Sikring av barn i bil:

Derfor må du alltid sørge for at beltene i bilstolen er strammet godt nok!

- Riktig belteføring er like viktig som at barnet sitter bakovervendt så lenge som mulig, sier ekspert.

SIKRING AV BARN I BIL: Norske foreldre er flinke til å la barna sitte bakovervendt så lenge som mulig, men er vi like flinke til å sjekke at beltene er strammet godt nok? Foto: Chomon/NTB Scanpix
SIKRING AV BARN I BIL: Norske foreldre er flinke til å la barna sitte bakovervendt så lenge som mulig, men er vi like flinke til å sjekke at beltene er strammet godt nok? Foto: Chomon/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Dette er årsaken til at du fester barna i bilstolene riktig hver eneste gang, selv om de protesterer mot selene eller mot at de må sitte bakovervendt, sier Jenna Casado Rabberman.

Nylig publiserte tobarnsmoren et oppsiktsvekkende foto på Facebook som til nå har blitt delt over tre hundre tusen ganger.

Bildet viser hvor totalvraket bilen hennes ble etter en bilulykke hun og familien havnet i og at bilstolene som hennes to barn satt i er helt intakte.

Rabberman forteller til ABCnews at hun var på kjøretur med sine to sønner Beckett (2,5) og Brooks (6 uker) da uhellet skjedde. På vei hjem fra barnehagen ble de truffet av en annen bil.

Begge barna kom helt uskadet fra ulykken, noe som ifølge Rabberman har en sterk sammenheng med at hun tok seg tid til å bruke to ekstra minutter på dobbeltsjekke at beltene var korrekt festet, i tillegg til at barna satt bakovervendt.

Feil belteføring en viktig faktor i ulykker

– Selv om det ut fra et bilde er vanskelig å bedømme hvor stort sammenstøtet har vært i denne ulykken, så er det nærliggende å tro at utfallet kunne blitt et helt annet dersom barna ikke hadde vært godt nok sikret, sier Trond Boye Hansen.

Han har i flere år jobbet som ambulansesjåfør og ulykkesgransker, blant annet i prosjektet «Barn i bil». I en periode på tre år var han med på å granske cirka 120 bilulykker som involverte over 200 barn i alderen 0-16 år.

Ett av de viktigste funnene var at det ikke bare er hvorvidt barnet sitter bakovervendt eller ikke som er avgjørende for om barnet kommer uskadd fra en ulykke.

– Trygg Trafikk har i mange år hatt et hovedfokus på dette med at barn må sitte bakovervendt så lenge som mulig og der har de gjort en kjempejobb, da dette er veldig viktig. Men mye av det vi så i denne prosessen, var at mange av skadene på barna skyldtes feil belteføring.

– Man ønsker at barn skal sitte bakovervendt så lenge som mulig, men jeg har sett hendelser med kraftig energi hvor treåringer i forovervendt bilstol og med riktig belteføring har kommet helt uskadd fra det.

– Et viktig budskap til foreldre er derfor; riktig belteføring er like viktig som at barnet sitter bakovervendt så lenge som mulig.

Feil belteføring kan ifølge Hansen dreie seg om at beltet ikke er strammet godt nok. Som Jenna Casado Rabberman skriver i sitt Facebookinnlegg, er det viktig at man fester barnet sitt på riktig måte hver eneste gang – selv om barnet kanskje ikke er helt samarbeidsvillig.

– Selv bakovervendt kan barnet forflytte seg dersom beltet er for slakt over skuldrene. Særlig når det gjelder de aller yngste barna som sitter i babystol. Årsaken til dette er at babystolene er mer bakoverlent enn de andre barnestolene. Hvis beltene ikke er strammet til godt nok, kan barnet forsvinne opp og ut av stolen. Dette er noe vi har sett ett eksempel på i prosjektet vårt, sier Hansen.

LES OGSÅ: Sikring av barn i bil - her er de vanligste feilene!

Anbefaler alle å kjøpe beltesamler

– I USA har man derimot krav til at alle stoler skal ha en beltesamler, som er en slags plastikk-klips midt foran som holder beltene samlet. Dette er ikke et krav her i Norge, noe som skyldes EU-regler om at man skal klare å ta barnet raskt ut av barnesetet – for eksempel dersom man havner i vannet.

BELTESAMLER: Denne lille plastikkdingsen kan ifølge Hansen være med på å redde liv. Foto: Produsenten
BELTESAMLER: Denne lille plastikkdingsen kan ifølge Hansen være med på å redde liv. Foto: Produsenten Vis mer

– Men personlig er jeg en pådriver for at alle foreldre skal kjøpe seg en beltesamler. Vi har ikke hatt noen ulykker med barn som involverer vann på denne måten på over tretti år her til lands og når man sammenligner det med hvor mange ulykker som skjer på veiene, synes jeg det sier sitt, sier Hansen.

– Det å skulle stramme beltene kan oppleves fælt for foreldrene, man føler kanskje at man har strammet godt nok selv om det ikke er det. En beltesamler sørger for at beltet ikke sklir av skuldrene. Hvis man ikke har en beltesamler og energien er høy nok, kan barn som har små, tynne skuldre oppleve at skuldrene blir brettet bakover slik at beltet sklir av.

– En beltesamler er et av de beste livreddende verktøyene vi har, til en veldig liten penge!

LES OGSÅ: Desto eldre barna blir, jo mer slurver foreldrene med sikkerheten i bilen.

Ulike typer beltefeil

Typiske belteføringsfeil kan være at beltene ligger for langt ut over skuldrene eller at tverrbeltet er for langt oppå magen.

– Hvis beltet er for langt opp, kan man ved en ulykke få skade i buken og at kroppen går ned, under beltet. Dette er svært farlig, også for voksne. Belteføringsfeil er like viktig i alle aldre. Andre farlige feil er belte under armen eller bak ryggen, sier Hansen.

Sittestillingen kan ifølge Hansen også påvirke utfallet av en ulykke.

– Det kan for eksempel være i tilfeller hvor barn som ikke lengre bruker bilstol sovner slik at de ligger litt på siden og beltet ikke ligger på skulderen. Eller i tilfeller hvor man har en «utbryterkonge», det vil si barn som klarer å vippe av seg beltene på egen hånd. I slike tilfeller er beltesamler igjen et veldig viktig moment, sier han og legger til; - La barna sitte i beltestol til de blir så store at de ikke passer inn i stolen lengre.

Slik sikrer du barna best i bilen:

  • Det er påbudt å sikre barn med godkjent barnesete til de er minst 135 cm høye, eller over 36 kilo tunge.
  • Barn bør sikres bakovervendt så lenge som mulig, minst til 4 år.
  • Ha aldri beltet bak ryggen eller under armen, og husk å stramme beltene godt.
  • Halvparten av barna feilsikres. Husk å følge bruksanvisningen for utstyret, og vær sikker på at det er riktig montert.
  • Barn under 140 cm bør ikke plasseres i et forsete med airbag som ikke er koblet ut.

Kilde: Trygg Trafikk

LES OGSÅ: Bilsete-feilen var nær ved å koste 2-åringen livet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer