Derfor får norske babyer flatt bakhode

Nyfødte i vår kultur bruker 90% av sin våkne tid på ryggen. Det viktige mageleiet blir glemt.

LIGGE PÅ MAGEN: Når din baby er våken, bør du la det flere ganger hver dag ligge på magen for å trene nakkemusklene og forebygge flatt bakhode. Foto: NTB scanpix/Shutterstock
LIGGE PÅ MAGEN: Når din baby er våken, bør du la det flere ganger hver dag ligge på magen for å trene nakkemusklene og forebygge flatt bakhode. Foto: NTB scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Etter kampanjen med "Denne siden opp" påskrevet bodyer, har foreldre blitt redd for å legge babyen på magen i det hele tatt, selv i våken tilstand og under tilsyn, forteller hjerneforsker og professor i utviklingspsykologi ved NTNU, Audrey van der Meer. 

I samarbeid med alle landets sykehus og andre fødesteder, har babybodyen med skriften "Denne siden opp når jeg sover" på brystet blitt delt ut til alle nybakte foreldre, siden året 1999. Kampanjen har sannsynligvis vært medvirkende til at langt færre barn dør krybbedød i dag enn på 80-tallet. Kampanjen har reddet mange liv - men også ha bidratt til en utilsiktet bieffekte.

LES OGSÅ: Seks stadier din baby må gjennom for å lære å gå

La barnet ligge på magen - våkent, og under tilsyn 

- Det å få øve seg på magen noen ganger om dagen under tilsyn, er en god måte å trene nakkemusklene på. Dette kan også forebygge flatt bakhode, forteller van der Meer. 

Når barna ligger mye på ryggen har de ofte større sannsynlighet for å utvikle en favorittside.

- Dette medfører at hodet blir skjevt, og at musklene blir stramme. Dersom barna ligger for lite på magen i våken tilstand, er det også en ganske stor risiko for at de utvikler skjevt hode, forteller barnefysioterapeut ved Hvidovre Hospital, Birgit Knudsen, til mama.dk. 

NORSKE NYFØDTE BRUKER 90% AV SIN TID PÅ RYGGEN: - Det er kombinasjonen av myk hodeskalle og mye tilbragt tid på ryggen som kan forårsake et flatt bakhode, forteller hjerneforsker van der Meer. Foto: NTB scanpix / VG, Nielsen, Thor
NORSKE NYFØDTE BRUKER 90% AV SIN TID PÅ RYGGEN: - Det er kombinasjonen av myk hodeskalle og mye tilbragt tid på ryggen som kan forårsake et flatt bakhode, forteller hjerneforsker van der Meer. Foto: NTB scanpix / VG, Nielsen, Thor Vis mer

Ikke farlig 

- Flatt bakhode er som regel ufarlig, og vil forsvinne av seg selv. Det første tegnet på at det begynner å ordne seg er når det begynner å vokse hår der, sier van der Meer. 

Hun forklarer at nyfødtes hodeskalle er svært myk og ikke helt lukket. 

- Dette sørger for at hodeomkretsen blir litt mindre under fødselen, slik at babyen kan komme seg trygt gjennom den trange fødselskanalen. 

Menneskebabyer er også født med et relativt stort hode for å romme hjernen vår, men at de samtidig har svak nakkemuskler. 

Nyfødte i vår kultur bruker 90% av sin våkne tid på ryggen, og det er altså kombinasjonen av myk hodeskalle og mye tilbragt tid på ryggen som kan forårsake et flatt bakhode, forteller van der Meer.

- Nyfødte klarer derfor ikke å holde hodet sitt oppe selv, eller å snu hodet i liggende stilling.

LES OGSÅ: Brannskaden skjedde på et hundredels sekund

UNNGÅ FLATT HODE: Din baby skal fortsatt ligge på rygg ved søvn, men ved å variere babyens hodeleie, kan du forhindre utviklingen av flatt bakhode. Foto: NTB/Scanpix
UNNGÅ FLATT HODE: Din baby skal fortsatt ligge på rygg ved søvn, men ved å variere babyens hodeleie, kan du forhindre utviklingen av flatt bakhode. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Råd mot flatt bakhode 

Barnefysioterapeut Birgit Knudsen har følgende anbefalinger: 

 • Variere mellom høyre og venstre hodestilling når du legger barnet ned for å sove. Slik unngår du å hele tiden legge barnet mot én side. 
 • Sørg for at barnet ikke har hodet vendt samme veien hele tiden når du bysser eller bærer. 
 • Når du leker og koser med barnet, vær oppmerksom på at barnet ser til begge sider. 
 • Dersom barnet selv vil legge mot den ene siden, vend barnets hode mot den andre og snakk til barnet fra denne siden. 
 • Helt fra babyen er nyfødt bør han eller hun tilvennes å ligge på magen i våken tilstand. Dette styrker muskulaturen i nakke og rygg, og vil samtidig forebygge skjevt hode. 

De største faktorene som kan gi flatt bakhode hos babyer er: 

 • Ryggliggende sovestilling
 • En favoritt-hodestilling 
 • Ensidig håndtering av barnet 
 • Nedsatt bevegelighet av nakken 
 • For lite mageliggende aktivitet 
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer