Derfor er det viktig at barna kan mange ord

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har en femårings ordforråd innvirkning på deresforutsetninger for å lære når de blir eldre? 

Språket er en av menneskenes viktigste funksjoner og somforeldre er det unikt å få være med på den fantastiske reisen språket er. Fra deførste bablelydene babyen din lager, til det første virkelige ordet, til barnetså smått begynner å sette sammen setninger, til det selv utformer de mestfinurlige og morsomme ytringer.

 

Men hvorfor er det egentlig viktig at små barnhar et godt ordforråd?

– Et godt språk er viktig både for den sosiale og akademiske utviklingen hos barnet. For å inngå i lek med andre er barnet avhengig av åkunne forstå og uttrykke seg godt. Videre er et godt utviklet språk en forløperfor lesing og annen type læring i skolen, forklarer professor Ingunn Størksen.

Hun er en av forskerne bak Skoleklar-prosjektet og har vært med på å utvikleNorsk vokabulartest for barn i alderen fem-seks år. 

Prosjektet Skoleklar er en studie i selvregulering,oppmerksomhet og ulike typer sosiale ferdigheter blant norske barnehagebarn.

Forskerne bruker denne språktesten for å finne ut hvordan disse faktorene kan påvirke barnaslæring og prestasjoner i tidlige skoleår.

LES OGSÅ: De første ordene 

Testet gjennom egen app

I vokabulartesten fikk barna presentert en rekkeillustrasjoner av kjente (og mindre kjente) objekter og de ble deretter spurtom de visste navnene på disse. Det hele ble gjort gjennom en egen app som blespesielt utviklet for dette formålet.

Barnehagebarna som ble testet syntesdette var så morsomt at flere ville la seg teste to ganger! Ingunn Størksenforteller at denne appen også inneholdt tester på tidlig lesing, tallforståelseog selvregulering.

– Vi la opp til at testene skulle være morsomme ogengasjerende for barna, forteller hun.

– For eksempel hadde vi apekatten AniBanani som gjennomgangsfigur i matte-oppgavene. Barna syns det var morsomt å giapekatten forskjellig antall bananer og så videre, sier hun. Dataene som blesamlet inn vil inngå i videre forskning sammen med spørreskjemadata fraforeldre og pedagoger. 

Professor Ingunn Størksen forsker på barn og språk. Foto: Elisabeth Tønnesen
Professor Ingunn Størksen forsker på barn og språk. Foto: Elisabeth Tønnesen Vis mer

LES OGSÅ: Apper for barn i alderen 2 – 6 år 

Fokus på lek eller læring?

Hvor mye tid som skal brukes på læring i barnehagen, er etomdiskutert tema.

Enkelte foreldre mener denne perioden burde ha mest fokus påfri lek, mens andre mener det er for lite tilrettelagt for læring.

I den nyerammeplanen for barnehager er det tatt med flere fagområder som barn skalintroduseres for i barnehagen, blant disse er kommunikasjon, språk og tekst.Det er med andre ord lagt ganske tydelige føringer for at barn skal lære ibarnehagen.

Umulig å unngå læring i barnehagen 

Ingunn Størksen mener at læring i barnehagen er umulig å unngå,fordi alderen 1-6 år er en svært læringsintensiv periode.

– Barnehagens oppgave er å stimulere barnet ved ågi mange aktuelle erfaringer og opplevelser innen de ulike fagområdene. Samtidiger ikke områder som for eksempel lesing og matte vektlagt like mye i det norskebarnehage-systemet som vi kan se i andre land.

I dag er kvaliteten i norskebarnehager under stadig evaluering gjennom forskning. Mye tyder på at det ermange gode kvaliteter ved det norske systemet, men at det også kan finnesområder for forbedring, sier hun.

- Snakk mye med barna!

På spørsmål om hva foreldre kan gjøre for å øke barnasordforråd, svarer Størksen at man bør snakke masse sammen med barnet.

–Foreldre bør utnytte hverdagssituasjoner til å introdusere nye ord og begrepfor barnet. Ved å kommentere og snakke om aktiviteter man gjør sammen, vilbarnet også lære seg hvordan ordene anvendes i en sammenheng, sier hun.

–Lesing er selvsagt også bra. I lesesituasjoner bør ikke fokuset først og fremstvære på å komme seg fort igjennom teksten i boka, men på dialog om handling ogbilder. Ved å bruke ordene på forskjellige måter (f.eks. spørsmål og svar) fårbarnet nyansert hvordan ordene brukes i ulike setninger, avslutter hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer