Denne lappen provoserer barselgrupper

Fortvilet kaféeier: - Vi hadde ikke annet valg

BER BARSELGRUPPER RESERVERE BORD: Flere småbarnsforeldre har latt seg provosere av teksten som ble hengt opp i den populære kafeen. Foto: Privat
BER BARSELGRUPPER RESERVERE BORD: Flere småbarnsforeldre har latt seg provosere av teksten som ble hengt opp i den populære kafeen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hans-Petter Nygård-Hansen forteller at han stusset veldig da han for noen dager siden besøkte et spisested på Røa i Oslo.

I et notis stiftet opp på veggen hos Miso Cafe Mat og Vinhus står det følgende beskjed til kundene;

«Til informasjon: Det er ikke tillatt å arrangere barselgruppe treff/møte i dette lokalet uten samtykke/reservasjon».

Dårlig formulert

Trebarnsfar Hans-Petter, som selv jobber med kommunikasjon, synes teksten var provoserende og han reagerer spesielt på måten kafeen har valgt å ordlegge seg.  

– Jeg forstår ikke hvorfor de ikke skriver dette annerledes, på en mer inviterende og positiv måte, i stedet for å nærmest invitere alle småbarnsforeldre til å besøke Kaffebrenneriet på andre siden av gaten, sier han.

LES OGSÅ: Sjekk hva disse fedrene bruker pappapermisjonen til!

Blir provosert av lappen

Etter at Hans-Petter delte bildet av lappen på Facebook og Instagram, har flere reagert på ordlyden. En av dem er småbarnsmor Martine Larsen Rygh, som nå er i permisjon med sitt yngste barn.

– Lappen provoserer meg. Jeg har full forståelse for at det henges opp lapper om at barnevogn må settes igjen utenfor eller at noen kafeer har spiseplikt for å sikre en viss omsetning per bord. Kvinner og menn hjemme i barselpermisjon har tross alt litt bedre tid enn folk som er innom for en rask salat i lunsjpausen.

- Jeg er vant til at man er litt «persona non grata» når man kommer trillende med vogn, men det får være grenser for hvor direkte fiendtlig man skal ordlegge seg, sier hun.

REAGERER: - Lappen provoserer meg, sier småbarnsmamma Martine som er i barselpermisjon. Foto: Irene Sandved Lunde
REAGERER: - Lappen provoserer meg, sier småbarnsmamma Martine som er i barselpermisjon. Foto: Irene Sandved Lunde Vis mer

Velger å gå et annet sted

Martine forteller at hun selv har besøkt Miso Cafe flere ganger i forbindelse med sin forrige barselpermisjon.

– Jeg hadde planer om å invitere en venninne på lunsj på Miso i neste uke, men siden vi begge er hjemme i permisjon tror jeg at vi heller drar et annet sted. Jeg vil ikke mistenkes for å være en barselgruppe uten bordreservasjon, sier hun.

LES OGSÅ: Reiste med barselgruppen til syden

Ansatte som himler med øynene

Det er imidlertid ikke bare hos Miso hun har opplevd at barselgrupper ble sett på med misnøye.

– Vi reiste en del i Sør-Europa på slutten av forrige permisjon, og det var ganske fascinerende - og litt trist - å se hvor mye mer velkommen man føler seg som småbarnsfamilie på kafeer og restauranter i Italia, Frankrike og Portugal. Der står de med armene åpne og smiler til babyen din.

- På norske kafeer har jeg flere ganger opplevd at de ansatte himler med øynene når jeg kommer inn med baby og stelleveske, sier hun.

– Og jeg har aldri brukt så mye penger på kafé som da jeg var hjemme i permisjon, legger hun til.

LES OGSÅ: Babyaktiviteter - er det verdt pengene?

STORT PROBLEM: - Til tider har kafeen vært overfylt av barselgrupper, forteller Daniel Choi,daglig leder hos Miso Cafe Mat og Vinhus. Foto: Miso Cafe Mat og Vinhus
STORT PROBLEM: - Til tider har kafeen vært overfylt av barselgrupper, forteller Daniel Choi,daglig leder hos Miso Cafe Mat og Vinhus. Foto: Miso Cafe Mat og Vinhus Vis mer

Stort problem for kafeen

Mammanett har snakket med Daniel Choi som er daglig leder hos Miso Cafe Mat og Vinhus.

Han sier at han ikke er overrasket over disse reaksjonene, men presiserer at dette er noe bedriften etter lang tids vurdering har sett seg nødt til å gjøre.

I følge daglig leder har kafeen i en årrekke hatt store utfordringer med at de til tider er overfylt av foreldre i barselpermisjon.

– Vi er et lite sted med begrenset antall sitteplasser, men på det meste har jeg talt 13 barnevogner samtidig på utsiden her. Enkelte barselgrupper oppfører seg som om de er hjemme i sin egen stue og okkuperer det største bordet i timevis.

Legger igjen bæsjebleier

- De verste eksemplene har vært når de har skiftet bleie på bordene – og når det til og med har ligget igjen bæsjebleier under bordet når de har dratt, sier han.

– Vi har også fått kommentarer fra andre gjester og vi har opplevd at enkelte snur når det er så mange barnevogner utenfor at de ikke kommer inn.

LES OGSÅ: Faren nektet å fjerne teppet fra barnevognen. Da gikk Marie til aksjon.

POPULÆRT STED: Daglig leder understreker at kunder med barnevogn er hjertelig velkomne til kafeen. - Det er kun når det er store grupper det blir et problem, sier han. Foto: Miso Cafe Mat og Vinhus
POPULÆRT STED: Daglig leder understreker at kunder med barnevogn er hjertelig velkomne til kafeen. - Det er kun når det er store grupper det blir et problem, sier han. Foto: Miso Cafe Mat og Vinhus Vis mer

Belastende for de ansatte

Choi forteller at denne situasjonen også har vært svært belastende for de ansatte. – I en periode var det hyling og skriking hver eneste dag. Når det er mange spedbarn som gråter samtidig går det ut over psyken til oss som jobber her.

- Til slutt hadde vi ansatte som gruet seg for å gå på jobb, de har vært bekymret for at det skal komme barselgrupper og redd for å si nei, forteller han.

Søkte hjelp hos kommunen

Daglig leder sier at han har vært i kontakt med både Næringsetaten og Diskrimineringsombudet, for å søke råd om hva han kunne gjøre med dette problemet. 

Svaret han har fått er at det er opp til bedriften hvilke kunder de ønsker å ta imot. Valget falt derfor på å henge opp lappen om at barselgrupper må reserverer bord.

– Slik er vi klare til å ta imot dem når de kommer. De kommer gjerne i lunsjtiden hvor vi allerede har fullt opp av gjester. Hovedproblemet er at barselgruppene gjerne blir sittende fra klokken elleve til tre. Det er hele fire timer, sier han.

Forberedt på å miste kunder

Etter at lappen ble hengt opp i vår, har derimot ingen barselgrupper vært i kontakt med kafeen for å reservere bord.

– Det har vært vanskelig å formulere denne teksten, og vi beklager ovenfor de som er berørt av dette. Men vi står for det og det er helt i orden at vi mister kunder på grunn av det. - Det sier litt om hvor belastende dette har vært for oss i mange år!

DEBATT: Mangler barselgruppene folkeskikk på kafe?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer