Derfor trenger barna bestemor og bestefar

Besteforeldrene gir barna flere og andre erfaringer.

STILLER ALLTID OPP: Bestefar Steinar og Bestemor Gunn har alltid et ledig fang til Ask og tvillingene Nora og Tale. Foto: Privat
STILLER ALLTID OPP: Bestefar Steinar og Bestemor Gunn har alltid et ledig fang til Ask og tvillingene Nora og Tale. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg tror ikke barn har vondt av å se at ting kan gjøres litt annerledes enn hjemme, sier Merete Holmsen.

Hun er rådgiver ved Moss Familieteam og har skrevet boken «Barnebarna kommer – hvordan skape og bevare et godt forhold til barnebarna».

Bidrar til flere erfaringer

Holmsen er overbevist om at dagens besteforeldre har mye å gi og lære barnebarna sine.

Hun presiserer at besteforeldre alltid bør respektere de overordnede reglene foreldrene har satt, men hun tror at barn vokser på å være sammen med voksne som kan ha andre grenser og regler enn det de er vant med hjemmefra.

- Det at besteforeldre gjør andre ting enn det foreldrene gjør, kan bidra til at barna får større og flere erfaringer, sier hun.

Styrker familiebåndene

Hun mener også at besteforeldre har en viktig rolle når det gjelder å styrke familiebånd. 

– Besteforeldre kan blant annet fortelle en del fra da de selv var små og fortelle historier om da barnas foreldre var barn. Det er med på å styrke familiebåndene og skape helhet i barnebarnas liv, sier hun.

HJELPER BESTEFAR: Steinar og Gunn prioriterer å gjøre ting sammen med barnebarna sine. Foto: Privat
HJELPER BESTEFAR: Steinar og Gunn prioriterer å gjøre ting sammen med barnebarna sine. Foto: Privat Vis mer

Har et nært forhold

Gunn Eilertsen (59) og Steinar Nordlund (60) er besteforeldre til fire gutter og to jenter i alderen fire måneder til åtte år.

Gjennom å prioritere tid sammen med barnebarna sine, har de skapt et nært og fortrolig forhold til alle sammen.

– Vi kan snakke sammen om alt mulig og vi liker å gi dem av vår tid. Vi har livserfaring som vi kan spille på i samværet med barnebarna, forteller de.

- Eg syns det artigste e når bestemor kommer på alle kampan mine, og når «Beste» kommer heim før da heie han på meg under turneringen, Noah 8 år.

Møtes nesten daglig

At bestemor og bestefar er svært viktige for resten av familien er det ingen tvil om. Datter Ine Eilertsen Nordlund (28) er mamma til Ask (3) og tvillingjentene Nora og Tale (4 mnd). Hun forteller at foreldrene stiller opp for henne og hennes to søsken omtrent daglig.

– De henter ofte ungene og lager middag til dem. De kjører på fotballtrening med de to største og er med på fotballturneringer. I løpet av en uke er nok ungene opptil tre-fire ganger sammen med besteforeldrene sine, forteller hun.

– Det er viktig for våre barn at de får vokse opp med besteforeldre som påtar seg en annen rolle enn vi foreldre, legger hun til.

– Det artigste e når Beste les i boka mi, Emil, og så dreg dem ut tanna tel ho Lina, Ask 3 år.

Populær bestemor

Bestemor Gunn er guttenes store helt. Hun tar dem ofte med på tur i skogen, lager seljefløyte, arrangerer fotballkamp på plena, leser bøker og leker med biler. I tillegg jobber hun i barnehagen hvor alle fire har gått.

POPULÆR: Bestemor Gunn er det store helten blant barnebarna. Foto: Privat
POPULÆR: Bestemor Gunn er det store helten blant barnebarna. Foto: Privat Vis mer

Barna synes det beste med Bestemor er at hun er trygg og god, med et godt fang, masse kjærlighet og gode klemmer.

Fast søndagsmiddag

I en hektisk hverdag setter alle i familien ekstra pris på søndagene. Da samles de til middag hjemme hos Gunn og Steinar, som med glede står på kjøkkenet og disker opp mat til alle sammen.

– Lykken i livet er å være en sammenspleiset familie som har tid til hverandre, sier Gunn. – Vi elsker å se gleden i øynene til barnebarna når vi møtes og skal være sammen.

VIKTIGE FOR BARN: Besteforeldre er med på å styrke familiebåndene og skape helhet i barnebarnas liv, mener familierådgiver Merete Holmsen. Foto: Privat
VIKTIGE FOR BARN: Besteforeldre er med på å styrke familiebåndene og skape helhet i barnebarnas liv, mener familierådgiver Merete Holmsen. Foto: Privat Vis mer

Blir trygge på andre voksne

Familierådgiver Merete Holmsen mener at det å være sammen med besteforeldre kan gjøre barna tryggere på andre voksne.

- Når barna blir større og for eksempel skal sove borte for første gang, kan det være lurt å gjøre det hos besteforeldre. Det kan oppleves tryggere for barna, sier hun.

LES OGSÅ: Denne faren har noe viktig å fortelle

- La barna få være alene med besteforeldrene

For å kunne skape et godt forhold mellom besteforeldre og barnebarn, mener Holmsen at det er viktig at de får tilbringe tid sammen alene.

– Erfaringen min er at jeg kommer nærmere barna når jeg er sammen med dem uten foreldrene. Barna kan også bli greiere å ha med å gjøre, sier hun med et smil.

– Når vi er alene med barna får vi en mer sentral rolle. Hvis foreldrene er der, og barna for eksempel slår seg, går de som oftest til foreldrene. Når vi er alene med barna, får vi lov til å være den som trøster.

LES OGSÅ: Her blir de utsatt for passiv røyking

Ressurs for småbarnsfamiliene

NOVA forskerne Katharina Herlofson og Gunhild O. Hagestad har gjennom Den norske studien av livsløp, aldring og generasjon (NorLAG) blant annet sett på forholdet mellom generasjonene.

Her kom det frem at dagens besteforeldre er en svært viktig ressurs for småbarnsfamiliene.

– Mange har besteforeldre tilgjengelige som et heimevern som stiller opp ved behov. I undersøkelsen oppga for eksempel rundt femti prosent at de får hjelp fra egne foreldre til barnepass. Dersom vi plusser på pass fra svigerforeldre, kan det trygt sies at godt over halvparten av småbarnsfamiliene får hjelp fra besteforeldrene, sier Katharina Herlofson.

FORSKER PÅ GENERASJONENE: Katharina Herlofson ved NOVA sier besteforeldre er en viktig støttespiller for dagens småbarnsfamilier. Foto: Privat
FORSKER PÅ GENERASJONENE: Katharina Herlofson ved NOVA sier besteforeldre er en viktig støttespiller for dagens småbarnsfamilier. Foto: Privat Vis mer

Støtte men ikke oppdra

Hun peker på at det også er faktorer som tyder på at besteforeldre i dag har mer tid til barnebarna enn tidligere generasjoner.  Dagens eldre lever lengre, de har bedre helse når barnebarna er små og de har færre barnebarn å fordele sin tid og sine ressurser på enn hva som var tilfellet tidligere.

– Men det er stor enighet om at besteforeldrene ikke skal ha rollen som oppdragere. De fungerer mer som støttespillere som stepper inn ved behov.

- Rundt to tredjedeler av besteforeldre med barnebarn under 12 år, oppga at de tar seg av barnebarn minst en gang i måneden, forteller hun.

LES OGSÅ: Minefeltet besteforeldre bør unngå!

Viktig for hverandre

Intervjuene som ble gjort med barnebarn viste at de så på besteforeldrene som voksne mennesker som har tid, omtanke og interesse for dem.

– Vi intervjuet barn i alderen 10-12 år og mange av dem uttrykte at de følte seg verdsatt av besteforeldrene og at de fikk trøst av dem når de trengte det. Vi spurte også om hva de gjorde sammen med besteforeldrene sine. Nesten alle sa at de hadde lært praktiske ting som for eksempel baking, snekring og strikking.

- Omkring en tredjedel fortalte at de fikk hjelp med lekser. Rundt tyve prosent hadde også vært på ferie med besteforeldrene sine uten at foreldrene var med, forteller hun.

Herlofson mener at man i denne sammenhengen heller ikke må glemme hvor viktige barnebarna er for besteforeldrene.

– Læring går begge veier. I undersøkelsen kom det frem at over førti prosent av barna hadde hjulpet besteforeldrene med pc og mobil. For mange besteforeldre utgjør barnebarn en viktig støtte for å henge med i den digitale utviklingen, sier hun.

Ti råd til foreldre

1.  Husk at det er dere som har hovedansvaret for kontakten mellom besteforeldrene og barnebarna.

2.  Vis besteforeldrene tillit, og vit at de vil barna det aller beste.

3.  Gi barna anledning til å være alene hos besteforeldrene hvis de selv og besteforeldrene ønsker det.

4.  Ikke kritiser besteforeldrene i barnas nærvær.

5.  Be om råd og hjelp når dere trenger det.

6.  Aksepter at besteforeldrene har sine egne behov og ikke lenger har de samme kreftene som før.

7.  Si ifra hvis besteforeldrene blander seg inn i barneoppdragelsen på en utidig måte.

8.  Respekter at hjemme hos besteforeldrene er det deres regler som gjelder.

9.  Snakk med besteforeldrene om hva som kan være fornuftige gaver til barna.

10. Ved samlivsbrudd - pass på at barnas kontakt med besteforeldrene ikke blir brutt.

Hentet fra Besteforeldre.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer