Derfor blir stadig flere barn nærsynte

- Er ditt barn i risikosonen?

BRUKER MER TID PÅ NETTBRETT OG SMARTTELEFONER: - Utviklingen være uheldig for barnas syn, mener optiker. Foto: NTB Scanpix
BRUKER MER TID PÅ NETTBRETT OG SMARTTELEFONER: - Utviklingen være uheldig for barnas syn, mener optiker. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag er det slett ikke uvanlig at selv små barn sitter med egne nettbrett eller mobiltelefoner. 

Enkelte foreldre velger å bytte ut tvprogrammer for barn til fordel for filmer og barneprogrammer på nettbrett.

Ifølge Olaug Skrøppa, optiker og fagsjef hos kjeden Interoptik, kan denne utviklingen være uheldig for barnas syn.

Ser mest på nært hold

 – Stadig flere norske barn blir nærsynte og hovedårsaken er mer tid inne foran PC, nettbrett og mobiltelefon. Dette fører til at barna bruker øynene mer på nært hold og mindre på langt hold, sier hun.  

– Øyet vårt er konstruert slik at vi skal kunne se ting godt på avstand. Vi er jo opprinnelig jegere som gikk på jakt og måtte se dyr for å overleve. Når barn sitter på en mobiltelefon eller på et nettbrett, holder de skjermen veldig nærme ansiktet. Sitter man mye slik, kan det føre til nærsynthet. Desto mindre skjermen er, jo verre, forklarer hun.

Forventer økning i antall nærsynte

Nærsynthet regnes i dag som den mest vanlige formen for synsfeil.

Institutt for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud, har de siste ti årene undersøkt synet til nærmere 8000 skoleelever i Kongsberg.

STADIG FLERE BARN BLIR NÆRSYNTE: Ifølge optiker Olaug Skrøppa kan det ha en sammenheng med økt bruk av mobil og nettbrett hos barn og unge. Foto: Interoptik
STADIG FLERE BARN BLIR NÆRSYNTE: Ifølge optiker Olaug Skrøppa kan det ha en sammenheng med økt bruk av mobil og nettbrett hos barn og unge. Foto: Interoptik Vis mer

Undersøkelsene viste at hvert sjette barn trengte utredning og at hvert niende barn måtte ha briller eller synstrening.

Olaug Skrøppa viser til en norsk studie fra 2012 hvor det kom frem at 35 prosent av barn i alderen 12-13 år er nærsynte, og nye studier tyder på at disse tallene kan øke. I mai publiserte University of New South Wales en studie som anslår at halvparten av verdens befolkning kan komme til å være nærsynte i 2050. 

Årsak; folk tilbringer stadig mindre tid utendørs og mer tid innendørs med såkalt «nærarbeid». 

Kan også være genetisk

Ola M. Rygh er øyelegespesialist ved ORBITA øyelegesenter. Han kjenner til at det er en økende prosentandel av befolkningen som har blitt nærsynte.

– Nærsynthet kan være genetisk og miljømessig betinget. Dersom du har foreldre som er nærsynte, har du statistisk sett en større sjanse for å bli det selv, sier han.

– I det siste har det vært et økt fokus på miljømessige faktorer, som at barn bruker synet mindre på avstand. Det er riktignok ingen studier som kan bekrefte at man sitter med nettbrettet nært ansiktet fører til nærsynthet. Men utendørsaktivitet ser ut å kunne forhindre utviklingen av nærsynthet hos barn, sier han.

LES OGSÅ: Ingas sønn var sterkt plaget av refluks

Nærsynthet kan forebygges

Ifølge optiker Olaug Skrøppa kan nærsynthet faktisk forebygges.

Hun sier det viktigste grepet er å få barna ut av huset. 

– Hvis man er ute og leker eller går i naturen, varierer man synet. Noen ganger ser man ned for å se hvor man skal gå, andre ganger ser man på ting som er langt borte. Denne variasjonen gjør at øynene får bevege seg og er med på å bedre øynenes fokuseringsevne.

– Studier har også viste at dagslys i seg selv har en positiv innvirkning på å forhindre nærsynthet, sier hun.

Nærsynthet kan også forebygges gjennom å ta hyppige pauser fra skjermen.

– Et tips vi tidligere ga til folk som jobbet mye foran pc-skjermen, var at man skulle følge 20/20/20/20 regelen. Det vil si at man for hvert 20. minutt skulle se minst 20 meter, for eksempel ut et vindu, i 20 sekunder og blunke minst 20 ganger. 

– Når man jobber med noe, er man mer intens i blikket og glemmer å blunke. Blunkingen forhindrer tørrhet i øynene, sier hun.

Tegn på at barnet er nærsynt

Et typisk tegn på at barna er nærsynte er ifølge Skrøppa at barnet setter seg veldig nærme tv-apparatet. 

– Dersom du vet at du selv har et godt syn, kan du teste barnets syn når dere for eksempel er på biltur. Pek ut ting dere passerer og spør om barnet klare å se det. Husk å teste ett og ett øye. Man kan godt være nærsynt på bare ett øye uten at man merker det. 

– Hvis barnet gir uttrykk for at det er sliten i øynene eller myser, kan det også være tegn på nærsynthet, legger hun til. 

Dersom man ikke oppdager at barnet er nærsynt, kan det i verste fall føre til at barnet sliter mer enn nødvendig på skolen og på fritidsaktiviteter.

– Jeg har flere ganger hatt folk på synsundersøkelse som forteller at det ikke ble oppdaget at de var nærsynte før langt ut i skolegangen. Barn vet ikke hva godt syn er og aner ikke at andre kanskje ser ting på tavla som de ikke ser. 

– Vi optikere ønsker derfor at barna skal ta en synsundersøkelse før de begynner på skolen. I dag er det kun obligatorisk å teste barnas syn på fireårskontrollen, etter det er det opp til foreldre og kanskje lærere å passe på, sier hun. 

LES OGSÅ: Minst ett av fem barn opplever voksesmerter

SYNSUNDERSØKELSE: Mistenker du at barnet ditt kan være nærsynt, bør du kontakte fastlege eller optiker for henvisning til øyelege. Foto: Interoptik
SYNSUNDERSØKELSE: Mistenker du at barnet ditt kan være nærsynt, bør du kontakte fastlege eller optiker for henvisning til øyelege. Foto: Interoptik Vis mer

Ola M. Rygh, øyelegespesialist ved ORBITA øyelegesenter Foto: ORBITA
Ola M. Rygh, øyelegespesialist ved ORBITA øyelegesenter Foto: ORBITA Vis mer

Sjelden at små barn er nærsynte

Øyespesialist Ola M. Rygh sier imidlertid at det er en svært liten andel av små barn som er nærsynte.

- Dessuten blir dette som regel avdekket på fireårskontrollen. De fleste som utvikler nærsynte utvikler det i puberteten og ung voksen alder.

– Små barn bruker synet mest på nært. Om barn er nærsynt blir det det synlig når de begynner på skolen. Da kan typiske tegn være at de myser, gjerne vil sitte nærme tavla eller at de ikke vil holde på med idrett hvor de må bruke avstandssynet mye.

– Generelt sett kan det være vanskelig å oppdage nærsynthet, fordi vi fungerer veldig fint selv om vi er nærsynte. Mye av det vi gjør til daglig foregår nært, sånn som når vi ser på telefonen, leser eller sitter foran pc-en, legger han til.

Dersom foreldre mistenker at barnet kan være nærsynt, bør de ifølge Rygh kontakte fastlege eller optiker for henvisning til øyelege.

– Optikere kan måle synsstyrke ganske nøyaktig, men barn som skal ha briller må alltid til øyelege første gang, sier han.

LES OGSÅ: - Nei du trenger ikke stresse. Barnet lærer å lese når det er klar for det.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer