Blystad.

– Myggstikk kan unngås ved påkledning, myggmidler og impregnerte myggnett. Barn som ennå ikke beveger seg rundt selv, kan effektivt beskyttes ved å sørge for impregnerte myggnett over seng, vogn og lekegrind. Babykurv bør fôres med myggtett stoff.

– Myggen tiltrekkes av lys i skumringen. Lyset bør derfor ikke slås på før dører og vinduer er lukket. Hotellrom med klimaanlegg er vanligvis myggfrie. Myggen flyr sjelden høyere enn til annen etasje, legger han til.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer