Kropp og selvbilde:

Derfor bør du ikke baksnakke kroppen din foran barna

De fleste av oss baksnakker vår egen kropp mye mer enn vi tror - også foran barna. Kampanjen #skifttema vil få slutt på det.

NEGATIVT KROPSSNAKK: Snakker du mye om mat og kropp foran andre? Det kan påvirke i større grad enn det du tror. FOTO: NTB Scanpix
NEGATIVT KROPSSNAKK: Snakker du mye om mat og kropp foran andre? Det kan påvirke i større grad enn det du tror. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I dagens samfunn er det mange tenåringer som sliter med dårlig selvbilde, og psykiske problemer har økt de siste årene. Det kan virke som at det å være tenåringsjente er en sykdom i seg selv, mener den kjente psykologen Peder Kjøs. Men også yngre barn kan slite med selvbildet.

Erika Hansson, som jobber som universitetslektor i psykologi ved Högskolan Kristianstad, har forsket på temaet. I rapporten «Skolebarns helsevaner», som ble gjennomført i Sverige i 2014, kom de frem til at omtrent 20 prosent av alle jenter i 15-årsalderen (og 10 prosent av alle guttene) prøvde å gå ned i vekt. Blant 11-åringene var det cirka åtte prosent som prøvde å slanke seg.

– Over 20 prosent av de 11 år gamle jentene syntes at de var for tykke, og blant 15 år gamle jenter var det samme tallet 50 prosent.

Forskning viser at foreldre som trigger, kritiserer og oppmuntrer til vektnedgang, fremmer et negativt kroppsbilde hos sine egne barn. Foreldrenes vaner, kan altså påvirke barna i høy grad.

– Det er ikke bevist, men det er sannsynlig, at genetikk kan påvirke barn og unges selvbilde. Men selvfølgelig er også miljøfaktorer viktige. Om foreldre kommenterer barnas vekt, vil det kunne føre til forstyrret spiseatferd, men også foreldrenes matvaner er viktig – mange barn gjør det samme som foreldrene sine. Om en jente har en mor som slanker seg, eller velger bort enkelte matvarer, vil sannsynligvis hun gjøre det også, fordi hun blir påvirket. Forskning tyder på at fellesmåltider er viktig for barn, forutsett at resten av familien har gode, sunne matvaner, sier Hansson.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer