<b>SNART SKOLESTART:</b> Den 22. august er det for de fleste norske skolebarn på tide å pakke skolesekken igjen. Foto: NTB Scanpix
SNART SKOLESTART: Den 22. august er det for de fleste norske skolebarn på tide å pakke skolesekken igjen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Derfor har barn i Oslo kortere sommerferie enn resten av landet

Ferien deres er en hel uke kortere ferie enn resten av landet denne sommeren.

Publisert

Skolestart er like om hjørnet. Den 22. august er det for de fleste norske skolebarn på tide å pakke skolesekken og troppe opp i skolegården.

Etter ni lange uker med sommerferie, er det nok mange barn som gleder seg til å få treffe skolekameratene sine igjen. 

Men vent nå litt; er sommerferien virkelig hele ni uker lang? Er den ikke åtte uker?

En uke kortere sommerferie

Dersom du har venner eller familie bosatt andre steder i landet, har du kanskje lagt merke til at lengden på elevenes sommerferier varierer.

I Oslo var for eksempel 23. juni den siste skoledagen før sommerferien. I mange andre kommuner avsluttet barna skoleåret nesten en uke tidligere – den 17. juni.

Burde ikke det da bety at barna i Oslo skulle begynne på skolen en uke senere enn resten av landet? 

– Sommerferien i Oslo pleier å være åtte uker, svarer Hild Lamvik i Utdanningsetaten i Oslo kommune. – I år er sommerferien åtte uker + en dag, da skoleåret ble avsluttet til St.Hans som var på en torsdag, sier hun. 

Hun forsikrer at elevene i Oslo ikke har mer enn 190 skoledager totalt sett. Hun sier den korte sommerferien kan skyldes flere fridager i forbindelse med «inneklemte dager» eller lengre høst-, vinter- eller juleferie enn andre kommuner.

LES OGSÅ: - Noen barn blir skuffet første skoledag

Opp til kommunene å bestemme

Det er slett ikke bare i Oslo at barna har fått kortere sommerferie i år. I Sør-Trøndelag har årets sommerferie ifølge Adressa.no vart fra 21. juni til 15. august, dette er i underkant av åtte uker. Dette skyldes blant annet en føring satt av fylkeskommunen om at skolestart bør være en mandag i tidsrommet 15. - 21. august. 

Ifølge Stian Stang Christiansen i Utdanningsdepartementet er det kommunene som bestemmer hvor lang skoleelevenes sommerferie skal være. Gjennom opplæringsloven har de ansvar for å gi elevene den opplæringen de har krav på.

– Regelverket oppgir noen ytre holdepunkter for hvordan skoleåret skal legges opp; opplæringen skal fordeles over 45 sammenhengende uker, men kan ikke være kortere enn 38 uker. Innenfor dette står kommunen i utgangspunktet fritt til å fastsette antall skoledager. 

– Det er altså skoleeierne som avgjør når opplæringen i det enkelte fag skal gis og når skoleferier skal avvikles. Det kan derfor variere fra kommune til kommune, forklarer han.

LES OGSÅ: Kan barnet mitt bytte klasse?

Starter alltid på en mandag

Hild Lamvik  i Utdanningsetaten forklarer at det er mange hensyn som skal tas når de legger opp skoleruta. – Skoleruta er felles for grunnskolene og de videregående skolene i Oslo. Dette gir forutsigbarhet for foreldre og foresatte. Foresatte har gjerne barn på flere skoler og det er mest praktisk at alle har ferie samtidig, sier hun.

PÅ TIDE Å PAKKE SKOLESEKKEN: Enkelte kommuner velger å alltid starte skoleåret på en mandag. Foto: NTB Scanpix
PÅ TIDE Å PAKKE SKOLESEKKEN: Enkelte kommuner velger å alltid starte skoleåret på en mandag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I tillegg har man i Oslo en rekke tilbud til elevene som krever felles avvikling av undervisningsperioder og ferier. Et av dem er gratis sommerskole for alle elever fra 1.–13. trinn i ukene 26, 27, 32 og 33.

Osloskolen tilbyr også skoleforberedende norskkurs til elever som skal begynne i første klasse og som har svake norskferdigheter. Dette tilbudet gir dem mulighet til å «tyvstarte» skoleåret to uker før, for å delta på et intensivt norskkurs. 

– Mange kommuner starter et nytt skoleår midt i uka, for eksempel en onsdag. På grunn av alle tilbudene Osloskolens elever har, som strekker seg over en hel uke, har Osloskolen tradisjon for å starte skoleåret på en mandag, sier Lamvik. 

Som et eksempel på dette har man i Bergen satt skolestart til torsdag 18. august, som innebærer at barna har hatt åtte uker og tre dager sammenhengende ferie. 

LES OGSÅ: Læreres råd til skolestarten

Hvor lang synes du elevenes sommerferie bør være? (Avsluttet)
9 uker31% (1045)
8 uker29% (977)
Kortere enn 8 uker40% (1327)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer