Forekomsten av for tidlige fødsler er ganske stabil i Norge. I 2015 ble om lag 58 917 barn født, hvorav om lag 3315 barn ble født før uke 37, ifølge tall for Folkehelseinstituttet. Det vil altså si at premature fødsler utgjør mellom fem og seks prosent av alle fødsler i Norge.
En for tidlig fødsel er altså en fødsel som skjer før uke 37, eller før det er gått 259 dager, forteller leder i jordmorforeningen, Kirsten Jørgensen.
- Det kan også graderes etter en fødselsvekt på under 2500, men da er det litt vanskeligere, for det kan være mange grunner til lav fødselsvekt.
LES OGSÅ: Ekstremt premature barn i Norge har lenge hatt høy overlevelse
Svangerskapsforgiftning og infeksjoner hos mor
Det kan være mange grunner til at noen barn fødes for tidlig. I mange tilfeller vil man ikke kunne forutse en for tidlig fødsel, men noen faktorer kan gjøre at man bør være ekstra på vakt.
- Det er en del fysiologisk medisinske faktorer, som det at man kan ha for kort livmorhals, forteller Jørgensen.
- Det er også sånn at om barnet ikke har det bra i mors liv, som ved en infeksjon eller svangerskapsforgiftning, så kan det gjøre at barnet blir født for tidlig, fortsetter Jørgensen.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger