Graviditetstest

Derfor bør du ikke bruke en gammel graviditetstest

Det finnes faktisk en «best før»-datostempling på pakningen.

IKKE FOR GAMMEL: Det viktigste å tenke på når man skal ta en graviditetstest er at den ikke har ligget i skuffen for lenge. FOTO: NTB Scanpix
IKKE FOR GAMMEL: Det viktigste å tenke på når man skal ta en graviditetstest er at den ikke har ligget i skuffen for lenge. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De fleste har gjerne tatt en graviditetstest eller to før man faktisk er blitt gravid. Noen ganger krysser man fingrene for et negativt svar, mens ved en annen anledning ønsker man kanskje to streker på displayet.

Det som uansett er viktig å tenke på når man skal ta en slik test er at den ikke har ligget i skuffen for lenge, for akkurat som det er med kondomer - så har graviditetstesten en utløpsdato. Det skriver det svenske nettstedet Baaam.

Denne datoen skal stå på innpakningen, og som regel holder testen i to-tre år før den ikke lenger vil gi et sikkert nok svar på om du er gravid eller ikke.

Hvis testen er for gammel, kan nemlig kjemikaliene som måler graviditetshormonet HCG være mindre følsomme og effektive. Testen kan dermed vise at du ikke er gravid selv om du er det.

En uke over

Hvis du lurer på om du er gravid eller ikke, vil det beste tidspunktet være å ta en graviditetstest en uke etter at menstruasjonen har uteblitt. Har du ikke gått over tiden for menstruasjon, er det nemlig ikke sikkert at selv de mest sikre testene vil kunne gi riktig resultat.

- En hjemmetest avleser mengden av graviditetshormonet hCG i urinen, og en urintest har behov for 50 enheter av hCG for å kunne vise et positivt resultat. Det er ikke alle kvinner som har denne mengden før tidspunktet for uteblitt menstruasjon, selv om de er gravide. Derfor kan det være at en graviditetstest vil vise negativt til tross for at du faktisk er gravid, dersom du tar testen for tidlig, forklarer gynekolog Daniel Roshan til Parents.com.

Dersom du holder på å eksplodere av nysgjerrighet før det har gått en uke over uteblitt menstruasjon, kan du i følge gynekologen ta en graviditetstest med det samme du står opp om morgenen. Da er nemlig hCG-nivået i urinen på sitt høyeste. Følg pakkens instrukser, og husk på å sjekke holdbarhetsdatoen på graviditetstesten.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer