Derfor har mange barn urolig søvn og våkner om natten

Disse rådene kan hjelpe.

VÅKNER STADIG: Kjent problemstilling for de fleste foreldre. Foto: Shutterstock ©
VÅKNER STADIG: Kjent problemstilling for de fleste foreldre. Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

-  Det er store variasjoner når det gjelder barnets søvnmønster og lengde, og det er vanskelig å sette en klar grensegang mellom hva som er normalvariasjoner og hva som er søvnvansker ut over det normale, forteller forsker og psykologspesialist Mari Hysing, ved forskningsselskapet Uni Research Helse.

Hysing har kartlagt søvnmønsteret det første leveåret for å se hva som kjennetegner barn som utvikler søvnvansker over tid. Forskningen er et samarbeid med Folkehelseinstituttet og University of California, og baserer seg på informasjon fra den norske Mor-barn-undersøkelsen (MoBa), der foreldrene til mer enn 55.000 barn svarte på hvor mye barnet sov, hvor ofte det våknet opp natten, og om det sov sammen med foreldrene sine. 

Mamman til Tobias (18 mnd) har prøvd alt - absolutt alt, for å få en god natts søvn

Forsker på barnesøvn: Mari Hysing Foto: URH
Forsker på barnesøvn: Mari Hysing Foto: URH Vis mer

Hyppig oppvåkning

-  Veldig hyppige oppvåkninger over tid kan være problematisk hvis foreldre opplever at barnet er preget av mangel på søvn, og ser det ikke fungerer optimalt på dagtid.

Barn i alderen 0-3 år våkner ofte opp på natten. - Det er et normalfenomen, forteller Hysing. 

- Barn er ikke født med den normale døgnrytmen vi opparbeider oss over tid, og det tar tid å venne barnet til å sove mesteparten av tiden på natten. En gradvis tilvenning må til.

Undersøkelsen hennes viste at 70% av barn ved seks måneders alder våkner i løpet av natta. Et år senere – ved 18 måneders alder – har dette blitt redusert til 33%.

- Det er viktig å ha en klar forventning om at oppvåkning er normalt. De fleste foreldre i undersøkelsen opplever også at barnets oppvåkning er normalt, mens 10% av foreldrene  som hadde barn med hyppige oppvåkninger mente barnet hadde en form for søvnvanske.

Så mye våkner barn:

Ved 6 måneders alder:

 • 20 prosent våknet tre eller flere ganger i løpet av natten.
 • 50 prosent våknet 1-2 ganger om natten.
 • 14 prosent våknet noen ganger i uken.
 • 16 prosent våknet sjelden eller aldri i løpet av natten.


Ved 18 måneders alder:

 • 3,4 prosent våknet mer enn tre ganger om natten.
 • 23 prosent våknet 1-2 ganger pr. natt .
 • 36 prosent våknet noen ganger i uken.
 • 37 prosent våknet sjelden eller aldri i løpet av natten.


Kilde:  Hysing M, Harvey AG, Torgersen L, Ystrom E, Reichborn-Kjennerud T, Sivertsen B. Trajectories and predictors of nocturnal awakenings and sleep duration in infants. J Dev Behav Pediatr. 2014;35:309-16.

Sover barnet ditt for lite? Sjekk her!

For kort søvntid

Når barnet sover langt mindre enn forventet, kan det oppleves som et problem.

- Vi ser at noen barn sover veldig lite hele tiden og kan ofte være en utfordring for foreldre, men også for barnet hvis det ikke får tilstrekkelig med søvn. Det kan også være betinget av en tilstand eller sykdom. Det kan være spedbarn som har kolikk, barn som plages av eksem eller andre tilstander som innvirker på mengden søvn.

NÅR NETTENE BLIR LANGE: Spedbarn bruker gjerne mange måneder på å komme inn i samme dagsrytme som foreldrene. Foto: Shutterstock ©
NÅR NETTENE BLIR LANGE: Spedbarn bruker gjerne mange måneder på å komme inn i samme dagsrytme som foreldrene. Foto: Shutterstock © Vis mer

Tegn på at barn sover for lite

Hysing understreker at det er veldig individuelt hvordan barn reagerer på for lite søvn. Ofte lærer foreldre sitt barns typiske kjennetegn. 

Typiske tegn:

 • Barnet er sutrete eller irritabelt
 • Tar seg til ansiktet
 • Urolig
 • Lavere frustrasjonstoleranse
 • Er overtrøtt og har vansker med innsovning
 • Snubler og faller lettere
 • Tyr raskere enn ellers til gråt

 

Reduksjon av søvn på dagtid, gir ikke bedre nattesøvn - det er en myte!

Sovecoach: Wegge hjelper mange familier i Danmark. Foto: privat
Sovecoach: Wegge hjelper mange familier i Danmark. Foto: privat Vis mer

Årsaker til barns søvnvansker

- Årsakene til søvnutfordringer hos barn pleier jeg at dele inn i fire kategorier, forteller Jeanette Wegge-Larsen. Hun er sosialpedagog med spesialpedagogisk erfaring og har siden 2007 hatt praksisen Sovecoach.dk. Hun deler inn de vanligste årsakene til søvnvansker i fire kategorier:

A. Sykdom, smerter eller ubehag:
- Dette kan påvirket barnets søvn eller gi barnet negative forventninger til å sove. Ved sykdom kan barnet ha lært at det gjør vondt eller er ubehagelig å sove og selv om sykdommen eller ubehaget er over, er det nå blitt en vane for barnet at våkne ofte eller ikke ville legge seg. 

B. Forandringer i barnets dagligliv: 
- Innimellom skal det ikke så mye til å forstyrre en ellers god dagsrytme og gode sovevaner. En ferie, en sykdomsperiode, barnehagestart, flytting eller lignende. Hvis vi har gjort tingene litt annerledes en periode, og forandret tidspunkter, kan plutselig vende opp ned på ellers gode sovevaner. 

C. Vaner eller kulturer: 
- Ofte opplever jeg, at barna er avhengige av en eller anden betingelse for å kunne falde i søvn, som krever mor eller fars tilstedeværelse eller hjelp. Det er simpelthen blitt en vane å bli ammet, kost med, vugget, trillet eller gått rundt med, for å kunne falle i søvn. Utfordringen blir da at barn forventer samme form for hjelp hver gang de gjennomgår en lett oppvåkning natten gjennom. Lette oppvåkninger er naturlig å ha hver halve til 1 ½ time gjennom døgnet. 

D. Barnets personlighet: 
- Dette mener jeg er den viktigste faktor, som kanskje ofte er kombinert med en av de ovenstående årsakene. Det er ofte meget våkne og oppmerksomme barn, barn som elsker livet, elsker dagen, elsker samvær og opplevelse. De er ofte intelligente og ofte har de også en vis porsjon temperament og vilje.

-Det er barn, som vet hva de vil og tydelig gir uttrykk for det. Selvsagt en sprengfarlig cocktail i forhold til søvn. Det er foreldre til disse barna som oftest tar kontakt med oss for å få hjelp.  

Også Hysing er opptatt av at barnets temperament og sårbarhet spiller en viktig rolle:

-    Barn med mer krevende temperamentstrekk har ofte mer søvnproblemer. Barnets sårbarhet har også sentral betydning; Noen trenger mer hjelp enn andre for å få gode søvnvaner.

Nattskrekk er ikke det samme som mareritt. 2-3% av barna rammes av fenomenet.

Råd ved søvnvansker

Wegge-Larsen hjelper daglig foreldre med å få styr på sovevanene og å hjelpe barnas evne til at falle i søvn og sove sammenhengende. 

- De viktigste elementene er selvfølgelig anerkjennelse og trygghet, men også fokus på at barnet følger en alderssvarende dagsrytme, at man har gode gjenkjennelige leggeritualer, fanger barnet innen det bliver overtrett, forteller hun. 

Hysings råd er å starte tidlig. Allerede ved nyfødt alder kan du hjelpe barnet ved å bevisst ha det mørkt om natta, og ha det lyst på dagtid. Ta gjerne med barnet ut i vogn. Dagslyset stimulerer hormonet melatonin, som hjelper kroppen med å regulere døgnrytmen. 

Flere råd fra Hysing:

 • La barn lærer å finne søvnen selv og ikke er avhengig av å «bli hjulpet» inn i søvnen av en voksen ved vugging, stryking og så videre, vil ikke barnet utvikle egen kompetanse for å finne søvnen selv. 
 • Legg barnet søvnig og alene i senga. Hvis det ikke fungerer, lær det gradvis å være mer alene i sengen uten at du er tilstede. Faste leggerutiner er et godt, men de bør være relativt korte og avsluttes når barnet legges i sengen.
 • Hysings undersøkelse viste at barn som sov i samme seng som foreldre, sov mindre og hadde flere oppvåkninger.
 • Når barnet er mellom 6 og 9 måneder «skjønner de opplegget». De er da meget bevisst rutinene. Hvis de roper eller kaster smokken, vet de nøyaktig hva som kommer til å skje. Det er lurt å legge grunnlaget helt fra starten. Innfør fast døgnrytme og leggetid.
 • Dagsoving bør ikke skje for sent, slik at «søvntrykket» ikke blir for lite når barnet skal legge seg for natten.
 • Hvis barnet over lengre tid har blitt vant til at foreldrene sitter ved sengen til det sovner, er det vanskelig for barnet å lære å sove selv. Det er ingen god idé å brått slutte å tilby denne hjelpen. Hvis man trekker hjelpen for brått vil barnet bli veldig utrygt.
 • Vær meget tilbakeholden med søvnmedisin. Hvis du trenger hjelp finnes det effektive psykologisk behandling, enten i form av forebyggende tiltak eller behandling.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer