Denne barnehagen er ikke som andre barnehager

- Kommer hjem til deg ved behov

HELT SPESIELL BARNEHAGE: Blir barnet ditt sykt den dagen du har eksamen, kan en av de barnehageansatte komme og passe barnet hjemme hos deg. Foto: Svein Finnreide
HELT SPESIELL BARNEHAGE: Blir barnet ditt sykt den dagen du har eksamen, kan en av de barnehageansatte komme og passe barnet hjemme hos deg. Foto: Svein Finnreide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SiO Barnehage Eilert Sundt på Blindern ligger som navnet tilsier midt på Campus Blindern.

Her har de en stor fin uteplass med flust av leketøy og lekeapparater, tilsynelatende en helt ordinær norsk barnehage.

Men det som skiller denne barnehagen fra andre barnehager, er hvor godt de har tilrettelagt tilbudet etter foreldrenes spesielle behov. 

LES OGSÅ: Fem spørsmål du ikke tør stille barnehagen

Åpen på lørdager

Barnehagen som er øremerket barn av studenter, har et mer utvidet tilbud enn vanlige, offentlige barnehager.

– Barnehagen har lørdagsåpent en gang i måneden og mer i eksamensperioden. Vi har også eksamensgaranti. 

– Dersom barnet er sykt på eksamensdagen, kommer barnehagepersonale som kjenner barnet, hjem til deg, forteller barnehageleder i Sio Barnehage, Dordi Sylte.

STUDENTBARNEHAGE: SiO Barnehage Eilert Sundt ligger midt på Blindern Campus og tilbyr lørdagsåpent en gang i måneden. Foto: Stein Bjørge
STUDENTBARNEHAGE: SiO Barnehage Eilert Sundt ligger midt på Blindern Campus og tilbyr lørdagsåpent en gang i måneden. Foto: Stein Bjørge Vis mer

Kan begynne når de er åtte måneder

Helt siden 1952 har Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) drevet egen barnehage for studentene. I dag har de 11 barnehager som tilbyr løpende opptak.

Man kan også få barnehageplass fra barnet bare er åtte måneder gammel.

– Dette er et tilbud som mange spør mye om. SiO Barnehagene har erfaring med dette gjennom mange tiår og mange er svært fornøyde med tilbudet. Dersom man føder i januar, har man barnehageplassen klar fra semesterstart. Barnet ivaretas i små grupper og av pedagoger som har solid erfaring med små barn, sier Sylte. 

LES OGSÅ: Denne barnehagen fjernet alle lekene

Barnehageleder i Sio Barnehage, Dordi Sylte. Foto: Hanne E. Holst / SiO.
Barnehageleder i Sio Barnehage, Dordi Sylte. Foto: Hanne E. Holst / SiO. Vis mer

Tilpasser åpningstidene

En annen fordel for foreldrene, er at barnehagene er lokalisert der studentene bor eller studerer. Kort vei og fleksible åpningstider, gjør at foreldrene kan komme innom barnehagen for å amme eller kose når de måtte ønske. 

Dersom foreldrene har praksisperioder i løpet av studietiden, tilpasser barnehagen åpningstidene. Utvidet åpningstid innebærer fleksibilitet for foreldre som etter avtale med barnehagen kan levere barnet tidligere eller hente senere enn ordinær åpningstid.

LES OGSÅ: Sjekk dette før du velger barnehage!

STUDENT OG SMÅBARNSPAPPA: - Jeg satt og gjorde innleveringsoppgaver på fødeavdelingen, forteller Nils Alexandré Beruot-Gran - her med datteren Amilia. Foto: Unni Irmelin Kvam / SiO
STUDENT OG SMÅBARNSPAPPA: - Jeg satt og gjorde innleveringsoppgaver på fødeavdelingen, forteller Nils Alexandré Beruot-Gran - her med datteren Amilia. Foto: Unni Irmelin Kvam / SiO Vis mer

Student og småbarnspappa

– Man må være litt strukturert og ha evnen til å motivere seg selv for å kunne ha små barn og studere samtidig, sier Nils Alexandré Beurot-Gran.

Han er student og pappa til Amilia (2,5) som har gått i SiO Barnehage Eilert Sundt på Blindern siden hun var i underkant av ni måneder gammel.

Beurot-Gran går tredje året på den femårige lektorlinja ved Universitetet i Oslo. Amilia kom til verden bare en måned før han skulle ha sin første eksamen. – Jeg satt og gjorde innleveringsoppgaver på fødeavdelingen, det ble litt for tett på eksamen, smiler han.

Som student setter han stor pris på barnehagens tilbud; lørdagsåpent og utvidede åpningstider er to ting familien benytter seg av.

– Det letter trykket på mor og far, da vi innimellom har frihet til å levere henne litt senere i barnehagen. I perioder blir det til at jeg sitter oppe ut over kvelden og natten for å studere, da er det godt å kunne hente seg litt igjen dagen etter. Som pappa har man mindre frihet til å disponere tiden sin i forhold til andre studenter, sier han.

Foreldre har lavere studieprogresjon

Nasjonale tall fra studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT 2014) viser at fem prosent av alle studenter bor sammen med egne barn. Undersøkelsen avdekker også at studentforeldre har lavere studieprogresjon enn resten av studentene.

Mens nærmere 1 av 5 av studentene med barn har forsinkelser i studiene (19 prosent), er tallet for den øvrige studentmassen cirka 1 av 10 (12 prosent).

Studieprogresjonen er viktig fordi Lånekassen krever at et visst antall fag (studiepoeng) er bestått for å tildele stipend og lån. 

Hvor viktig barnehagens tilbud er for studieprogresjonen, synes Beurot-Gran det er vanskelig å si noe om. Men han antar at det vil være mer utfordrende i en vanlig barnehage. 

– Det at vi fikk henne inn i barnehagen så tidlig har vært til spesielt stor hjelp for oss. Det hadde ikke fungert å ha henne hjemme mens jeg studerte, sier han.

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om å søke plass i barnehage

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer