Pokémon Go: Spillet foreldre bør være evig takknemlige for. Foto: privat
Pokémon Go: Spillet foreldre bør være evig takknemlige for. Foto: privat Vis mer

Derfor bør foreldre elske Pokémon Go

Tre lurer og et lucky egg - og familielykken er komplett.

Publisert

KOMMENTAR:

La oss bare innrømme det, først som sist. Den største utfordringen for storebarns-foreldre i 2016 er regulering av skjermtid. Å sette regler for og følge opp hvor mye og hvilken skjermbruk barnet ditt skal få tilgang til, er den kjipeste jobben du kan tenke deg. Nødvendig, men utmattende.  "Nå må du ut og leke" blir omtrent like godt mottatt som om du skulle forkynne en livstidsdom i fengsel.

Uansett hvor pedagogisk korrekt du ønsker å ta "skjermsamtalen" med barnet, så er det i barnets hode faktisk ingenting i verden som slår Minecraft eller Starstable. Spesielt ikke en gåtur.

Så kom Pokémon Go - bedre enn et Kinderegg.  

  1. Barnet kommer seg ut i frisk luft
  2. Barnet kommer seg i aktivitet
  3. Du slipper å mase (!)

Så her i heimen er situasjonen totalt snudd på hodet. Barna drar foreldrene ut.

- Mamma, skal vi gå en tur?

- Kan ikke hele familien dra til parken? Så kan vi gå på gymmen.

(Spiller du selv, skjønner du at det ikke er treningssenteret vi snakker om, men samma det. Gym er gym.)

Jeg bor på et lite sted, idylliske Eina, i Vestre Toten. Vi har en butikk, to frisørsalonger, en bensinstasjon og en togstasjon.

Og Gud velsigne - vi har Pokéstop!

Jeg har sjeldent sett så mange barn ute i gatene som etter Pokémon Go ble lansert, gående, joggende eller på sykkel. Enten heseblesende fordi man har satt på en insense og vil rekke så mange pokémoner som mulig på 30 minutt, eller lettere henslengt i grupper når noen har aktivert en lure på togstasjonen.

DINSIDE.NO: Pokémon Go for nybegynnere

Turer til nærmeste by har nå blitt ensbetydende med pokémonjakt her i huset - ikke shopping. Penger spart.

Klokka ti en onsdagskveld ser Gjøvik annerledes ut, enn jeg kan huske. Gamere - kritthvite i huden etter mange års spilling inne på gutterommet - surrer rundt i ladeledninger og dominerer bybildet.

Og er du heldig deler de sin kunnskap med deg - fordi pokejakt handler vel så mye om mytespunnet kunnskap som skills. 

Pokémon Go er sosialt, det får deg til å snakke med folk du aldri ellers ville blitt kjent med og terskelen er lav.

- Trenger du hjelp? spør en ungdomsgjeng en tolvåring som står alene og prøver å ta over gymmen, som jeg og min datter akkurat tok kontroll på.  Så blir vi grusa. Men moro var det, kanskje aller mest for gutten på rødt team som fikk nye venner.

TRE LURER OG ET LUCKY EGG: Strategisk pause i parken. Foto: Privat
TRE LURER OG ET LUCKY EGG: Strategisk pause i parken. Foto: Privat Vis mer

Og #denfølelsen når familien sammen klarer å ta over en gym. Intenst. Uslåelig. For å være ærlig, jeg vet ikke hvem i familien som digger det mest. Sannsynligvis ikke mannen min som aldri rakk å sette inn sin pokémon, og banner så det lyser. Engasjementet er det ingenting å si på.

- Jeg vil ikke sitte på i bilen, jeg går i forveien, jeg har et egg som klekkes ut om 600 meter. Åtteåringen har funnet ut hvor langt en kilometer er, for ikke å si ti kilometer. Eggklekking er genialt.  Gym og matte i praksis, der altså.

Joda, jeg likte familieorientering, geocaching og stolpejakt. Men problemet var at jeg likte det mye bedre enn barna. De gikk fort lei.

Motivasjonen min var å bevege meg og komme meg ut. Men den målsetningen tror jeg er totalt meningsløs for barn. Kan aldri huske at tvangsturene ut i skog og fjell ga like mange "wow!", "se!" og "jaaaaa!" som en pokémonjakt gjør.

 

WOW, EN HYPNO: Gleden over å fange noe sjeldent. Foto: Privat
WOW, EN HYPNO: Gleden over å fange noe sjeldent. Foto: Privat Vis mer

Tidligere var jeg familiens kunnskapsformidler på skogstur: - Det der er harespor. Nei, det er ikke en ørn, det er en kråke. Nå har husets 16-åring overtatt rollen. - Du må gi Eevee navnet Sparky, mamma. Da kan du utvikle flere typer rever.

Og det er helt greit, jeg liker rollebyttet. 

Det var det ikke helt dette jeg så for meg når jeg drømte om familieturer i skog og mark, at hele familien skulle ende opp i Gjøvik sentrum med nesene i hver sin mobiltelefon. Men det tjener faktisk nøyaktig samme formål og jeg innrømmer det; jeg digger det. Og jeg har ikke gitt opp skogsturen. Jeg setter bare på en insense!

Foreldre - dere bør elske dette spillet. Hiv deg med på moroa og opplev noen bra familieøyeblikk, på barnas premisser.

Plutselig er du hekta du også. 

TUSEN TAKK - Pokémon Go. You made my summer! Måtte det vare!

LES OGSÅ: Bruker barnet en av disse appene? Pass på!

9 Pokémon Go tips til foreldre:

Elisabeth, redaktør Mammanett og Pokémon Go mamma

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer