Fødsel

Derfor fødes langt flere barn om sommeren

Foretrekker vi rett og slett å ha mer sex i de kalde månedene?

SOMMERBABY: Det blir født flest barn i sommermånedene, en trend forskerne ikke bare ser her i Norge. FOTO: NTB Scanpix
SOMMERBABY: Det blir født flest barn i sommermånedene, en trend forskerne ikke bare ser her i Norge. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommermånedene er en travel periode ved norske fødeavdelinger, da det blir født langt flere barn på denne tiden av året enn midt på vinteren.

Ifølge Astri Syse, seniorforsker i SSB, er dette en trend man har sett de siste femten årene. Tidligere var det nemlig slik at de fleste norske barn ble født på våren.

– Før 2002 var det mars og april som var på topp og ikke sommermånedene juni-august. At det fødes færre barn i november og desember har derimot vært stabilt siden 1966, sier hun.

Tall fra SSB viser at det i juli og august 2018 ble født i overkant av 5000 barn, mens det til sammenligning bare ble født 3824 i desember. Hva kan være årsaken til denne store forskjellen?

– Det kan være et utslag av at vi i Norge har skolestart og tilhørighet i idrettslag som følger fødselskull, og som ikke tar hensyn til når på året man er født. Dermed kan det være at noen foreldre tenker at det vil være en ulempe for barna å være «yngst» på skole, i idretten og lignende, sier Syse.

– Ellers så bor vi jo i et kaldt land og det kan oppleves som enklere å få barn om sommeren, i forhold til påkledning og avkledning av barnet. Men dette blir bare ren synsing og ikke noe vi vet med sikkerhet, understreker hun.

Foretrekker vi å ha mer sex om vinteren?

Enkelte hevder at det fødes flere barn om sommeren, fordi årstidene kan ha innvirkning på fruktbarheten. Ifølge Steven Mansell, embryolog ved fertilitetsklinikken Medicus, har det vært forsket mye på om menn kan være mer fruktbare om vinteren, men foreløpig finnes det ikke tydelige bevis på at dette er tilfelle.

Kan forskjellen da skyldes at vi mennesker rett og slett foretrekker å ha mer sex i de kalde månedene enn i de varme? Ja, mener professor Mary Jane Minkin ved Yale School of Medicine.

Til Yahoo forteller hun at man i USA også ser det samme mønsteret med at det blir født flere barn om sommeren, hvilket innebærer at de «ble laget» en gang på senhøsten.

En mer evolusjonær teori går ifølge Yahoo ut på at det i gamle dager var mer gunstig å få barn om sommeren, fordi man da hadde større tilgang på mat og sjansen for at barna ville overleve dermed var større.

I Sverige er teorien at vi foretrekker å lage barn når vi har fri, noe som forklarer hvorfor mange svenske barn tidligere ble født om våren (sånn cirka ni måneder etter juli).

Men ifølge det svenske statistiske sentralbyrået SCB, ser man også i Sverige at stadig flere barn fødes om sommeren. Endrede ferievaner med at ferier ikke lengre bare tas i juni/juli, antas å være en mulig årsak til dette.

Ikke sammenheng med barnehageopptak

En norsk teori har vært at enkelte foreldre ønsker å få barn om sommeren for å være sikret barnehageplass til høsten, uten å måtte ta ulønnet permisjon frem til barnehagestart.

Dette ble begrunnet med at det i 2006 kom en endring i opptaksreglene som tilsa at alle barn født før 1. september hadde rett til barnehageplass.

Men ifølge Astri Syse i SSB viser statistikken ingen trendskift etter denne første store endringen i opptaksreglene.

– Det virker ikke som at tidligere endringer i opptaksreglene har påvirket den månedlige variasjonen i barnefødsler nevneverdig. Men det kan hende den nye endringen, at barn født innen utgangen av november har rett til barnehageplass, vil føre til enda færre fødsler i november og desember, sier hun.

Tror det er mest tilfeldigheter

Jordmor Victoria Carlin ved Svangerskapsomsorgen i Asker, sier at også de har pleid å ha et ekstra stort trøkk i sommermånedene. De siste årene har det imidlertid jevnet seg mer ut.

– Jeg tror nok at det tidligere hadde noe med barnehagefristen å gjøre, da du var sikret barnehageplass dersom barnet var født innen utgangen av august. Men her i Asker har vi nå barnehageopptak to ganger i året, så jeg opplever at det ikke er så mange foreldre som planlegger å få barn om sommeren som tidligere. I år har vi hatt ganske mange fødende om våren og så venter vi mange til høsten igjen, sier hun.

– Og så er det nok noen som tenker at det kanskje kan være mer praktisk å få barn om sommeren, med tanke på bekledning og utstyr. Midt på vinteren kan det være vanskeligere å tilbringe mye tid ute med en nyfødt baby, mens man om sommeren kan få komme seg ut og være i aktivitet med en gang.

Carlin tror riktignok at det hos de fleste er tilfeldighetene som rår og hun peker på at ikke alle har det privilegium at de kan planlegge når de vil ha barn.

– Mange som forsøker å bli gravide oppdager at det ofte tar lengre tid enn det de hadde tenkt, og er derfor veldig glade for å få barn uansett når på året de kommer!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer