Er det greit med et glass vin til maten, eller bør foreldre alltid være avholds rundt barna?
En ny undersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av alkovettorganisasjonen Av-og-til, avdekker at mor og far har ulike holdninger når det kommer til det å drikke alkohol foran barn.
Ifølge undersøkelsen drikker en av fire fedre alkohol ukentlig eller oftere sammen med barna om sommeren, mens en av syv mødre gjør det samme.
Det kommer også frem at fedre drikker mer. En av fire svarer at de har drukket minst tre glass alkohol sammen med barn i sommerferien, det samme har en av syv mødre.
Flere menn enn kvinner synes også at det er greit å drikke seg litt brisen med barn til stede, med noen forbehold som at det ikke blir for mye eller at det skjer for ofte.

- En del foreldre tør ikke overlate barna til besteforeldrene
Gjenspeiler forskjeller i drikkemønster
Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til sier resultatene i undersøkelsen gjenspeiler holdninger og drikkemønsteret til menn og kvinner i samfunnet generelt.
– Menn drikker mer, oftere og har mer liberale holdninger. Så spiller nok kjønnsrollemønster i familier inn. Kanskje gjør det at kvinner går gravide at kvinner helt fra planleggingsfasen må ha et mye mer aktivt og bevisst forhold til alkoholforbruket sitt? Kanskje føler fremdeles mor på et større ansvar i familiesituasjoner for å være tilgjengelig for barna, sier hun.
Hvor mye alkohol det er greit å drikke foran barn, mener hun kommer an på en rekke faktorer.
– Alle barn er ulike, og det samme gjelder foreldrene. Derfor sier vi ofte at null, ett eller maks to glass foran barna er en god pekepinn. For noen og foran noen barn, kan det være nødvendig å droppe alkoholen helt, mens i andre situasjoner går det helt fint å drikke et glass eller to.
– Det viktigste er å være bevisst på at barn raskt kan merke når voksne drikker, og at de ofte blir utrygge før vi voksne tror. Dette gjelder uansett om man feirer noe spesielt og er uavhengig av setting, sier hun.
En del foreldre synes det er greit at den ene parten drikker alkohol, dersom den andre holder seg edru. Kaski mener imidlertid at dette også er noe foreldre bør være litt forsiktig med.
– En endring hos den ene forelderen kan gjøre barn utrygge, selv om den andre er edru. Så vårt klare råd er å stoppe i god tid før man selv kjenner at man blir påvirket av alkoholen, uansett om det er andre voksne til stede. Barnet merker at du har drukket lenge før du tror.
Mer sosialt akseptabelt for menn
Psykolog Vidar Kristiansen, som mange kjenner fra Instagram som @psykolog.pappa, tror årsakene til disse kjønnsforskjellene kan være mange, men at det blant annet handler om kjønnsforskjeller når det kommer til hvor forventet eller akseptabelt det er for menn versus kvinner å drikke alkohol.
– Trenden er at det vurderes som mer sosialt akseptabelt for menn enn for kvinner å drikke, på generell basis. En årsak kan altså være at menn, på gruppenivå, opplever dette som mer «greit» eller «innafor» fordi dette er signalene de opplever å få fra sine omgivelser. Kanskje er det også dette de har vokst opp med og «lært» i egen barndom, sier han.
Han er enig i at forskjellen i holdninger kanskje også kan spores tilbake til graviditeten.
Mens fedre ikke må «gi slipp» på alkoholbruk under svangerskapet, avstår kvinner i all hovedsak fra alkohol i perioden man går gravid.
– Det kan jo være at kvinner utvikler et mer restriktivt forhold til alkoholbruk rundt barn også etter fødsel, som følge av dette. Jeg er ikke kjent med forskning som verken bekrefter eller avkrefter dette, men det er jo en mulig forklaring, sier han.
– Det kan også virke som kvinner i snitt rett og slett er bedre på å fange opp, eller er mer bevisst på, hvordan promille og egne atferdsendringer påvirker barn. Hvorvidt denne evnen til å være mer bevisst andres reaksjoner på egen atferd er et resultat av kulturelle forventninger til kjønnsroller, biologi eller en blanding er uavklart.

Kan føre til konflikter mellom foreldrene
Ragnhild Kaski tror ulike holdninger til dette kan skape konflikter innad i familien. Hun oppfordrer de som opplever konflikter i forbindelse med alkoholbruk om å ta kontakt med helsestasjon eller familievernkontor for å få råd og hjelp.
– Når man bare er to, går det ofte greit å drikke på litt ulik måte. Idet man får barn, er man plutselig avhengig av å bli enige om en felles grense. Det kan være krevende for mange.
– Det viktigste er nok at man er bevisste og får i gang en samtale om dette. Som i veldig mange settinger med alkohol, er nok mange redd for å oppleves som den strenge eller moraliserende parten. Men over 40 prosent unngår helt å drikke foran barn i mange situasjoner, så det er nok vanligere enn en del tror, sier hun.
Psykolog Vidar Kristiansen sier det kan oppstå konflikter rundt dette dersom den ene parten, gjerne kvinnen, har ønsker og forventinger til partneren sin om at det skal konsumeres mindre.
– Konflikter oppstår som oftest der den ene parten tilsynelatende ikke ser et problem med alkoholen, mens den andre opplever det som et forstyrrende element. Et enkelt, men samtidig utrolig viktig, råd er å snakke om hva man tenker om alkoholbruk rundt barn, og hva man forventer av hverandre. Forsøk å finne noen felles kjøreregler og gjør det til et tema dere kan snakke åpent med hverandre om, uten at det skal medføre ubehag, råder han.
– Diskuter gjerne deres syn på alkoholbruk med andre foreldre som barnet ditt forholder seg til. Barna har godt av å bli møtt med samme forutsigbarhet både hjemme og borte. Og snakk gjerne åpent med gjester om deres forventninger til alkoholbruk på besøk!

Kommer også an på alder
Hvor gamle barna er, spiller ofte inn når foreldre vurderer om det er greit å drikke alkohol med barn tilstede eller ikke. Kristiansen synes det er gode grunner til å være ganske restriktiv rundt småbarn.
– Om jeg har drukket i sosiale lag ville jeg unngått samsoving, rett og slett fordi det kan medføre fare. Rundt barn i barnehagealder ser jeg selv heller ikke behovet for å drikke alkohol. Om man likevel tar seg en øl eller to, syns jeg det er viktig å passe på at andre som ikke drikker er tilstede.
– Husk at barn kjenner seg trygg på den versjonen av oss de kjenner. De er ofte mer var enn oss voksne på små atferdsendringer som kommer allerede ved et relativt lavt inntak. I barneskolealder synes han det er en god regel å i hovedsak ikke drikke med barn tilstede, eventuelt begrense forbruket til en øl eller to.
– Barn er nysgjerrige. Om man velger å drikke litt rundt barna, tenker jeg det er veldig nyttig å åpne rommet for at det er noe de kan ha spørsmål rundt og noe man kan snakke om sammen.
– Fra ungdomsskolen og oppover tenker jeg man kan man tillate seg å drikke en øl eller to nå og da, så lenge det ikke forekommer for ofte og så lenge dette er noe du har kontroll på. Også her tenker jeg nøkkelen ligger i å ha en åpen dialog med barnet rundt din bruk av alkohol. Selv om du tar deg en øl eller to, bør du forsøke å ha et bevisst forhold til hvordan denne forandrer atferden din. Husk på verdien både i det å være en god rollemodell, og det å være emosjonelt tilgjengelig for barnet ditt.
Ifølge Ragnhild Kaski kan det å se en endring hos foreldrene oppleves utrygt, enten du er to eller 14 år.
– Samtidig har nok de yngste barna dårligst forutsetning for å forstå, slik at opplevelsen blir desto mer skremmende. Etter hvert som barna blir eldre er det samtidig andre ting som gjør at det er like viktig å holde alkoholinntaket nede, slik som at barna er enda mer observante på det som skjer rundt seg, og at foreldrene blir viktige rollemodeller for valg de selv snart skal ta.
– Foreldre er rollemodeller for barna på godt og vondt. Det kan være fint å vise barna at det går an å kose seg med alkohol uten å drikke for mye, men også at det går an å kose seg uten alkohol. Man trenger ikke ta det glasset med vin hver gang helga kommer, eller hver gang man ferier noe spesielt, det finnes mange gode alkoholfrie alternativer også, sier hun.

– På slutten satt jeg i senga hele dagen og drakk
