Småbarnsforeldre:

Denne giftige setningen må vi slutte å si til foreldre

- Det er skremselspropaganda, sier terapeut til KK.

SLITSOMT: - Det kan oppleves veldig tøft å være forelder, og ikke alle liker denne jobben, sier terapeuten til KK. Foto: NTB.
SLITSOMT: - Det kan oppleves veldig tøft å være forelder, og ikke alle liker denne jobben, sier terapeuten til KK. Foto: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kan være tøft å være forelder, og spesielt som småbarnsforelder kan du nok i perioder føle deg utslitt og hjelpeløse. Våkennetter, trass og sutring vil slite ut de aller fleste av oss.

Det siste du trenger i en slik situasjon er at kommentarer fra venner og bekjente gjør det enda verre. Så hva er den ene setningen vi virkelig må slutte å si til slitne foreldre? «Nyt det nå, for det blir vanskeligere når barnet blir litt eldre...»

For en forferdelig ting å si. Det er som å si «Du har ikke opplevd det verste enda», og gir lite rom for håp for foreldre som sliter.

Så hva bør vi heller si til slitne foreldre?

- Skremselspropaganda

Du kan aldri vite hvordan andre har det eller har hatt det. Det kommer også helt an på barnets personlighet og helse, hva foreldrene får til og hvordan hverdagen ser ut.

- Setninger som «Bare vent til xx er xx år, da vil dette skje» er skremselspropaganda basert på din egen subjektive opplevelse. Det har ingenting med livet, barnet og virkeligheten til den du snakker med å gjøre. Du kan ende opp med å skape en negativ forventning om noe som kanskje aldri skjer. Det skaper en unødvendig belastning hos den du snakker til.

Det sier Tone Haldorsen, som er sertifisert sexolog og parterapeut, til KK.

TRØTT: Hvis du er en sliten småbarnsforelder, er nok det siste du trenger å høre at "Nyt det nå, for det blir vanskeligere når barnet blir litt eldre...» Foto: NTB.
TRØTT: Hvis du er en sliten småbarnsforelder, er nok det siste du trenger å høre at "Nyt det nå, for det blir vanskeligere når barnet blir litt eldre...» Foto: NTB. Vis mer

Ikke ta sorger på forskudd

- Fremtiden er som en lukket bok. Hvorfor ta sorger på forskudd, når det er noe du ikke får gjort noe med og som kanskje ikke blir noe av. Velg et positivt blikk til det motsatte er bevist.

Det råder Ingrid Dietrichson, som er ledertrener og coach i CoachTeam, til KK.

Hun oppfordrer til å vente med å gi råd og innspill til noen ber om deg om det.

- Lytt og gi støtte fremfor å dele dine egne opplevelser, tanker og følelser som kan skape uro hos den andre. Du kan heller berolige dem med at de kommer til å håndtere det som kommer deres vei, sier hun.

Husk at vi opplever situasjoner ulikt og at barn også er ulike.

- I det du begynner å dele egne opplevelser med negativt fortegn setter du i gang noe hos den andre som er unødvendig, og som de selv kan få lov til å erfare og oppleve på sin måte. Tenk at du kan være en heiagjeng, fremfor en festbrems eller erfaringsbrems. Det kan også hende at dine erfaringer ikke vil stemme overens med det andre vil oppleve, sier hun.

LEV HER OG NÅ: Hvorfor ta sorger på forskudd, når det er noe du ikke får gjort noe med og som kanskje ikke blir noe av? Foto: NTB.
LEV HER OG NÅ: Hvorfor ta sorger på forskudd, når det er noe du ikke får gjort noe med og som kanskje ikke blir noe av? Foto: NTB. Vis mer

Vis støtte på riktig måte

- Hva er det lurt å si til foreldre som er slitne?

- Det beste du kan gjøre er å støtte dem, sier Haldorsen.

Hvis venninnen din sier at hun ikke har sovet på to uker fordi babyen skriker, Ikke si «Å ja, min sover hele natten! Kan ikke forestille meg hvor forferdelig det må være!». Si heller «Uff, det høres slitsomt ut! Hva kan jeg hjelpe deg med?»

- Om noen klager over noe, vis forståelse. Ikke sammenlign med ditt liv og ikke fortell skremmende historier om fremtiden. Si at du er der om de vil snakke, og spør hva de har behov for mens dere er sammen, tipser Haldorsen.

Skap gode opplevelser

Tilby å spandere en kaffe eller fortell en morsom historie som ikke inneholder barn og familieliv. Det kan være godt å få tankene over på noe annet når alt i livet dreier seg om barn og rutiner.

- Det kan oppleves veldig tøft å være forelder, og ikke alle liker denne jobben selv om de elsker barna sine. Det er viktig å huske at din egen virkelighet ikke er andres virkelighet, og det må du vise forståelse for, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om