Derfor fikk vi mange barn

Tre mødre, 20 barn, tre helt forskjellige historier

TRE STORFAMILIER: De er svært forskjellige - men enige om en ting: Å være mange beriker! Foto: privat
TRE STORFAMILIER: De er svært forskjellige - men enige om en ting: Å være mange beriker! Foto: privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I snitt føder en norsk kvinne 1,78 barn, i følge Medisinsk Fødselsregister. En norsk mann får 1,61 barn. På tross av de rekordlave fruktbarhetstallene i Norge, finner vi en relativt stabil trend: Kvinnene som velger å få mange barn. 

Mellom 3000-4000 norske barn blir hvert år født som nummer fire eller mer i en søskenflokk. Bortsett fra en liten økning i 1980-årene, ser dette antallet ser ut til å være relativt stabilt de siste 50 år, på tross av at antallet barn som blir født totalt er minkende.

Årsakene til at man får mange barn er svært forskjellige. Det er de tre kvinnene Mammanett har møtt et godt eksempel på.

Charlotte fikk syv etterlengtede barn

Charlotte Avseth (37) sier hun har ønsket seg mange barn så lenge hun kan huske. 
Og hun fikk ønsket oppfylt – til gangs!

HAR ALLTID ØNSKER SEG MANGE BARN: Charlotte fikk ønsket innfridd. Foto: privat
HAR ALLTID ØNSKER SEG MANGE BARN: Charlotte fikk ønsket innfridd. Foto: privat Vis mer

I dag bor hun, mannen Jan Henrik og deres syv barn på øya Giske utenfor Ålesund. En ganske så tradisjonell kjernefamilie – hvis man da ser bort fra en vesentlig detalj: Antall barn!

Barna er 9 måneder, 2 år, 4 år, 5 år, 11 år, 12 år og 14 år. Alle barna er parets felles, biologiske barn, men det er seks år mellom de eldste tre og de yngste fire.

Charlotte forteller at barn nummer fire var lenge etterlengtet, og ble til ved hjelp av assistert befruktning (IVF). Deretter kom de neste tre barna som perler på en snor - helt av seg selv.

 

Alle opplevelser blir bedre!

- Jeg lekte mye med dukker når jeg var liten og håpte jeg en dag ville ha en ekte baby, eller aller helst mange, forteller Charlotte. Og slik ble det.

Det er flere grunner til at jeg valgte å få mange barn. Det å være en stor gjeng som kan være der for hverandre i medgang og motgang. Alle opplevelser som deles blir bedre når vi er mange om minnene. Her er så mye liv og det er så godt, understreker syvbarnsmoren.

Ingen trenger å være alene hos familien Avseth.

- Vi er mange eller alltid minst en som kan lytte, leke, hjelpe eller underholde en annen. Vi er mange som bidrar i alt fra det å være en god venn til å gjøre husarbeid. Jeg elsker å ta meg av barn og gjøre livet deres best mulig. Det kan være slitsomt og jeg har dager da jeg er lei, men jeg kan ikke komme på noe som jeg kunne tenke meg å bytte det ut mot og som totalt sett hadde gitt livet mitt mer mening enn det å være mamma, sier Charlotte.

FAMILIE PÅ NI: Charlotte og Jan Henrik med barna Kristian, Josefine, Kristiane, Sunniva, Alida, Johanne og Sofie
 Foto: privat
FAMILIE PÅ NI: Charlotte og Jan Henrik med barna Kristian, Josefine, Kristiane, Sunniva, Alida, Johanne og Sofie Foto: privat Vis mer

Det handler om prioriteringer

Charlotte er utdannet medisinsk sekretær men er for tiden hjemme. De største barna er på skolen, to barn er i barnehage, og de to minste er hjemme med mamma.
- Jeg ønsker å være hjemmeværende til ungene har blitt store. Men vi får se om det går slik, sier hun.

Mange barn betyr gjerne stram økonomi. Charlotte forteller at det handler mye om å prioritere riktig.

 - For eksempel så satser jeg en god del på gjenbruk. Jeg selger klær og utstyr som vi ikke lenger har behov for. Det å ha mange barn blir en livsstil, et meget bevisst valg og da velger jeg heller å bruke mindre penger på ting til meg selv. Det er ikke spesielt vanskelig å forsake materielle ting når jeg har vært så heldig å få en stor barneflokk. Det er rikdom det!

NATTLIGE UTFORDRINGER: Ikke en, men to, tre eller fire barn som kommer på besøk. Foto: privat
NATTLIGE UTFORDRINGER: Ikke en, men to, tre eller fire barn som kommer på besøk. Foto: privat Vis mer

Omgangssyken og nattesøvn

Men det finnes selvsagt også utfordringer med å ha så mange barn. 

- Klesvasken....og oppvasken, nevner Charlotte.

- Og ikke for å snakke om omgangssyken. Dersom en av oss får den, får de åtte andre det også i tur og orden. Det blir MYE ekstra arbeid med vask av sengetøy, gulv og møbler.

Nattesøvn, eller rettere sagt mangel på den, er også et tema for denne familien. 

- Ofte har vi to, tre, fire små oppi senga vår som kommer i tur og orden i løpet av natta og da blir det kamp om plassen. Når minstemann våkner og vil ha pupp så hender det at toåringen våkner av det. Da har vi det gående. 

- En teknikk for å "overleve" er å se det positive i situasjonene og sette pris på det at jeg får oppleve dette, på godt og vondt.  Det er ingen selvfølge å få barn så da må man nesten prøve å sette pris på alle situasjoner og gjøre det beste ut av det. Det er jo dette som er livet, her og nå, sir Charlotte.

LES OGSÅ: Mirka er mamma til 10, snart 11 barn

Anita venter barn nummer syv: - Ingen av barna mine var planlagt 

Anita Solum (35) og samboer Erling Sørum bor på et lite tettsted noen mil sør for Trondheim. Familien består av seks barn: Oscar (11), Malin Andrea (8), Alvin (7), Nikolai (5), Oliver (3) og Isak (20 mnd).  Men det stopper ikke der.  Anita og Erling venter sitt syvende barn i januar 2015. 

- Min eldste sønn har en annen biologisk far, men Erling kom tidlig inn i hans liv. Resten av flokken er mine og Erlings biologiske barn, forteller Anita.

- Jeg hadde nok aldri trodd at vi skulle få så mange barn. Jeg har alltid tenkt at 3 barn er nok. Men slik ble det altså ikke for oss. Noe vi i dag er veldig takknemlige for. Ingen av barna våre har vært planlagt. Jeg har veldig lett for å bli gravid og har flere ganger blitt gravid på P piller. Men jeg tror at alt har en mening, forteller Anita.

Hun ser flere fordeler ved å være en stor familie.
- Alle barna har hverandre og har lekekamerater til enhver tid. Det er sjelden de kjeder seg, for å si det sånn. Vi gir og får masse kjærlighet tilbake fra barna. Det er alltid en klem å få.

Anita er et eksempel på at noen kvinner blir usedvanlig lett gravide - på tross av prevensjon.

SEKS HERLIGE OVERRASKELSER: Ikke planlagt, men svært ønsket, forteller Anita som også venter barn nummer syv. Foto: privat
SEKS HERLIGE OVERRASKELSER: Ikke planlagt, men svært ønsket, forteller Anita som også venter barn nummer syv. Foto: privat Vis mer

Anita har nettopp begynt å jobbe igjen etter å ha hatt et år ulønnet permisjon hjemme med barna. Hun jobber som butikkmedarbeider og selger turtøy. 

- Økonomien er jo helt klart en utfordring i hverdagen. Men vi er begge i fast jobb og har inntekt. Så er det utrolig hva man kan få til hvis man er litt sparsom. Barna arver klær etter hverandre og det hjelper jo også på økonomien.

FÅR SPØRSMÅL OM HVORDAN HUN ORKER: Men Anita har overskudd og gleder seg til barn nummer syv kommer også.  Foto: privat
FÅR SPØRSMÅL OM HVORDAN HUN ORKER: Men Anita har overskudd og gleder seg til barn nummer syv kommer også. Foto: privat Vis mer

Lite tid til seg selv og parforholdet

- Med en så stor familie får man begrenset tid til seg selv og til å pleie parforholdet. Men det er utrolig hvor langt man kommer med en positiv holdning, mener Anita.

- Organiseringen av klær og utstyr er også en veldig krevende del av det å ha mange barn. Jeg har heldigvis alltid vært flink til å organisere ting også før jeg fikk barn og det kommer nå godt med. Det er alltid noe som må kjøpes inn. Vi tar storhandel av mat hver 14 dag og da fyller vi raskt opp to store handlevogner. Vi får en del blikk da... Men det synes jeg er bare artig. 

- Hvordan orker dere?

Anita forteller at de har møtt negative holdninger og kritiske spørsmål fra andre om hvorfor de har valgt å få så mange barn, men heldigvis ikke så ofte.

- Da går det mest på det at de ikke forstår hvordan vi orker å ha så mange barn og hvordan vi klarer å ha et liv uten å ha noe særlig med tid til seg selv og tid til hobbyer. Men de fleste er positive til oss og er imponerte over den jobben vi gjør med barna. Vi har oppdratt barna våre til å være høflige og å ha god folkeskikk. Det får vi mange positive tilbakemeldinger på blant folk, avslutter hun. 

May Tone har seks barn – med tre fedre

May Tone Kolstad Evenhus (35) har seks barn,  jobber som førskolelærer og er en ildsjel i lokalmiljøet i Verdal innen turnmiljøet. Hun er leder i Nord Trøndelag Gymnastikk- og turnkrets, sitter også i FAU og har tidligere engasjert seg i bygdas 4H for barn.

- Ingen dag er lik med barn i huset, forteller Tone. 

Og hun vet hva hun snakker om. Hun er mamma til Sander (13), Andrine (9), Eline (8), Sofie (5), Ole (4 mnd) og Lasse (4 mnd.)

May Tones barn har tre fedre.  Hun forteller samarbeidet med fedrene fungerer veldig godt. De eldste barna har delt bosted hos mor og far.

- Vi har fått løst de fleste floker med å få samkjøre samvær. Det er viktig at en snakker sammen og møter hverandres behov. En må gi og ta for å nå målet. Fedrene til alle mine barn har en veldig god kontakt, de kan snakke sammen og ta en kopp kaffe i lag, forteller May Tone.

SKULLE "BARE" HA FEM BARN: Det ble seks! Energisk seksbarnsmor May Tone sammen med mannen og barna. Foto: privat
SKULLE "BARE" HA FEM BARN: Det ble seks! Energisk seksbarnsmor May Tone sammen med mannen og barna. Foto: privat Vis mer

Var enig i å få et barn til – fikk to

May Tone hadde fire barn da hun møtte mannen hun er gift med i dag. Han hadde ingen. Fra en barnløs tilværelse, hoppet Tore i det og fikk en kjæreste med fire barn "på kjøpet". 

Charlotte forteller Tore har taklet dette imponerende bra, med tanke på det samarbeidet jeg har med de andre fedrene. 


- Siden han ikke hadde noen barn fra tidligere, sa jeg meg enig i å få et barn til.

Men slik gikk det ikke. Ultralydundersøkelsen viste at her var det ikke et, men to barn på vei. 

- Litt sjokk var det, jeg lo og gråt. Far på siden var jo ekstra fornøyd, da han ikke hadde noen barn fra før og jeg hadde sagt meg enig i å få et barn til. Så ble det to, og vi var veldig glade begge to, forteller May Tone.

Da tvillingguttene var født, ble det både dåp og bryllup på en gang.

Alltid liv og røre

- Det er alltid liv og røre i huset vårt, forteller Tone. - Barna lærer seg å respektere hverandre og de viser at de er glade i hverandre. De har selvfølgelig sine søskenkrangler her i huset også. Alle har jo sin egen personlighet og derfor lærer de nok mye av hverandre. 

Ikke sjeldent teller antall barn i huset langt flere enn seks. 

- Barna har ofte med seg venner hjem, og når middagen lages er det ofte en, to , tre, fire barn her i tillegg. Det er bare trivelig. 

Huset de bor i er stort, og alle de eldste barna har egne rom, slik at de har mulighet for privatliv. 

- Nå tvillingene vokser til og skal ha rom må vi vel se på muligheten for å bygge ut. Men vi har en positiv innstilning her hjemme at det meste ordner seg. Og det blir et ekstra bad etter hvert, det trengs vel når en får tre stykk jenter på rappen i tenåringsalderen etter hvert, ler den energiske seksbarnsmoren.

Har møtt "bygdedyret"

- Det er sikkert noen som har negative holdninger til at jeg har barn med tre ulike fedre, forteller Tone.

Hun bor på en liten plass, og forteller at hun har møtt "byggdedyret" noen ganger.

- Men jeg har da fått støtte fra de nærmeste vennene mine. Du ser fort hvem som er dine virkelige venner i slike situasjoner. Jeg føler det er viktig å heve seg over det. Om noen skulle ha slike holdninger, tenker jeg at de får ha de tankene for seg selv. For det er livet mitt og jeg vet hva jeg gjør, og at barna mine har det veldig bra slik som vi har fått dette til å fungere.

- Tror du menn i samme situasjon møter de samme holdningene?

- Jeg tror ikke menn får den samme negative holdningen som kvinner eventuelt får når de har ulike fedre til sine barn. Vi kvinner blir sett mer ned på i forskjellige situasjoner. For menn er det av en eller annen grunn lettere for folk flest å godta at de har barn med flere kvinner, mener May Tone.

Et stort antall aktiviteter per uke

Gjennomsnittsfamilien med to barn opplever ofte utfordringer med logistikken når det gjelder kjøring og oppfølgning av familiemedlemmenes fritidsaktiviteter. Men når du har seks barn kan du virkelig snakke om å ha logistiske floker.

- Utfordringene blir nok ofte å få dagene til å bli lange nok når alle skal være med på ulike aktiviteter. Barna er aktive, gutten på 13 er med på fotball med treninger tre ganger i uka pluss kamper, og vinterhalvåret er han med på håndball. Jentene er med på fotball og turning. Barna sine treningstider er jo ikke på samme tid, så en del kjøring hit og dit blir det. Da er det veldig greit å være to her hjemme og at vi har et godt samarbeid med fedrene til de eldste barna, forteller May Tone.

Familien prioriterer i tillegg alltid å stille opp på dugnader, og foreldremøter på skolene og barnehagen. Antallet møter og dugnader, blir rimelig høyt i løpet av et år. 

- Ønsker du deg flere barn? Blir det flere?
- Vi skal ikke ha flere barn, det er nok med seks stykker. Men skal ikke se bort fra når våre egne har blitt større at vi kan hjelpe andre barn som trenger et hjem.

Les også om Linn Marie som er 25 år og mamma til fire. - Jeg er kanskje ikke som andre 25-åringer, forteller hun.

FORSKET PÅ VALGET I Å FÅ BARN: Sosiolog Erin Pedersen Foto: UiO
FORSKET PÅ VALGET I Å FÅ BARN: Sosiolog Erin Pedersen Foto: UiO Vis mer

Alle ønsker det «gode livet» med barn 

Eirin Pedersen, har nylig lagt siste hånd på en doktoravhandling om hva som er viktig for norske kvinner og menn når det gjelder valget om å få barn.

- I undersøkelsen min kom det frem at «alle» ønsker seg barn. Det «gode livet» med barn er høyt verdsatt og ønsket, forteller Pedersen som jobber ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet I Oslo. 

- Velferdsstaten gir mulighet for å ha barn og fortsette i jobb, og er mye av grunnen til at norske kvinner får flere barn enn for eksempel spanske og italienske kvinner, hvor man ikke har disse tilbudene.

Antall barn - et spørsmål om kapasitet

Gjennom intervjuene Pedersen utførte kom det frem at de fleste ønsket seg to, eller kanskje tre barn. 

Når jeg spurte hvorfor kvinnene og mennene ønsket seg to barn, var det gjennomgående svaret at man ønsket at barna skulle ha søsken. Noen sa at de ønsket seg 2, kanskje tre barn. Da jeg spurte hva som skulle til for å få det tredje barnet, hadde informantene en forestilling om at det avhang om de hadde overskudd, type emosjonelt eller fysisk som måtte være tilstede før man fikk flere barn, forteller Pedersen.

- Mange påpekte også at valget om å få flere enn to barn, også handlet om å gjøre det aller beste for de barna man allerede hadde, og ikke overskride egen kapasitet, avslutter hun.

Noen kvinner har rett og slett en større kapasitet! 

LES OGSÅ: Rådene for et bedre stefamilieliv

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer