Derfor er de første 1000 dagene av barnets liv så viktige

Funksjoner i hjernen formes etter «Use it or lose it» prinsippet.

MAT, LEK OG KJÆRLIGHET ER AVGJØRENDE: Barnets hjerne er mest formbar fram til 3-årsalderen. 
MAT, LEK OG KJÆRLIGHET ER AVGJØRENDE: Barnets hjerne er mest formbar fram til 3-årsalderen.  Vis mer
Publisert

– Nevrologer har funnet ut at et lite barns hjerne kan gjøre opptil tusen nye sammenhenger i sekundet. Dette er et unikt vindu som gjør det mulig for alle rundt å påvirke barnets utvikling. Dessverre er det mange barn som ikke blir stimulert slik de bør, noe som kan skyldes både uvitenhet og mangel på tid, sier Gro Rognmo i Unicef Norge.

Oranisasjonen er ute med en verdensomspennende kampanje som fokuserer på at de første tusen dagene i et barns liv har en betydelig innvirkning på barnets fremtid.

Kampanjen har spesielt fokus på å nå ut til mødre med informasjon om hvor viktig amming er for spedbarnets utvikling, noe det er stor kunnskap om i Norge i forhold til mange andre land. Men den tar også for seg viktigheten av lek og kjærlighet de første tusen dagene.

Ifølge Unicef viser nemlig ny forskning at barnets inntrykk og opplevelser de tre første leveårene er enda viktigere for hjernens utvikling enn man tidligere har trodd.

– Vi vet at barn som vokser opp med nok og riktig mat, opplever trygghet og kjærlighet og blir tilstrekkelig stimulert, lærer lettere, utvikler større grad av empati og har lettere for å takle også livets vanskelige sider – også som voksne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer