Allergi barn

Derfor bør du gi nøtter til små barn

Tidligere ble foreldre frarådet å gi små barn nøtter, nå hevder forskere at du bør starte med å gi nøtter tidlig.

GI NØTTER FOR Å FORHINDRE ALLERGI: Dersom det allerede er matallergi i familien, kan man ifølge eksperten starte med å smøre litt peanøttsmør på barnets leppe for å se om det fører til allergisk reaksjon. FOTO: NTB Scanpix
GI NØTTER FOR Å FORHINDRE ALLERGI: Dersom det allerede er matallergi i familien, kan man ifølge eksperten starte med å smøre litt peanøttsmør på barnets leppe for å se om det fører til allergisk reaksjon. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Det finnes en oppfatning om at barn ikke skal spise nøtter før de er tre år gamle, men dette er helt feil. Dersom man gir små barn nøtter kan man kanskje unngå allergiutvikling, i alle fall nøtteallergi, sier Bente Krane Kvenshagen.

Kvenshagen har doktorgrad i matallergi hos barn og jobber som spesialist i barnesykdommer ved Best Helse Nordstrand.

Hun forklarer at ingen mennesker er født allergiske og med unntak av melkeallergi viser forskning at ingen utvikler allergi før de er rundt fire-fem måneder gamle.

– Disse første månedene av barnets liv regnes som et vindu for introduksjon av allergene matvarer. Foreldre bør derfor starte med å gi allergener matvarer som nøtter, minimum to ganger i uka. Men det er ikke snakk om store mengder, kun smaksprøver, for eksempel litt fra tuppen av mor eller fars finger. Og det er veldig viktig at nøttene er malte slik at de ikke kan sette seg i halsen.

– Europeiske forskere anbefaler at man senest ved fire måneders alder gir barna peanøttsmør og en liten bit eggerøre som de kan sutte på. Dette begrunnes med at det virker som at eggeallergi er med på å disponere for andre allergier.

EKSPERT PÅ MATALLERGIER: Bente Krane Kvenshagen er spesialist i barnesykdommer og har jobbet med matallergier i mer enn 25 år. FOTO: Sykehuset Østfold
EKSPERT PÅ MATALLERGIER: Bente Krane Kvenshagen er spesialist i barnesykdommer og har jobbet med matallergier i mer enn 25 år. FOTO: Sykehuset Østfold Vis mer

Mindre sjanse for allergi hos de yngste

Men dersom barnet ditt allerede har vokst forbi dette «vinduet for introduksjon av allergene matvarer», er det ifølge Kvenshagen ikke for seint å starte.

– Det er aldri for seint, da allergier kan utvikles når som helst. Men jo yngre barnet er, jo mindre er sjansen for allergi. Du kan derfor gjerne gi en toåring peanøttsmør.

– Hvis det allerede er matallergi i familien, kan man starte med å smøre litt peanøttsmør på leppa. Dersom leppa blir hoven, bør man få det sjekket hos en lege før man går videre.

Ifølge Kvenshagen vet forskerne ennå ikke helt hva som er årsaken til at noen av oss utvikler allergier, men at genetikk og miljø har betydning.

– Vi tror at vi lever alt for rent og at vi har for lite nærkontakt med dyr, skitt og møkk. Men det er mange faktorer som spiller inn, den store forekomsten av eksem er sannsynligvis også er med på å disponere for allergiutvikling, sier hun.

– Men det er viktig å være klar over at en positiv allergiprøve ikke nødvendigvis betyr du er allergisk. Faktisk er færre enn femti prosent av de som får en positiv allergiprøve virkelig allergiske. En test alene sier ikke noe om du har en allergi, du må også eksponeres for mat, dyrehår eller pollen for å se om det kommer en kroppslig reaksjon.

LES OGSÅ: Det viser seg at svært mange foreldre tror at barna sine har en matallergi, uten at de har det

Ikke belegg for å si at det kan forebygge allergi

Men er helsemyndighetene enig i rådet om å gi nøtter til så små barn?

Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Ellen Margrethe Carlsen, viser til Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring.

– Retningslinjen angir at alle spedbarn bør få matvarer som kan være allergifremkallende, også nøtter, i løpet av det første året. Det er imidlertid ikke grunnlag for å anbefale introduksjon av potensielt allergifremkallende matvarer tidligere enn seks måneders alder, sier hun.

– Med dagens kunnskapsgrunnlag er det ikke belegg for å si om introduksjon av potensielt allergifremkallende matvarer ved fire eller seks måneders alder kan forebygge utvikling av allergi.

IKKE HELT ENIG: Ifølge avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Ellen Margrethe Carlsen, er det ikke grunnlag for å anbefale introduksjon av allergene matvarer før barnet er seks måneder. FOTO: Helsedirektoratet
IKKE HELT ENIG: Ifølge avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Ellen Margrethe Carlsen, er det ikke grunnlag for å anbefale introduksjon av allergene matvarer før barnet er seks måneder. FOTO: Helsedirektoratet Vis mer

Lette symptomer behøver ikke være nøtteallergi

Nøtteallergi er ifølge Bente Krane Kvenshagen en av de aller vanligste matallergiene, men i likhet med andre allergier finnes det ulike grader – alt fra lett utslett i ansiktet til allergisk sjokk.

– De aller fleste, inklusiv mange leger, tror at jo høyere verdi ved allergitesten jo alvorlige er reaksjonen. Man kan ha høyt utslag på testen og ingen reaksjon eller et bitte lite utslag og alvorlig reaksjon.

– Lette symptomer behøver ikke bety at du har nøtteallergi, det kan i mange tilfeller være en kryssreaksjon fordi man har pollenallergi. Typiske symptomer på dette kan være at man klør eller får et ubehag i munnen når man spiser nøtter.

– De som har ekte nøtteallergi kan også ha beskjedne plager som kløe i munnen eller utslett på kroppen, men i mer alvorlige tilfeller kan man ha oppkast, magesmerter, hoste, surkling, pustebesvær eller få allergisk sjokk. Det er også helt vanlig å reagere på én type nøtter og ingen andre, eller to-tre forskjellige typer. Man må derfor alltid testes for hver enkelt nøtt for å vite sikkert hva man er allergisk for, sier hun.

Kvenshagen er også forsker ved sykehuset i Østfold. I disse dager jobber hun med en ny nasjonal forskningsstudie som ser nærmere på hvorvidt det er farlig for barn med peanøttallergi å være i samme rom som en åpen pose med peanøtter.

– Så langt er det ingenting som tyder på at dette er farlig, uansett hvor allergisk man er. Men vi søker flere pasienter i alderen fem til 18 år til studien, så om noen kunne tenke seg å delta må de gjerne ta kontakt med meg.

– Forklaringen er så enkel som at ingen nøtter flyr. Det vi si at de nøtteproteinene som man reagerer på, holder seg helt på plass i nøttene. Noen kan synes at lukten er ubehagelig slik at man reagerer med angst, men lukten inneholder ikke peanøttprotein som man kan reagerer på, forklarer hun.

Ikke gi hele nøtter til barn yngre enn tre år

Klinisk ernæringsfysiolog Christina Kjeserud hos Kjeserud Ernæring støtter synet om at barn skal utsettes for ulike smaker i tidlig alder.

Hun presiserer imidlertid at det er svært viktig at foreldre kutter nøttene godt nok opp før barnet kan tygge ordentlig, og at hele nøtter ikke bør gis til barn før tre års alder.

– Dette grunnet utvikling av munnmotorikk og størrelsen på magesekken. Nøtter kan være lett å sette fast i halsen og man må være ytterst påpasselig når man gir små barn nøtter, sier hun.

Etter hvert som barnet begynner å spise fast føde, råder hun foreldre om å finhakke nøtter i havregrøten og tilsette blåbær, bringebær eller jordbær for å friske det enda mer opp.

– Det går også an å lage smoothieblandinger med godt opphakkede nøtter, tipser hun.

STØTTER TIDLIG INTRODUKSJON: Men ifølge klinisk ernæringsfysiolog Christina Kjeserud er det svært viktig at foreldre maler nøttene godt og er påpasselige med å ikke gi for store mengder. FOTO: Privat
STØTTER TIDLIG INTRODUKSJON: Men ifølge klinisk ernæringsfysiolog Christina Kjeserud er det svært viktig at foreldre maler nøttene godt og er påpasselige med å ikke gi for store mengder. FOTO: Privat Vis mer

Barn over tre år kan få en liten neve nøtter som snacks. De kan ofte få smaken på det dersom man tar det med som en del av turmaten. Man kan også lage enkle fruktsalater med for eksempel blanding av valnøtter, mandler, hasselnøtter og cashewnøtter. Det er da viktig å kutte opp nøttene slik at de blir enkle å spise og unngå fare for at de setter seg fast i halsen.

Unngå for store mengder

Ifølge ernæringsfysiologen er det også viktig at nøtter ikke gis i for store mengder.

– Tilpass gjerne med hensyn til barnets neve, som tilsvarer en porsjon. Nøtter er en kjempefin kilde til blant annet flerumettede fettkilder, men det er også svært energirikt og bør ikke gis for mye av per dag.

– En liten mage har også mindre plass og det er derfor viktig å ha fokus på variasjon i kosten, da en liten mage raskt fylles opp. Derfor bør nøtter kun gis som en liten snacks eller tillegg til annen type mat og bør ikke erstatte et måltid hos små barn.

– Jeg vil ikke anbefale å gi salte nøtter til små barn grunnet at man da raskt kan få i seg altfor mye salt. Derfor vil jeg anbefale å kjøpe usaltede nøtter. Mange nøtteblandinger som er usaltede har også et godt, variert innhold av ulike type nøtter, som kan gi barnet en sunnere snack enn mange andre typer snacks som for eksempel potetgull.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer