Hjemmefødsel

Derfor ønsker flere å føde hjemme

- Det er færre store blødninger og komplikasjoner hos de som føder hjemme.

HJEMMEFØDSEL: Det er rundt 150 planlagte hjemmefødsler i Norge hvert år.  Foto: Scanpix
HJEMMEFØDSEL: Det er rundt 150 planlagte hjemmefødsler i Norge hvert år. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere ønsker å føde hjemme, ifølge Jordmorforeningen. Mye av grunnen kan ligge i følelsen av trygghet ved å føde på et kjent sted med kjente mennesker rundt.

- Spesielt i store byer - i Oslo og på Østlandet, ser vi at det er det en økende trend å føde hjemme, forteller Kirsten Jørgensen, leder i Jordmorforeningen. 

Hun tror noe av grunnen kan ligge i at fødestedene sentraliseres og at det kan oppleves som litt stressende for noen. Det kan gi en annerledes trygghet å føde hjemme, med en jordmor du kjenner, mener hun. 

- Men det er klart at dette er en selektert gruppe. Alle kan ikke føde hjemme, påpeker Jørgensen. 

Hjemmefødsler er ikke del av det offentlige tilbudet i Norge, men noen få jordmødre tilbyr dette. Det er jordmor eller lege som til syvende og sist avgjør om du får føde hjemme, og kriteriene som settes er at du er frisk, har hatt et normalt svangerskap, at du ikke bærer tvillinger eller flerlinger, at fosteret ligger i hodeleie, at du ikke har hatt keisersnitt tidligere og at eventuelle tidligere fødsler og svangerskap har vært normale. 

LES OGSÅ: Eva valgte hjemmefødsel

- Ikke farligere å føde hjemme

En annen forutsetning er at du har mulighet til å komme deg raskt på sykehus om noe skulle skje, påpeker Ellen Blix, professor ved Institutt for sykepleie og helsefremmende fag ved HiOA. 

Ifølge henne er det ikke mer enn omlag 150 av 60 000 årlige fødsler som foregår i private hjem i dag, men hjemmefødsler skal ikke være mindre trygge enn fødsler på sykehus - sett at alt er som det skal. 

- Dette er det gjort studier på og er man frisk ved termin og har hatt et normalt svangerskap så kan man ikke si at det er utrygt å føde hjemme. Skal du ha tvillinger, har høyt blodtrykk eller det er andre risikofaktorer, skal du imidlertid føde på sykehus, forteller Blix. 

LES OGSÅ: Advarer mot slanking under graviditeten

Mindre blødninger og sjeldnere keisersnitt hos hjemmefødende

Hun har selv gjort studier som viser at blant de som kan føde hjemme, altså som ikke er i noen risikogruppe, så er det færre komplikasjoner ved hjemmefødsler. Det er sjeldnere store fødselsrifter og sjeldnere behov for keisersnitt. 

- Hvis man sammenlikner sykehusfødsler og hjemmefødsler i denne gruppen så ser man at det er færre store blødninger og komplikasjoner hos de som føder hjemme, forteller hun. 

- Vi vet ikke helt hvorfor det er sånn, men det kan bli mindre klipping i mellomkjøttet ved hjemmefødsler og mindre blødninger muligens fordi man er mer uforstyrret når man føder hjemme. Det er mindre som skjer og man bruker ikke medikamenter for å fremprovosere fødselen. Det kan også ha å gjøre med at man har det fredeligere rundt seg og at man kjenner jordmor godt.

Også Jørgensen i Jordmorforeningen tror mye av årsaken må ligge i at hjemmefødsler kan være en roligere affære. 

- Jeg tror det handler om at en hjemmefødsel kan gi et trygt miljø med en jordmor en har tillit til. Om en lar fødselen ta den tiden det trenger, innenfor det som er forsvarlig selvfølgelig, så går det veldig bra. Det skjer mye på et sykehus og det kan være en stressfaktor som gjør fødselen vanskeligere. Hjemme har en et roligere miljø, og så lenge mor har det bra, så kan man tillate seg å føde i eget tempo.

LES OGSÅ: De vanligste plagene hos gravide

- Uhyre viktig å dra i tide

Annett Michelsen er hjemmejordmor og styremedlem i Jordmorforeningen. Hun har tatt imot rundt 670 barn hjemme, og forteller at i tillegg til at det før fødselen skal gjøres en vurdering på at den fødende er fysisk frisk, er hun opptatt av at både kvinnen og paret er mentalt forberedt på en hjemmefødsel. 

- Kvinnen må være innstilt på å kun bruke naturlige smertestillende og på at dette kan ta sin tid. Vi må vite at både mor og far er motiverte og at de er mentalt forberedt på dette, sier Michelsen.  

Vordene foreldre har naturligvis flere spørsmål før fødselen. Ifølge Michelsen er det ofte praktiske ting, som hva de trenger av utstyr, når de skal ringe jordmor og hvor lenge hun blir etter fødselen som opptar de som ønsker å føde hjemme. I tillegg må det diskuteres hva som skal gjøres om det skulle skje noe slik at de må på et sykehus likevel. 

- En ting som er uhyre viktig er at man må dra i tide. Når noe skjer kan man ikke begynne å spekulere i hvor lang tid en har før en må dra for å rekke fram. En må dra i det øyeblikket man ser at ting ikke går helt som det skulle. 

At en hjemmefødsel må flyttes til sykehus er ikke uvanlig. Ifølge Helsedirektoratets retningslinjer for hjemmefødsel (2012) må rundt 27 prosent av førstegangsfødende som velger hjemmefødsel flyttes over på sykehus underveis i fødselen. 

LES OGSÅ: Er du gravid og spiser ikke kjøtt? 

Ønsker en skjermet og privat fødsel

Michelsen forteller videre at hun i forkant av en hjemmefødsel møter den fødende minst én gang, gjerne to, for å snakke om det som skal skje og for å bli kjent før fødselen. Aller helst har Michelsen også paret på svangerskapskontroller hos seg.

- Det som ofte er hovedgrunnen til at man ønsker å føde hjemme er at man ønsker en privat og skjermet begivenhet, slik at man får bruke den tiden som trengs og det kun er kjente parter involvert.

- Det er jo et selektert utvalg det er snakk om - det er de friskeste av de friske som kan føde hjemme, men sammen med det tror jeg at det at man har hatt mye en til en-kontakt med jordmor og kjenner seg trygg, kan gjøre prosessen lettere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer