For tidlig født:

Derfor blir noen barn født for tidlig

Noe av årsaken ligger i genene våre, men det kan være mange grunner til at noen blir født for tidlig.

FOR TIDLIG FØDT: En prematur baby blir født før uke 37 i svangerskapet. Et svangerskap varer normalt i 40 uker. FOTO: NTB Scanpix
FOR TIDLIG FØDT: En prematur baby blir født før uke 37 i svangerskapet. Et svangerskap varer normalt i 40 uker. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Forekomsten av for tidlige fødsler er ganske stabil i Norge. I 2015 ble om lag 58 917 barn født, hvorav om lag 3315 barn ble født før uke 37, ifølge tall for Folkehelseinstituttet. Det vil altså si at premature fødsler utgjør mellom fem og seks prosent av alle fødsler i Norge.

En for tidlig fødsel er altså en fødsel som skjer før uke 37, eller før det er gått 259 dager, forteller leder i jordmorforeningen, Kirsten Jørgensen.

- Det kan også graderes etter en fødselsvekt på under 2500, men da er det litt vanskeligere, for det kan være mange grunner til lav fødselsvekt.

LES OGSÅ: Ekstremt premature barn i Norge har lenge hatt høy overlevelse

Svangerskapsforgiftning og infeksjoner hos mor

Det kan være mange grunner til at noen barn fødes for tidlig. I mange tilfeller vil man ikke kunne forutse en for tidlig fødsel, men noen faktorer kan gjøre at man bør være ekstra på vakt.

- Det er en del fysiologisk medisinske faktorer, som det at man kan ha for kort livmorhals, forteller Jørgensen.

- Det er også sånn at om barnet ikke har det bra i mors liv, som ved en infeksjon eller svangerskapsforgiftning, så kan det gjøre at barnet blir født for tidlig, fortsetter Jørgensen.

Derfor bør blant annet urinveisinfeksjoner, som en del opplever å få under graviditeten, behandles raskt.

LES OGSÅ: 8 vanlige grunner til at du får en urinveisinfeksjon

Forskere har funnet genvarianter som påvirker svangerskapslengden

I dag vet vi også at risikoen for for tidlige fødsler til en viss grad bestemmes av gener. Nylig ble en stor internasjonal studie publisert, der seks genvarianter for første gang kobles til lengden på et svangerskapet.

- Det vi vet er at mellom 25 og 30 prosent av variasjonene i svangeskapslengde er genetisk. Det som er nytt er at vi har funnet seks genvarianter som er med på å påvirke dette, forteller Bo Jacobsson ved Folkehelseinstituttet, og professor ved Sahlgrenska Akademin i Gøteborg.

Fire av genene har en tydelig sammenheng med svangerskapslengde, mens varianter av ytterligere to gener kobles til lengden på en graviditet. Studiene er gjort av forskere i USA og Norden og er publisert i tidsskriftet New England Journal of Medicine.

- Dette er viktig fordi vi vet at de som blir født for tidlig har større risiko for å dø, for å få funksjonshinder, for å få problemer med å bevege seg og problemer med kognisjonen.

Det samme gjelder ved for sen fødsel, men i dag har vi metoder i Norge som kan fremskynde en fødsel om svangerskapet går for langt over termin. Med mer kunnskap om hva som avgjør svangerskapslengde er håpet at man skal kunne forebygge flere tidlige fødsler.

LES OGSÅ: Sterkt bilde viser hvor fleksibelt en nyfødt babys hode er

VIKTIG FORSKNING: Overlevelsen hos premature barn er høy i Norge. FOTO: Scanpix.com
VIKTIG FORSKNING: Overlevelsen hos premature barn er høy i Norge. FOTO: Scanpix.com Vis mer

Viktig å forske på årsakene til premature fødsler

Jacobsson poengterer at det er små marginer for når en menneskebaby er for stor eller for liten. Er hodet for stort blir fødselen vanskelig, men om barnet er for lite, så øker risikoen for sykdom og død hos barnet. Derfor er det viktig med mer kunnskap om hvorfor noen babyer blir født for tidlig eller for sent.

- Dette vil ikke direkte kunne hjelpe oss å forebygge, men nå vil vi kunne jobbe videre med å få en bedre forståelse av biologien i dette, og hvorfor dette skjer. Om 10 eller 15 år, så kan man kanskje tenke seg at vi har medisiner som kan forebygge for tidlige fødsler.

LES OGSÅ: Når du er over 30 øker sannsynligheten for å få toeggede tvillinger

Svært viktig med tidlig oppfølging

Også alvorlig stress og eksponering for mye plantevernmidler er ting som kan påvirke lengden på et svangerskap. I noen tilfeller legger også barnet seg kun på den ene siden av livmoren, for eksempel om moren har en misdannelse i livmor - en slags skillevegg som helt eller delvis deler livmoren i to.

- Da vil også barnet gjerne komme for tidlig, fordi det blir trangt. Dette vil man jo kunne oppdage på en ultralyd, sier Jørgensen.

En annen ting Jørgensen er opptatt av at det er svært viktig at oppdages tidlig er om kvinnen utsettes for vold. Ifølge Helsedirektoratets retningslinjer for oppfølging i svangerskapet, har fire prosent av alle gravide i Norge vært utsatt for fysisk vold i svangerskapet.

- Det er svært viktig at kvinner følges godt opp i svangerskapet, for eksempel ved å ha en tidlig livsstilssamtale. Der kan man avdekke om kvinnen for eksempel utsettes for vold fra partner, som kan øke risikoen for tidlig fødsel, sier Jørgensen, som utnytter muligheten til å slå et slag for kommunehelsetjenesten.

- Det er kjempeviktig at kvinnene kommer tidlig til jordmor, slik at man kan forebygge, og behandle eventuelle infeksjoner eller svangerskapsforgifrning. Spesielt er denne livsstilssamtalen viktig for å avdekke partnervold.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer