Derfor bør du velge ull til barna

Foto: Produsentene (se pris- og forhandlerinformasjon under).
Foto: Produsentene (se pris- og forhandlerinformasjon under). Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

 

La de små holde på varmen i naturens eget high tec-materiale.


I motsetning til mange syntetiske materialer, som lett kan føles klamme på kroppen, er ull et naturmateriale som puster. Man blir raskt varm, men ikke overopphetet. Ull har luftlommer. Det gir både isolasjon og varme, selv om plagget skulle være fuktig, noe som er en stor fordel med barnehagebarn som leker ute hele året.

Ull absorberer og transporterer fuktighet og svette fra kroppen. Ull kan faktisk bære opptil en tredjedel av sin egen vekt i fuktighet, uten at det virker vått. For barna betyr dette i praksis at de kan gå med klær som er ganske våte, uten at de blir kalde. Gjør man det samme med syntetmaterialer eller plagg i bomull, vil man bli kald med en gang.

LES OGSÅ: Klær i barnehage - dette trenger barnet 

Ull kan brukes året rundt

Fordi det regulerer varmen kan du velge ull til barna sommer som vinter. Dette gjelder også naturmaterialet silke. Så om de små synes ren ull klør innerst mot huden, kan du forsøke å velge undertrøyer og strømpebukser i en blanding av silke og ull. Som følge av sine lange fibre er silke svært slitesterkt, og fordi det ikke har noen utstående, kløende tuster, vil det også klø mindre.

DUSE FARGER: f.v. cardigan i ull og silke str 92-152 (kr 345, Nøstebarn), tights med elastikk i livet str 92-152 (kr 160, Nameit), singlet i ull og silke (kr 174, Nøstebarn).
DUSE FARGER: f.v. cardigan i ull og silke str 92-152 (kr 345, Nøstebarn), tights med elastikk i livet str 92-152 (kr 160, Nameit), singlet i ull og silke (kr 174, Nøstebarn). Vis mer

   

Luktkontroll

Ubehandlede ullplagg kan brukes i flere dager uten å lukte, og lanolinen i ullen har selvrensende egenskaper, noe som er en stor fordel i barnefamilier med hyppig bruk av vaskemaskinen. Lanolin, eller ullfett som vi også kan kalle det, bidrar også til å hindre svettelukt. Der syntestiske plaggs glatte fibre kan øke graden av vond lukt, vil ullens skjellete fibre og lanolin gjøre at verken mikroorganismer eller bakterier trives. Ull sparer også naturen fordi det vaskes på 30 grader. 

LES OGSÅ: Mini-me stilen både mor og barn vil like 

Holder lenge

Barn vokser fort, og mange plagger holder bare én vinter. Siden ull både er sterkt og elastisk vil plagg i dette materialet gjerne passe lenger til barnet. Ull har også den fordelen at det krøller lite, og holder seg pent om man følger gode vaskeråd (se nedenfor).

TILBEHØR: F.v sokker i ull og polyamid (kr 99, Polarn og Pyret), skjerf i ren kasjmir (kr 549, Kasjmina), ullvotter (kr 99, Janusull), strømpebukser i ull og polyamid str 60-130 (kr 109, Krabaten.no) og lue i merinoull (kr 299, Ullungan.no).
TILBEHØR: F.v sokker i ull og polyamid (kr 99, Polarn og Pyret), skjerf i ren kasjmir (kr 549, Kasjmina), ullvotter (kr 99, Janusull), strømpebukser i ull og polyamid str 60-130 (kr 109, Krabaten.no) og lue i merinoull (kr 299, Ullungan.no). Vis mer

 

Brannsikkert og miljøvennlig

Ull er tungt antennelig og brenner dårlig. Det slutter gjerne helt å brenne hvis brannkilden fjernes. Dette må man selvfølgelig ikke bruke som en hvilepute med hensyn til barn som er i nærheten av åpen ild eller fyrstikker, men er greit å ha i bakhodet når man skal på handletur; mange syntetiske materialer er rene brannfeller til sammenlingning. 

Miljøaspektet ved særlig norsk ull må man ikke glemme. Norske sauer går på fjellbeite istedenfor på dyrket mark, og har generelt gode livsvilkår.

Slik tar du vare på ullplaggene

For at ubehandlede lplagg skal beholde sine naturlige egenskaper er det viktig at de vaskes på riktig måte.

Da er vaskemiddelet avgjørende. Mange vaskemidler inneholder nemlig stoffer som blir i sterkeste laget for ullen, for eksempel blekemidler eller enzymer. Dette kan være skadelig for fibrene og ødelegge ullens egenskaper. Bruk derfor et vaskemiddel som er spesielt beregnet for ull.

De fleste nyere vaskemaskiner har gode ullprogrammer. Se gjerne etter Wollmark-ikonet. Om du er usikker på om ullplaggene din tåler maskinvask, kan du gjerne vaske dem for hånd. Særlig ubehandlet ull som inneholder mye ullfett bør ikke vaskes for ofte og for hardt; da forsvinner dette beskyttende og bakterienedbrytende stoffet fra plagget.

Når du vasker for hånd skal ikke plaggene gnis og vris på, men bare krystes lett i vann som holder en temperatur på om lag 30 grader. Klem vannet forsiktig ut, og strekk det til ønsket form før du ruller det inn i et håndkle. Ikke heng opp ullplagg som er våte, da kan de miste formen. La det heller ligget i håndkleet over natten, og heng det eventuelt opp dagen etter. 

SØTE SMÅ: F.v. pencardigan i merinoull str 98-152 (kr 350, Nameit), ullkjole str 50-90 (kr 289, Janusull) og ulldress uten føtter str 68-116 (kr 488, Nøstebarn).
SØTE SMÅ: F.v. pencardigan i merinoull str 98-152 (kr 350, Nameit), ullkjole str 50-90 (kr 289, Janusull) og ulldress uten føtter str 68-116 (kr 488, Nøstebarn). Vis mer

  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer