- Dere kan jo bare adoptere!

Er du ufrivillig barnløs, har du mest sannsynlig fått denne kommentaren.

EN ENKEL LØSNING? For ufrivillig barnløse er ikke alltid adopsjon et så enkelt valg som mange tror. Foto: Shutterstock
EN ENKEL LØSNING? For ufrivillig barnløse er ikke alltid adopsjon et så enkelt valg som mange tror. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Single Tina Avantis Johnsen har lenge forsøkt å bli gravid gjennom prøverørsbehandling med donor.

Prosessen er både tungvint og kostbar, og det siste året har hun hatt flere turer til fertilitetsklinikken Maigaard i Danmark. Hun ble gravid ved første forsøk, men mistet dette barnet ti uker ute i graviditeten.

Tina er svært åpen ovenfor sine omgivelser om det hun går igjennom og skriver blant annet bloggen Ønskemamma hvor hun forteller om prosessen.

Et spørsmål hun svært ofte møter er; «Hvorfor kan du ikke bare adoptere?».

ADOPTERER GJERNE: - Men det er dessverre ikke en reell mulighet for single i Norge i dag, forteller Tina Avantis Johnsen. Foto: Privat
ADOPTERER GJERNE: - Men det er dessverre ikke en reell mulighet for single i Norge i dag, forteller Tina Avantis Johnsen. Foto: Privat Vis mer

Manglende kunnskap

– Det har nok vært basert på manglende kunnskap, sier hun.

– Mange vet ikke at adopsjon ikke er en reell mulighet for single kvinner i Norge i dag. Det er fortsatt lovlig for single kvinner å adoptere, men det er dessverre slik at Norge ikke lenger har samarbeid med land som lar single kvinner adoptere barn fra deres land. Det har ikke vært mulig på veldig mange år, forklarer hun.

Ifølge Adopsjonsforum.no fikk ingen enslige søkere mulighet til å adoptere barn i 2014.

LES OGSÅ: Armbåndet som gjør pappa «gravid»

Adopterer gjerne

Tina forteller at hun svært gjerne kunne tenke seg å adoptere et eller flere barn og at hun synes det er spesielt sårt å se tv-reportasjer fra barnehjem.

– Der står en rekke små barn og venter med nok mat og drikke, men uten nødvendige stimuli og kjærlighet. Da tenker jeg at de ville hatt det langt bedre hos meg eller andre single kvinner eller menn i Norge som har et sterkt ønske om å leve sammen med og ta vare på barn, sier hun.

Øker stigmatiseringen

Det at mange ikke har den rette kunnskapen om mulighetene rundt adopsjon, tror hun er med på å øke stigmatiseringen mot kvinner som velger å få barn på egen hånd via donor.

– «Du kan vel bare adoptere, prøverørsbehandling er egoistisk» er ikke et uvanlig utsagn i debatter rundt dette, sier hun.

– Da tenker jeg at hvis man bare skal se på det altruistiske aspektet i det kunne vi jo også si at gifte og samboende par burde adoptere fremfor å forsøke å få egne barn - i og med at det finnes så mange barn i verden allerede som trenger et hjem. Men sånn tenker jo de fleste ikke. De fleste par får ikke barn som en altruistisk handling. De fleste har et biologisk driv i seg etter å få egne barn. Heldigvis ønsker mange, som meg, også å adoptere, sier hun.

MANGE MISFORSTÅELSER: Familieterapeut Tone Bråten jobber med ufrivillige barnløse og kjenner godt til holdningene mange av dem møter. Foto: Christian Berset
MANGE MISFORSTÅELSER: Familieterapeut Tone Bråten jobber med ufrivillige barnløse og kjenner godt til holdningene mange av dem møter. Foto: Christian Berset Vis mer

- En kommentar mange får

Familieterapeut Tone Bråten driver Veiledning for ufrivillig barnløse. Hun kjenner godt til de holdningene mange ufrivillige barnløse møter fra omverdenen.

– Veldig mange får tilbakemeldingen «Dere kan jo bare adoptere» eller så får de høre historier om andre som har adoptert og som da har klart å få barn fordi de slappet av og sånn, sier hun.

– Jeg tror litt av årsaken kan være at adopsjon er mindre tabubelagt å snakke om enn for eksempel donorbehandlinger og prøverør. Det er ikke like lett å si «Du kan jo bare ta en donorbehandling!».

– Dessuten er det nok ikke alle som aner hvor omfattende adopsjonsprosessen er, legger hun til.

LES OGSÅ: - Valget var enkelt, men prosessen var utrolig tøff!

Redd for å ikke bli like glad i adoptivbarnet

Mammanett har tidligere snakket med Karin Hagevik Pettersen og Espen Rye Pettersen som i en årrekke forsøkte å få barn nummer to. De forteller at adopsjon ikke var et alternativ for dem, mest fordi de allerede hadde fått et barn.

– Vi pratet om det men vi var skeptisk til det. Siden vi hadde fått en sønn som var kommet til på «normalt vis», med graviditet, fødsel og lykke, var vi nok redde at man ikke ble like glad i et adoptert barn. Så vi turte rett og slett ikke, forteller de.

LANG PROSESS: For enkelte kan det være vanskelig å ta beslutningen om å gå igjennom en årelang adopsjonsprosess. Foto: Shutterstock
LANG PROSESS: For enkelte kan det være vanskelig å ta beslutningen om å gå igjennom en årelang adopsjonsprosess. Foto: Shutterstock Vis mer

Lang prosess

Familieterapeut Tone Bråten tror det kan være flere grunner til at enkelte vegrer seg fra å adoptere, men hun tror det handler mest om tidsaspektet.

– De fleste jeg møter er «overklare» for å få barn og har allerede brukt mye tid på å bli gravid. Da kan det være lite interessant å skulle gå igjennom en adopsjonsprosess som tar tre til fem år.

– Noen kjenner nok også på redselen for å ikke bli godkjent. Å bli vurdert som adoptivforeldre innebærer en stor inngripen i privatlivet. Det kan nok virke avskrekkende for noen.

Adopsjon ikke et nederlag

Hun tror derimot ikke at ufrivillig barnløse ser på det å adoptere som et nederlag.

– Det er heller et nederlag å ikke kunne få biologiske barn, sier hun.

– Men jeg opplever at man lettere retter seg mot en donorbehandling kontra en adopsjonsprosess. Hvis du får adoptivbarn, så får du et barn med en historie og som mest sannsynlig har opplevd et relasjonsbrudd. Med et donorbarn får du et barn uten historie som mor får sjansen til å bære fram og få en prenatal tilknytning til – det vil si å skape en relasjon mellom moren og det ufødte barnet, sier hun.

Adopsjon for enslige svært vanskelig

- Ensliges muligheter for å adoptere er dessverre kraftig redusert, forteller adopsjonsforum.

Fra 1997 til 2013 er totalt 120 barn blitt adoptert av enslige gjennom Adopsjonsforum. Nå tar de ikke inn flere enslige søkere.

På nettsiden til Adopsjonsforum kan vi lese at generelt er det få land som aksepterer søknader fra enslige, og kapasiteten i disse landene er svært begrenset. Kina var et land som tidligere tillot enslig adopsjon. I 2006 endret Kina sine regler, og stengte døren for nye enslige søkere.

LES OGSÅ: Mangel på adopsjonskurs blir flaskehals

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer