Tenåringer:

Derfor kan tenåringer ha en tendens til å være sure

- Grunnen til at tenåringene er sure, uforutsigbare og gjør mye rart, er fordi hjernen deres ikke er rigget for fornuft og logisk handling

TENÅRINGER: I hjem med tenåringer kan det ofte bli opphetede diskusjoner og krangler. Det kan derfor være lurt å sette seg litt inn i hva tenåringen går igjennom. FOTO: NTB Scanpix
TENÅRINGER: I hjem med tenåringer kan det ofte bli opphetede diskusjoner og krangler. Det kan derfor være lurt å sette seg litt inn i hva tenåringen går igjennom. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det skjer mye i overgangen fra barn til tenåring. De går fra å være (for det meste) blide, fornøyde barn, til å få store humørsvingninger og egne meninger om absolutt alt. Det er ikke lenger mamma og pappa som vet best – mange tenåringer mener bestemt at de kun er irriterende og ute etter å «ta» dem på alt de foretar seg.

– Det er vanlig å si at tenåringene er inne i en fase der de er i ferd med å løsrive seg fra foreldrene, og bli selvstendige. Dette innebærer protester, uenighet, selvstendige meninger og så videre. På én måte er det riktig, men det kan ikke brukes som en forklaring på den typiske tenåringsatferden, sier Willy-Tore Mørch, psykolog og professor ved Universitetet i Tromsø.

Tenåringshjernen er ikke ferdig utviklet. Hjernen er plastisk, og utvikler seg helt fram til man er rundt 25 år. Den delen av hjernen som utvikler seg sist, er pannelappene som styrer fornuft, logikk og rasjonell tenkning.

– En av funksjonene til pannelappene, er å bremse impulsene fra emosjonshjernen, men den er altså ikke ferdig utviklet. Det som preger tenåringsatferden er nettopp sterke følelsesutbrudd, frustrasjon, impulsivitet og en trang til å prøve nye ting, som for eksempel å farge håret blått, sier Mørch.

LES OGSÅ: Har tenåringen fått seg kjæreste?

Mye endrer seg under puberteten

Tenåringer går inn i puberteten i 13-14-årsalderen. Da produseres det store mengder testosteron hos gutter, og østrogen hos jenter. Dette starter de store forandringene i kroppen, slik som hårvekst, «stemmeskifte» hos gutter, og menstruasjon hos jenter.

– Disse kjønnshormonene påvirker også amygdala, som ofte kalles hjernens alarmsystem. Amygdala setter i gang "flukt og kamp-forberedelsene» som vi trenger når vi utsettes for fare. Men hos tenåringen trigger det aggresjon, uten at det nødvendigvis er fare på ferde, sier Mørch, og fortsetter:

– Så grunnen til at tenåringene er sure, uforutsigbare og gjør mye rart, er fordi hjernen deres ikke er rigget for fornuft og logisk handling; såkalt «voksenatferd», ennå. Det er derfor galt av foreldre å forvente voksenatferd. En god porsjon humor, derimot, det er ikke dumt.

Noe av et viktigste foreldre kan gjøre er å vise tålmodighet, ha litt mer toleranse enn man hadde tenkt, og kanskje støtte tenåringen i noen av påfunnene, slik som hårfarging, fancy klær, «trendy» sminke, og så videre.

– Det er også i denne perioden de fleste prøver ut alkohol og sex. Det er naturlig, men det er viktig at foreldre begynner med samtaler om trygg, frivillig sex, og om alkoholens farer og goder. Selv om tenåringer har lav terskel for å prøve nye ting, vil gode regler og kunnskap bidra til at utprøvingen blir vellykket.

Når det gjeler nettbruk og sosiale medier, bør foreldre vite hva tenåringen driver med – i alle fall inntil han/hun er 18 år, mener Mørch.

– Fortrinnsvis bør foreldrene lage en avtale med tenåringen, som gjør at de får innsyn i hva han eller hun holder på med. Hvis tenåringen driver med skadelige eller ulovlig aktivitet, er foreldre pliktige til å gripe inn og stoppe det.

LES OGSÅ: Finn Bjelke: - Det er når barna blir tenåringer at jobben virkelig begynner!

Stress og press påvirker humøret

Tenåringer er under utvikling, og samtidig skal de prestere på skolen og «passe inn» blant venner og medelever. Mange opplever mye stress og press, av ulike årsaker.

– Årsaker som mobbing, utenforskap og konflikter med venner eller familie er en viktig årsak til stress-symptomer. Men i tillegg er det andre årsaker som ser ut til å ha blitt viktigere for noen grupper de siste tiårene. Særlig forholdet til kropp og utseende, forsterket gjennom sosiale medier, og ikke minst, stress og press i forbindelse med skole og utdanning, sier Ingunn Marie Eriksen, forsker ved ungdomsseksjonen på NOVA ved OsloMet.

TENÅRINGER FØLER PÅ MYE STRESS: Ingrunn Marie Eriksen har forsket på hvordan stress og press påvirker ungdommer. FOTO: StudioVest/NOVA
TENÅRINGER FØLER PÅ MYE STRESS: Ingrunn Marie Eriksen har forsket på hvordan stress og press påvirker ungdommer. FOTO: StudioVest/NOVA Vis mer

Eriksen er en av forfatterne bak rapporten «Stress og press blant ungdom». I denne studien forteller ungdommene selv at stress kjennes godt på humøret – kanskje det er en av grunnene til at de kan oppfattes som sure.

– Når man er stressa, kjennes det både i kroppen, i tankene og i følelsene – intenst og konstant. De forteller at de blir i dårlig humør, kan begynne å gråte helt «ut av det blå».

Det er ikke uvanlig å bli sliten, lei seg, trøtt og demotivert. Stresset kjennes også ofte i kroppen, og beskrives av ungdommene i studien som smerter eller fornemmelser som stramhet, klumper eller trykk i mage, rygg, nakke og skuldre, ifølge Eriksen. Men er det noe man som forelder kan gjøre, for å hjelpe tenåringen?

– Ungdommene selv snakket om at det som hjalp var å få «en pause fra alt» og å få forståelse og empati, særlig fra foreldre. Voksne ansvarspersoner hjelper dem til å slappe av ved å «gi dem lov» til det. Som en jente sa: "Dersom foreldrene mine sier at jeg kan slappe av, så klarer jeg å slappe av», sier Eriksen.

LES OGSÅ: Drikker du sammen med tenåringen?

LES OGSÅ: Derfor er det ekstra slitsomt for tenåringen å stå opp om morgenen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer