Skarlagensfeber:

Derfor bør du sjekke tunga til barn med feber

Sykdommen er sjelden farlig, men oppsøk lege dersom barnet har symptomer, råder legene.

SKARLAGENSFEBER: Sykdommen fører blant annet til feber, utslett og sterke smerter i halsen, og kan være svært ubehagelig for barnet. FOTO: NTB
SKARLAGENSFEBER: Sykdommen fører blant annet til feber, utslett og sterke smerter i halsen, og kan være svært ubehagelig for barnet. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Et større utbrudd av skarlagensfeber har de siste ukene skapt frykt blant foreldre i Storbritannia, da det i skrivende stund har ført til 13 dødsfall blant barn.

Nå har det også begynte å komme rapporter om utbrudd flere steder her i Norge, blant annet i Molde hvor rundt 80 barn er meldt smittet.

Men hva er egentlig skarlagensfeber og har norske foreldre også grunn til å frykte denne sykdommen, på bakgrunn av det som har skjedd i Storbritannia?

Starter med halssmerter og feber

Carina Saunders jobber som barnelege ved Ullevål sykehus. Hun forklarer at skarlagensfeber er en sykdom som skyldes halsbetennelse med en bakteriegruppe som kalles gruppe A streptokokker. Det betyr imidlertid ikke at alle som får halsbetennelse med denne bakterien utvikler skarlagensfeber.

– Skarlagensfeber starter vanligvis med smerter i halsen og feber. Noen barn opplever også hodepine og hovne lymfekjertler på halsen. Mange opplever kvalme, oppkast og magesmerter, mens andre har mest vondt i ørene, sier Saunders.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer