<b>SEX ETTER FØDSELEN:</b> Det kan ta litt tid før kroppen kommer tilbake i normal gjenge igjen. Foto: NTB Scanpix
SEX ETTER FØDSELEN: Det kan ta litt tid før kroppen kommer tilbake i normal gjenge igjen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Derfor er sex annerledes etter fødsel

- Både hormoner og amming har innvirkning på sexlivet.

Sex etter fødselen; vil det bli som før man ble gravid eller vil det føles annerledes? Og når er det vanlig at sexlivet tar seg opp igjen?

LES OGSÅ: En av tre får underlivsprolaps etter fødsel. Plagen ingen snakker om.

- Vent til blødningene har gitt seg

Jordmødre og leger anbefaler at man venter med å ha samleie til blødningene har stoppet. Hvor lenge disse blødningene varer er individuelt, men det tar vanligvis to til seks uker.

– Livmoren trekker seg sammen etter fødselen og etter cirka to uker ligger den under skambeinet. Ofte minker det blødningen der og da, men du kan ha utflod en del uker etterpå, sier jordmor Marita Ruohoranta hos Jordmoren.no.

Så lenge du har blødning eller utflod etter fødselen er det fare for infeksjon inn i livmoren.

- Dette fordi det fortsatt er litt åpning i mormunnen, noe som gjør at bakterier kan finne veien dit, forklarer hun.

Dersom man fortsatt har blødninger eller utflod og ønsker samleie, sier hun at det er viktig å bruke kondom for å hindre infeksjoner.

– Og man må huske at man kan bli gravid selv om man har født for ikke så lenge siden, man kan ikke stole på at amming er nok prevensjon.

Vanlig å være hoven

Mange kjenner seg hoven nedentil, spesielt dersom man under fødselen har hatt lang trykketid.

Jordmor Marita Ruohoranta forteller at dette vanligvis forsvinner innen et par døgn.

– Skjeden er «utvidet» en kort tid rett etter fødselen og derfor er det veldig fint for jordmor å sy eventuelle rifter så fort som mulig. Skjeden «krymper seg» tilbake til normalen innen noen timer etter fødselen, men det er en liten åpning igjen fra mormunnen slik at blødning fra livmoren kan renne ut.

VENT TIL DU ER KLAR: Det er ikke noe poeng i å presse seg selv til å ha sex, mener sexolog Siv Gamnes. Foto: Privat
VENT TIL DU ER KLAR: Det er ikke noe poeng i å presse seg selv til å ha sex, mener sexolog Siv Gamnes. Foto: Privat Vis mer

Vent til lysten kommer tilbake

Når det gjelder LYST på sex, etter en vaginal fødsel, vil nok de færreste kjenne seg helt klar for samleie de første dagene etter fødselen og ifølge sexolog Siv Gamnes er det ikke lurt å presse seg selv.

– Man bør først og fremst vente til man kjenner at lysten er tilbake. Etter en fødsel vil de hormonene som utskilles i forbindelse med melkeproduksjonen, dempe sexlysten. Man tenker at dette kan være evolusjonistisk, fordi kvinnen skal konsentrere seg om barnet og ikke bli for fort gravid igjen.

Muskulaturen kan bli som før

Gamnes sier at mange vil oppleve at det i starten kjennes litt slappere i underlivet.

– Muskulaturen er laget for at den skal gå tilbake igjen, men om man ikke gjør noe med det kan man oppleve at man blir slappere og slappere.

Men uansett hvor mange barn man har født, så kan man bli helt som før igjen.

For å komme tilbake til normalen igjen, anbefaler Gamnes knipeøvelser for å trene opp igjen bekkenbunnen.

HORMONMANGEL: - Ubehag ved sex etter fødselen skyldes ofte hormonmangel, sier overlege Anne Tandberg. Foto: Privat
HORMONMANGEL: - Ubehag ved sex etter fødselen skyldes ofte hormonmangel, sier overlege Anne Tandberg. Foto: Privat Vis mer

Hormonmangel gir tørre slimhinner

Anne Tandberg er overlege med spesialisering innen kvinnesykdommer og fødselshjelp ved Kvinneklinikken på Haukeland Universitetssykehus. Hun forteller at ubehag ved sex etter fødselen ofte skyldes hormonmangel.

Det kan være et problem at østrogennivået er lavt etter fødselen. Dette gir tørre og såre slimhinner i skjeden, noe som kan vare i alle fall de tre første månedene etter fødselen

– Dette er et relativt vanlig problem som man kanskje ikke snakker så mye om, legger hun til.

P-piller eller glidemiddel

For å behandle hormonmangelen, kan det ifølge Tandberg være aktuelt å bruke en kombinasjons p-pille som prevensjon fordi denne inneholder østrogen.

– Problemet med disse p-pillene er at de kan redusere melkeproduksjonen og er derfor ikke et godt alternativ for kvinner som ammer. Vanligste prevensjon etter fødselen er derfor minipille som bare inneholder hormonet progesteron og for ammende er det i grunnen bare glidemiddel som hjelper på tørre slimhinner, sier hun.

Også menn kan oppleve forskjell

Sexolog Siv Gamnes forteller at det ikke er uvanlig at også menn kan oppleve sex annerledes etter fødselen. 

– I starten, dersom underlivet fortsatt er veldig slapt, vil nok mannen kjenne at det er litt annerledes. Men erfaringsmessig kan det være størst forandring emosjonelt. Spesielt dersom de har vært med under fødselen og sett skjeden brukt på en annen måte enn det de er vant til. For noen kan dette være vanskelig og de trenger litt tid på å venne seg til tanken på samleie igjen. 

– Men dette gjelder kun et mindretall, så man skal absolutt ikke skremme menn fra å være med under fødselen, understreker hun.

Rifter kan gjøre vondt

Det finnes enkelte komplikasjoner som gjør sex etter fødselen ubehagelig. Dersom man har fått en rift eller har blitt klippet under fødselen, kan det hos enkelte føre til arrvev i skjedeåpningen.

– Disse kan være vonde i starten, men dersom man tøyer og strekker på vevet selv, så bedrer det seg etter hvert. Dersom problemet vedvarer over måneder, kan man foreta et minimalt kirurgisk inngrep i lokalbedøvelse for å spalte opp arrvevet, sier overlege Anne Tandberg.

NÅR SEX GJØR VONDT: - Det finnes enkelte komplikasjoner som kan gjøre sex etter fødselen ubehagelig, forteller jordmor Marita Ruohoranta  Foto: Privat
NÅR SEX GJØR VONDT: - Det finnes enkelte komplikasjoner som kan gjøre sex etter fødselen ubehagelig, forteller jordmor Marita Ruohoranta Foto: Privat Vis mer

I noen tilfeller kan større rifter føre til blodansamlinger inne i skjeden, dette kan være ømt i flere uker.

– Dersom du har store rifter og det er mye smerter de første dagene, må du vente med knipeøvelser. Ferske sår trenger ro og fred i noen dager, sier jordmor Ruohoranta.

– Du må be om smertelindring og prøve å sitte normalt og unngå å ha vondt i ryggen. Bruk myk pute, men ikke «sittering» da dette gir mer press nedentil og øker hevelsen.

Infeksjon i riftene

Noen ganger kan det ifølge jordmor også gå infeksjon i stingene. Dette kjennetegnes ved rødhet eller litt gul puss fra stingene, samt økt ubehag.

– Skyll med lunkent vann ved hvert toalettbesøk. Mange anbefaler grønnsåpebad; et fat stort nok til å ha baken i, varmt vann med en til to spiseskjeer vanlig grønnsåpe. Sitt 15-20 minutter i vann og gjenta morgen og kveld.

– Dersom du får feber og blir veldig rød nedentil, tar du kontakt med fødeavdelingen med det samme da det kan hende du må ha antibiotika, sier hun.

LES OGSÅ: Disse bør unngå intimfrisering

Når livmortappen faller for mye ned

At livmortappen faller ned er ifølge Ruohoranta helt normalt, men noen ganger kan den falle mer nedover enn vanlig.

– Dersom livmortappen ikke trekker seg opp og gir ubehag ved samleie eller du kjenner den godt ved hosting og at den «er der hele tiden», bør du ta kontakt med fastlegen for å få en sjekk. Jo flere barn du har født, jo større risiko er det for at livmortappen med bekkenbunn gir etter.

– Dette er ikke noe du skal leve med! Mange tror at dette bare er problem hos eldre kvinner, men det er det ikke.

LES OGSÅ: Ja du kan ha sex når du er gravid!