Derfor er konkurranseidrett sunt for barn

- Foreldre og trenere har stort ansvar for å gi barnet sunn holdning til konkurrering. Slik sjekker du om barnet har en sunn holdning til konkurranse.

BLIR BARN SKADELIDENDE UNDER FORVENTNINGSPRESSET? Nei, mener ekspertene. Foto: NTB scanpix/Shutterstock
BLIR BARN SKADELIDENDE UNDER FORVENTNINGSPRESSET? Nei, mener ekspertene. Foto: NTB scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fotballturneringen. Håndballkampen i helgen. Svømmestevnet. Stadig flere norske barn driver med flere enn én idrett, viser nyere tall fra Norges idrettsforbund.Og med idrett hører konkurranse med.

Mammanett har spurt en rådgiver for barneidrett, en psykolog og barnepsykolog hvordan vi skal håndtere barnets holdning til konkurrerende idrett. For er konkurranse egentlig sunt for barn? 

Fokus på fremgang 

Ja, mener rådgiver for barneidrett i Norges idrettsforbund, Mari Bjone. - Så lenge både trenere og foreldre fokuserer på barnets ferdigheter og fremgang fra sist. Retter voksne fokus på dette, vil barnet bli stimulert til å bli en "læringsoptimist", altså ha en sunn holdning til konkurransen.

- Barnets kjennetegn på en sunn holdning er for eksempel at det sammenligner seg med seg selv og ikke med andre, har fokus på å gjøre sitt beste, synes at konkurranse er gøy og at fokuset ligger på det å ikke alltid måtte vinne, forklarer hun.

LES OGSÅ: Gjør disse 4 faktorene barnet til en ener?

- Å konkurrere er ikke farlig

Når det er snakk om konkurranser for barn, er det viktig for Norges idrettsforbund å vektlegge at det ikke er farlig for barn å konkurrere. - Men samtidig kan det oppfattes som lite motiverende å konkurrere hvis det kun er fokus på resultat, og at konkurransen blir svært alvorlig for barnet, sier Bjone.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer