Graviditet

Derfor bør gravide være forsiktig med kaffe

Slik kan det være skadelig for barnet.

MORGENKAFFE: Vi nordmenn er på verdenstoppen når det kommer til kaffedrikking, men er du gravid bør du unngå å drikke for mye. Foto: (c) suedhang/cultura/Corbis/All Over Press
MORGENKAFFE: Vi nordmenn er på verdenstoppen når det kommer til kaffedrikking, men er du gravid bør du unngå å drikke for mye. Foto: (c) suedhang/cultura/Corbis/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi nordmenn elsker kaffe. Faktisk viser undersøkelser at vi drikker fire kopper om dagen, som plasserer oss på verdenstoppen når det kommer til kaffedrikking.

Det forskes mye på kaffe og hvilke effekter det har på vår kropp og helse, og heldigvis er det mye positivt som følger med kaffedrikking.

Studier viser blant annet at det kan redusere risikoen for Alzheimers, ha en positiv effekt på langtidshukommelsen, og motvirke depresjoner. Men dette er selvsagt forutsatt at du ikke drikker for mye av det.

Fire kopper kaffe om dagen er like under den anbefalte grensen for vanlige voksne mennesker. Men er du en gravid eller ammende kvinne er dette allerede mye mer kaffe enn du har godt av.

LES OGSÅ: Dette er den perfekte mengden kaffe

PÅVIRKER FOSTERET: Koffein i store mengder under graviditeten kan ha en negativ effekt på både deg og barnet ditt. Det kan derfor være lurt å begrense seg til én kopp om dagen. Foto: Nic Cleave / Alamy/All Over Press
PÅVIRKER FOSTERET: Koffein i store mengder under graviditeten kan ha en negativ effekt på både deg og barnet ditt. Det kan derfor være lurt å begrense seg til én kopp om dagen. Foto: Nic Cleave / Alamy/All Over Press Vis mer

Lett å få i seg for mye

– Koffein i store mengder under graviditeten kan øke risikoen for spontanabort. Kaffe, te og cola og såkalte energidrikker inneholder koffein. Maksimal anbefalt mengde under graviditeten, og når man ammer er 100-200 mg daglig, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Henriette Øien, til KK.no.

Dette tilsvarer cirka to kopper pulverkaffe, en kopp filter- og kokekaffe, to til tre kopper te, eller én espresso. Espressokaffe inneholder klart mest koffein, og vær obs på at det er nettopp dette du får i en kaffe latte.

Men det er også lurt å huske på at både energidrikker og Coca Cola inneholder koffein, så dersom du drikker en Cola eller to i tillegg til en kopp kaffe eller en latte, da kan du raskt komme over anbefalt dose.

Går over i morsmelken

Denne anbefalingen gjelder imidlertid ikke bare gravide.

Også ammende kvinner bør være forsiktig med mengden koffein de får i seg.

Ifølge Folkehelseinstituttet går nemlig koffein over i morsmelken, og maksimumskonsentrasjonen av koffein blir nådd cirka 60 minutter etter inntak.

KOFFEIN I MORSMELKEN: Også ammende kvinner bør være forsiktig med mengden koffein de får i seg. Dersom det er en høy konsentrasjon av koffein i morsmelken kan dette påvirke barnet. Foto: REX/Caiaimage/All Over Press
KOFFEIN I MORSMELKEN: Også ammende kvinner bør være forsiktig med mengden koffein de får i seg. Dersom det er en høy konsentrasjon av koffein i morsmelken kan dette påvirke barnet. Foto: REX/Caiaimage/All Over Press Vis mer

Spedbarnet har lav kapasitet når det gjelder å skille ut koffein og dets nedbrytningsprodukter. Barnet kan derfor bli påvirket av koffein dersom konsentrasjonen i morsmelken er høy.

– Ved daglig inntak av større mengder koffein vil det være risiko for negative helseeffekter for både mor og barn, sier Øien.

Koffein har effekt på mange funksjoner i kroppen, blant annet sentralnervesystemet (stimulering, søvnløshet), hjertet (pulsøkning), nyrefunksjon (økt urinproduksjon), blodsirkulasjonen, mage og tarm og lungefunksjonen.

Nyere studier har også vist at koffein kan påvirke barnets risiko for å rammes av mer alvorlige sykdommer, som for eksempel kreft.

LES OGSÅ: Energikick helt uten kaffe

RISIKO FOR SYKDOM: Koffein har effekt på mange funksjoner i kroppen, og nyere studier har også vist at koffein kan påvirke barnets risiko for å rammes av mer alvorlige sykdommer. Foto: (c) XiXinXing/Corbis/All Over Press
RISIKO FOR SYKDOM: Koffein har effekt på mange funksjoner i kroppen, og nyere studier har også vist at koffein kan påvirke barnets risiko for å rammes av mer alvorlige sykdommer. Foto: (c) XiXinXing/Corbis/All Over Press Vis mer

Øker risikoen for leukemi

En gruppe forskere ved Anhui Medical University i Kina har gjennomført en systematisk litteraturgjennomgang for å undersøke sammenhengen mellom gravide kvinners kaffeinntak og blant annet akutt lymfatisk leukemi, og publiserte sine funn i American Journal of Obstetrics & Gynecology i fjor.

Forskerne tok utgangspunkt i mer enn 20 eksisterende studier og oppdaget at barn av kvinner som drakk kaffe under svangerskapet hadde 20 prosent større risiko for å utvikle leukemi. Men hvis de drakk mer enn to kopper om dagen økte risikoen til hele 60 prosent.

Akutt lymfatisk leukemi er den vanligste formen for blodkreft, og hvert år rammes 30 til 40 barn i alderen 0 til 14 av denne sykdommen, ifølge Kreftforeningen.

Forskerne mistenker at den økte risikoen kan skyldes at koffein kan endre DNA-et i fosterets celler, som gjør barnet mer utsatt for utvikling av svulster i barndommen.

Barn reagerer sterkere på koffein

– Effekten av koffein på barn er sterkere enn hos voksne fordi nervesystemet fortsatt er under utvikling. Uønskede effekter av koffein kan inntreffe hos barn selv ved et relativt lavt inntak, forteller Øien.

INNEHOLDER KOFFEIN: Uønskede effekter av koffein kan inntreffe hos barn selv ved et relativt lavt inntak. Derfor har man god grunn til å være strengere når det kommer til koffeinholdige leskedrikker som Cola og energidrikker. Foto: Caro  / Alamy/All Over Press
INNEHOLDER KOFFEIN: Uønskede effekter av koffein kan inntreffe hos barn selv ved et relativt lavt inntak. Derfor har man god grunn til å være strengere når det kommer til koffeinholdige leskedrikker som Cola og energidrikker. Foto: Caro / Alamy/All Over Press Vis mer

Det er derfor flere grunner til å være forsiktig med koffeinholdig drikke både under svangerskapet, og mens du ammer.

Men også når barna blir litt større har man god grunn til å være strengere når det kommer til koffeinholdige leskedrikker som Cola og energidrikker.

– Inntak av koffein kan hos barn og ungdom gir forbigående atferdsendringer som økt irritabilitet og uro, nervøsitet, anspenthet, angst og søvnforstyrrelser.

- Dessuten er koffein vanedannende, og en brå slutt kan gi abstinenssymptomer i form av blant annet hodepine og kroppslig ubehag, sier Øien.

Dersom du er vant til å kose deg med flere kopper kaffe om dagen, og er redd dette er noe du vil savne under svangerskapet, så kan du trøste deg med at du ikke trenger å gi helt slipp på denne vanen. Du kan alltids velge koffeinfri kaffe. Det er nemlig helt trygt for både mor og barn.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer