Prøve å bli gravid:

Derfor bør du ikke bruke Ibux over lengre tid mens du forsøker å bli gravid

Dette bør dere huske på i tiden mens dere prøver å få barn.

PRØVE Å BLI GRAVID: En del anbefalinger for gravide er det lurt å følge fra dere slutter på prevensjon, ifølge jordmor Monica Wold Gustafson. FOTO: NTB Scanpix
PRØVE Å BLI GRAVID: En del anbefalinger for gravide er det lurt å følge fra dere slutter på prevensjon, ifølge jordmor Monica Wold Gustafson. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det finnes en del kjerringråd for hvordan dere kan bli gravide raskt, men å bli gravid kan kan ta tid, og er heller ikke noe som bør skape for mye stress. Noen ting er det imidlertid lurt å huske på.

Som blant annet alkohol, snus og røyk. De aller fleste dropper alkoholen når de blir gravide, men jordmor Monica Wold Gustafson, som jobber i den kommunale jordmortjenesten i Trondheim og driver privatpraksisen Jordmorspesialisten, mener at det siste glasset med vin bør tas før dere begynner å prøve.

- Det er mange som sier at de sluttet å drikke når de oppdaget at de var gravide. Noen har da funnet ut av graviditeten tidlig i svangerskapet, og noen sent. Det er lurt å slutte å drikke når du prøver å bli gravid, sier hun.

Hun mener både snus, røyk og alkohol bør droppes fra dere slutter på prevensjonen.

- Mange har gått på folsyre i lang tid, fordi de har hørt at det er bra, men har ikke sluttet å drikke alkohol, sier Gustafson.

LES OGSÅ: 10 spørsmål du bare har som gravid

Mange med spørsmål om legemidler

Også når det gjelder legemidler er det noen ting det er lurt å være klar over. I hovedsak tåler gravide legemidler i samme grad som andre, men noen er det anbefalt å unngå. Hedvig Marie Egeland Nordeng, som er professor ved Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo, forteller at legemiddelbruk er noe svært mange gravide er opptatte av.

Omkring én av fire gravide bruker medikamenter som kan være skadelig for barnet, viser en stor Europeisk studie Nordeng har tatt del i, men hun påpeker at dette i mange tilfeller dreier seg om at medikamentbruken likevel er ansett som mest hensiktsmessig.

- I andre tilfeller, kan det dreie seg om medisinbruk før kvinnen visste hun var gravid – ikke alle graviditeter er planlagte. I noen tilfeller kan det også være manglende kunnskap som gjør at potensielt risikable medisiner velges fremfor tryggere alternativer, sier hun, og påpeker at når du kjøper reseptfrie medisiner i en kiosk eller butikk, får du ikke rådgivning om medikamentbruk for gravide, slik du ville fått på apoteket.

LES OGSÅ: Ibux og paracet - vet du hva som er forskjellen?

Ibux er ikke anbefalt

Nordeng forsker blant annet på hvilken negativ virkning langvarig bruk av paracetamol kan ha for gravide.

- Bruk av paracetamol er førstevalget ved behov for rask behandling av feber og smerte. Det er ikke noe som tyder på at sporadisk bruk av paracetamol til bruk i egenomsorg er uheldig i svangerskapet. Vår forskning har satt fokus på at langvarig bruk av paracetamol bør unngås av gravide hvis mulig.

Ibuprofen og naproxen er eksempler på såkalte ikke-steroid antiinflammatorisk midler (NSAID) og er ikke anbefalt å bruke under siste delen av graviditeten.

TRYGT: De fleste legemidler er like trygge for gravide som for andre, mens Ibux er et reseptfritt legemiddel det er anbefalt å droppe. FOTO: NTB Scanpix
TRYGT: De fleste legemidler er like trygge for gravide som for andre, mens Ibux er et reseptfritt legemiddel det er anbefalt å droppe. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Ibuprofen og andre såkalte ikke-steroide antiinflammatoriske midler, kan i verste fall påvirke nyre- og hjertefunksjon hos fosteret. I tillegg kan det være at for noen kvinner kan slike medisiner gjøre det vanskeligere å bli gravid. NSAIDs kan hemme prostaglandinsyntesen som er viktig når et befruktet egg skal feste seg til livmorslimhinnen, forteller hun.

LES OGSÅ: - Dessverre er det fortsatt mange som bruker mer smertestillende enn anbefalt

Lev sunt

Man går gjerne opp i vekt under svangerskapet og jordmor Gustafson råder svært overvektige til å gå litt ned i vekt om man vet man snart skal begynne å forsøke å få barn.

- Det er lurt å være i best mulig form før du blir gravid. Det kan være lurt å prøve å gå litt ned i vekt om du er veldig overvektig, for det er mange risikoer knyttet til overvekt i svangerskapet, påpeker hun.

Peder Fedorcsak ved reproduksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus har tidligere forklart KK.no at overvekt kan ha påvirkning på modningen av kvinnens egg, og at overvektige kan oppleve å ha sjeldnere eggløsning.

- Er du veldig overvektig skal du jo helst ikke gå opp så mye mer under graviditeten og det kan være en kjempeutfordring, påpeker Gustafson.

Norske helsemyndigheter råder imidlertid ikke til å gå gjennom en slankekur som forberedelse på graviditeten da det kan kunne ha negativ effekt på ernæringsstatus hos mor og barn.

LES OGSÅ: De ukjente tegnene på at du er gravid

Slik finner du ut når du har eggløsning

Ønsker dere å bli gravide er det lurt å finne ut av når du har eggløsning, for eksempel med en eggløsningstest. Eggløsningen skjer 12 dager før neste menstruasjon, men kvinners syklus kan vare fra 20 dager og til 40 dager.

- Hos en kvinne med 28 dagers syklus skjer selve eggløsningen på den 16. dagen. Eggløsningstesten blir positiv den 14. dagen, sier gynekolog og medisinsk ansvarlig Terje Sørdal ved fertilitetsklinikken Medicus.

Begynn å måle på dag tolv, råder han, og frem til du får en positiv test.

- Da er det tid for å ha samleie med partneren, samme dagen og dagen etter.

Du har sikkert hørt at det kan øke sjansene om du ligger med bena høyt etter samleie, og det stemmer faktisk, forteller han. Om mannen har mye sædvæske kan den ellers fort renne ut.

PÅ DAG 16: Det er vanligst at en menstruasjonsyklus varer i 28 dager og da er eggløsningen 16 dager etterpå. FOTO: NTB Scanpix
PÅ DAG 16: Det er vanligst at en menstruasjonsyklus varer i 28 dager og da er eggløsningen 16 dager etterpå. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Hvis kvinnen har kraftig bakoverbøyd livmor hender det at livmorhalsen ligger slik at den vanskeligere kommer i kontakt ned sædvæsken om hun ligger på rygg, da kan sjansen være bedre på magen med pute under hoftepartiet. Sædceller som har kommet opp i livmoren og egglederne kan være befruktningsdyktige i flere dager og kan ligge på lur til egget kommer.

LES OGSÅ: Dette skjer med sexlivet når du er gravid

Folat og jod

Også han anbefaler å holde en sunn livsstil med variert kost, fysisk aktivitet, og helst mindre negativt stress, samt å være forsiktig med bruken av alkohol og tobakk. Han påpeker også at NSAID-preparater bør unngås.

- Det er holdepunkter for at kvinner som røyker har et raskere tap av egg enn kvinner som ikke røyker. Det økte tapet stopper om hun reduserer eller slutter å røyke, men hun får ikke de tapte eggene tilbake. Det påstås at man kan se slik økt tap av egg om kvinnen røyer 10 eller flere sigaretter daglig, forteller han.

Det er anbefalt at du begynner med tilskudd av folat med en gang du slutter på prevensjonen, og Gustafson minner også på at mange kvinner har for lite jod.

- Dette er ting det er lurt å jobbe med på forhånd, mener hun.

Våre viktigste kilder til jod er hvit fisk og meieriprodukter.

LES OGSÅ: Nei, for de fleste av oss er ikke vitamintilskudd nødvendig

Tar tid

Størdal forteller også at studier tyder på at vitamin D kan være viktig, og at det er en vanlig anbefaling ved fertilitetsbehandling. Norske myndigheter anbefaler at gravide tar tran.

Ellers er det lurt å være klar over at det å lage barn kan være en tidkrevende prosess. Det er anbefalt at et par prøver i et år før en eventuell utredning for ufrivillig barnløshet, med mindre det er grunner til å tro at det er årsaker som kan gjøre det vanskelig, som endometriose eller andre tilstander. Sørdal er også opptatt av at det ikke skal være nødvendig å stresse med alle disse tingene. Å leve sunt, følge anbefalingene når det gjelder blant annet alkohol, medikamenter og folat holder.

- Det finnes mange mindre studier på livsstil og kosthold som ender opp med ulike anbefalinger og det finnens helsepersonell som gjerne pålegger kvinner som planlegger å bli gravid strenge restriksjoner. Det er kanskje ikke skadelig, men heller ikke nødvendig å anbefale andre en livsstil som er unødig restriktiv så lenge det ikke finnes sikker dokumentasjon for betydningen av det, mener han.

LES OGSÅ: Graviditet under menstruasjonen er ikke umulig

LES OGSÅ: Derfor skal du være forsiktig med baby-spørsmålet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer