Derfor skal ikke babyen ha pute

Spedbarnet skal ligge flatt for å forebygge krybbedød. Ikke alle foreldre er klar over risikoen en pute kan utgjøre.

FORVIRRENDE: Når du er vant til å bruke pute selv kan det virke som en selvfølge at babyen også skal ha det. Foto: Stock Photos
FORVIRRENDE: Når du er vant til å bruke pute selv kan det virke som en selvfølge at babyen også skal ha det. Foto: Stock Photos Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kan være litt forvirrende å være nybakt forelder.

Når du kjøper babydyne hender det at du får med en liten babypute på kjøpet. Det samme gjelder når du kjøper babysengetøy, da ligger det jo ofte med et matchende putevar. Da virker det jo nærmest som en selvfølge at babyen skal ha hodepute, akkurat som deg selv?

Babyputer får du blant annet kjøpt hos Babyshop.

- Hvorfor selger dere puter til baby?

- Når de er så små så trenger de ikke å bruke pute, men noen etterspør. Puter selges separat i våre butikker, så de får ikke med pute når de kjøper dyne. Vi opplyser til kundene at de spør på helsestasjon om de anbefaler bruk av pute til sitt barn, sier Solfrid Børve Figenschou, kategorisjef i Babyshop, til Mammanett.no.

LES OGSÅ: Theo nær kvalt av sengebeskytter

Risikerer å bli kvelt

- Vi vil holde fast på at vi råder nybakte foreldre til ikke å bruke pute og følge våre anbefalinger om trygt sovemiljø. Puter som eventuelt følger med på kjøpet bør de derfor vente med å ta i bruk til ettårsdagen, sier Trine Giving Kalstad, fagsjef i Landsforeningen uventet barnedød (LUB), til Mammanett.no.

SKAL LIGGE FLATT: Barn under ett år skal ikke ha pute, ifølge Landsforeningen for uventet krybbedød (LUB). Foto: Stock Photos
SKAL LIGGE FLATT: Barn under ett år skal ikke ha pute, ifølge Landsforeningen for uventet krybbedød (LUB). Foto: Stock Photos Vis mer

Flere forskningsstudier viser sammenheng mellom bruk av pute og plutselig uventet spedbarnsdød.

- Barnet risikerer å få puten over ansiktet. Dette kan føre til at barnet puster inn utåndet luft, CO2-opphopning eller ikke får puste i det hele tatt. En baby har ikke et utviklet bevegelsesmønster til å dytte pute og andre elementer vekk hvis det får hodet tildekket, forklarer Giving Kalstad i LUB.

- Har dere inntrykk av at de fleste foreldre vet at babyen ikke skal ha pute?

- Jeg tror mange vet om disse risikofaktorene, og vi ser av besøkstallene på nettsiden vår at sidene om forebygging av krybbedød er noen av de mest besøkte sidene våre, opplyser Giving Kalstad.

LES OGSÅ: Barneutstyret du ikke trenger

Skaper triggersituasjoner

Siden det ikke er kjent hvilke barn som kan være disponert for å kunne dø i krybbedød, med unntak av at risikofaktorer som prematuritet og røyking i svangerskapet, er bruk av pute i babysengen med på å skape triggersituasjoner for sårbare barn, forteller hun.

Bruk av babydyne tilpasset babysengen i størrelse og vekt er ok, ifølge LUB. For store og tunge dyner øker risikoen for tildekking.

- Medisinsk sett kan krybbedød skje opp til ettårsalder, og derfor fråder vi bruk av pute inntil ettårsalder. Den store nordiske studien fra 1997 viser blant annet til denne 1-årsgrensen, påpeker hun og presiserer:

FORTSATT UVISST: En risikofaktor gir økt sannsynlighet, men er ikke en årsak. Barn dør også i krybbedød uten at noen kjente risikofaktorer var til stede, skriver LUB.no på sin nettside. Foto: Stock Photos
FORTSATT UVISST: En risikofaktor gir økt sannsynlighet, men er ikke en årsak. Barn dør også i krybbedød uten at noen kjente risikofaktorer var til stede, skriver LUB.no på sin nettside. Foto: Stock Photos Vis mer

- Å gi barn over ett år pute er ok!

Sentrale risikofaktorer for krybbedød er:

 • Sove på magen
 • Røyking og nikotin
 • CO2-opphopning
 • Overoppheting
 • Utrygg samsoving
 • Lavvektige og for tidlig fødte barn
 • Den største risikofaktoren ligger i barnets sovemiljø fra fødselen av. Spesifikke risikofaktorer knyttet til sovemiljøet er:
 • Myk eller slitt madrass
 • Uegnet sengetøy, tunge dyner, flere kosedyr mm
 • Bruk av lue inne
 • Tildekking av barnevognsåpningen
 • Bruk av pute i barnesengen
 • Teppe/klut over ansiktet
 • Sove på langhåret saueskinn

  Kilde: Landsforeningen uventet barnedød (LUB)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer