Barn tenner

Derfor bør du ta vare på barnas melketenner

Det å spare på barnas melketenner har en nostalgisk verdi for mange, men forskning viser at det også kan være med på å redde liv.

MELKETENNER: Ifølge forskning kan det være flere gode grunner til å ta vare på barnas melketenner. FOTO: NTB Scanpix
MELKETENNER: Ifølge forskning kan det være flere gode grunner til å ta vare på barnas melketenner. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mange foreldre velger å ta vare på barnas melketenner som et minne, men ifølge forskere kan det å ta vare på barnas melketenner ikke bare ha en nostalgisk verdi – en gang i fremtiden kan de også være med på å redde barnets liv.

Forskerne har nemlig oppdaget at melketenner er spesielt rike på stamceller. Stamceller er ifølge Bioteknologirådet en unik type celler som er ansvarlige for reparasjon av skade og vedlikehold av vev i kroppen. Forskere håper at stamcellene i fremtiden kan brukes til å kurere stadig flere sykdommer og til å lage nye organer.

Kan kanskje bekjempe kreft og hjerteinfarkt

Ifølge Daily Mail håper forskere ved United States National Center for Biotechnology at stamceller fra melketenner skal kunne benyttes til å bekjempe kreft, skape gjenvekst av celler i hjernen og til å forhindre mulige hjerteinfarkt.

Det er også håp om at stamceller fra melketenner kan brukes til å regenerere leveren, behandle diabetes og reprodusere øyevev.

Men betyr det at du selv kan reddes av melketenner som dine foreldre siden nittitallet har oppbevart i et skrin med teksten «Min første tann» på?

Tvilsomt, ifølge ekspertene har nemlig hvilken måte tennene fjernes og oppbevares på, betydning for hvor mye stamceller de inneholder.

Tilbyr oppbevaring av melketenner

I USA finnes det flere firmaer som har spesialisert seg på oppbevaring av melketenner for fremtidig bruk i forbindelse med stamceller.

Et av disse, National Dental Pulp Laboratory, forteller på sine nettsider at løse melketennene helst bør trekkes av en tannlege, fordi tenner med blodforsyning inneholder flest stamceller.

Etter at tannlegen har trukket tannen bør den så legges i et sterilt glass med en spesiell blanding av kalsium og magnesium, før den sendes inn til laboratoriet som oppbevarer dem i forseglede cryo-containere som kjøles ned med flytende nitrogen.

Her kan tennene ifølge firmaet mer eller mindre oppbevares så lenge du ønsker, til den nette pris av 599 dollar (cirka 5000 kroner) per år.

Råder foreldre til å ta vare på barnas melketenner

Amer Sehic er forsker og førsteamanuensis ved Det odontologiske fakultet på Universitetet i Oslo. Han bekrefter at melketenner inneholder mange stamceller.

– I teorien kan de behandles slik at de kan utvikle seg til for eksempel bloddannende celler, nerveceller, benceller og celler i øyet. Det har blitt vist til at melketenner, spesielt fortenner, er svært rike på stamceller; det ble funnet oppimot 20 stamceller i de primære melkefortennene som var felt hos syv og åtteåringer.

– En annen stor fordel ved bruk av dentale stamceller er den lette tilgjengeligheten man har i for eksempel melketennene, og i tillegg skaper det ikke de samme problemstillingene som bruk av embryoer.

– Betyr dette at norske foreldre bør ta vare på barnas melketenner?

– Ja det kan være fornuftig å ta vare på melketennene når man vet om alle disse fantastiske egenskapene disse stamcellene har.

– Men de må oppbevares fornuftig slik at cellene ikke ødelegges. Det er også naturlig å tenke seg at «ferske» tenner, kanskje de som er trukket ut mens de har vært løse kan ha bevart stamcellene best. Altså at tennene tas ut mens pulpa fortsatt har vært et vitalt organ. Men jeg kjenner ikke til studier som har bevist dette.

Visdomstenner kan også være gode kilder

Ifølge Sehic er det også håp for oss som for lengst har mistet melketennene våre.

Dentale stamceller finnes i utgangspunktet i alle typer tenner, både permanente og melketenner.

– Det er funnet forskjeller i karakteristika til stamceller fra de ulike tennene. Man har for eksempel funnet ut at stamceller fra visdomstenner sammenlignet med andre tenner delte seg mye raskere. Dermed kan visdomstennene i tillegg til melketennene være en god kilde, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer