Spise morkake:

Derfor valgte Ingrid Marie å spise morkaken

I Hollywood velger stadig flere kjendiser å spise morkaken, men vil denne trenden noen gang få fotfeste her i Norge?

SPISTE MORKAKEN: Ingrid Marie hadde egentlig ingen planer om å spise morkaken, men en traumatisk hendelse fikk henne til å skifte mening. FOTO: Privat
SPISTE MORKAKEN: Ingrid Marie hadde egentlig ingen planer om å spise morkaken, men en traumatisk hendelse fikk henne til å skifte mening. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Nylig fortalte den amerikanske skuespilleren Hilary Duff (31) i podcasten Dr.Berlin´s Informed Pregnancy at hun hadde drukket en noe spesiell smoothie.

Etter at hun i slutten av oktober fikk sitt andre barn, valgte hun nemlig å mikse morkaken sammen med fryste bær i en blender.

– Det var den beste smoothien jeg har drukket, forteller hun i podcasten.

Duff er langt ifra den eneste kjendisen som har valgt å teste hvordan morkake smaker. Det har også Kim Kardashian (38), Alicia Silverstone (42) og Chrissy Teigen (32), for å nevne noen.

Også her i Norge velger enkelte kvinner å spise morkaken, en av dem er firebarnsmamma Ingrid Marie Hjertefølger (36).

Men hun forteller at hun egentlig ikke hadde noen tanker om å spise morkaken i det hele tatt. Planen hennes var opprinnelig å ta vare på morkaken for å grave den ned under et tre i hagen.

– Jeg visste jo godt om at mange gjorde det, syntes det var spennende og forstod godt hvorfor kvinner valgte det. Men personlig bød det meg imot, mest fordi tanken på det var fremmed og fremdeles umoden hos meg, sier hun.

Hun valgte likevel å fryse ned morkaka i påvente av våren.

– Å kaste den slo meg som bortkastet og trist, da den tross alt er fullpakket av potent næring. Jeg ville at den skulle brukes til noe hos oss og ikke råtne på en dynge. Jeg tror ikke på at naturen produserer avfall, den produserer utelukkende ressurser som kan inngå i livets evige biologiske kretsløp.

Føltes naturlig og helt nødvendig

Men da sønnen hennes bare var to måneder gammel, skjedde det noe forferdelig og uventet. Ingrid Marie beskriver det som et tilfelle av «nesten krybbedød».

– Vi fant ham slapp og livløs, blek og grønnblå i ansiktet. Han pustet så vidt, rykkvis og overfladisk. Jeg ble aldeles hysterisk, tok ham ut i vinterluften, klappet ham i ansiktet og bad desperat til Gud.

– Etter noe som sikkert var toppen et par minutter, men som virket som en evighet, pustet han normalt og gjenvant en sunn ansiktsfarge. Det gikk bra, men opplevelsen av å se sønnen min så dårlig rystet meg så dypt at jeg gikk inn i en konstant tilstand av angst og depresjon, forteller hun.

Det var etter denne sjokkerende opplevelsen at Ingrid Marie ble oppmuntret av en nær venninne om å forsøke å spise morkaken.

Flere mener nemlig at det å spise morkaken kan redusere fødselsdepresjon og forhindre humørsvingninger etter fødselen.

– Instinktet mitt sa høyt og tydelig JA, og i løpet av et øyeblikk var holdningen til å spise morkaka endret fra svært skeptisk til fullstendig overbevist. Borte var motvilje og avsmak, det føltes både rett, naturlig og helt nødvendig, forteller Ingrid Marie.

LES OGSÅ: 5 ting du ikke ante du kunne bruke morkaken din til

SKREKKOPPLEVELSE: Etter at hun fant sønnen livløs, gikk Ingrid Marie inn i en tilstand preget av angst og depresjon. FOTO: Privat
SKREKKOPPLEVELSE: Etter at hun fant sønnen livløs, gikk Ingrid Marie inn i en tilstand preget av angst og depresjon. FOTO: Privat Vis mer

Spise morkaken rå

Morkaken, som hadde blitt frosset ned rett etter fødselen, lå dypfryst i en tett boks i vente på vår og treplanting. Nå ble den tint opp slik at fosterhinnene og navlestrengen kunne fjernes. Deretter ble den skåret opp i små biter og fryst på nytt i en egen boks.

– Etter å ha vært vegetarianer og veganer i mange år, var dette en ganske absurd ting å gjøre, forteller Ingrid Marie.

– Det var blodig, og det var uvant, men det var helt fantastisk. Jeg smilte, gispet og lo hele tiden. Følte meg fri, sterk og litt rebelsk bare av tilberedningsprosessen. Da jeg ristet på boksen med bitene tenkte jeg det hørte ut som nonstop. Og jeg klarte ikke dy meg, men måtte spørre mannen min om jeg kunne by på litt mor monsen. Han var imidlertid ikke fristet, ler hun.

Selv om hun opplevde prosessen med å spise morkaken som ganske utfordrende, spiste hun et par biter hver dag over en lengre periode.

– Jeg la dem på et fat og lot dem tine, de gled de rett ned med en slurk vann. Men jeg er jo overhodet ikke vant med kjøttsmaken lenger, og dette smakte som blodig rått kjøtt. Det smakte jern, og litt salt. Jeg ble ganske vant til det etter en ukes tid, det ble rutine å svelge rå morkake. Jeg elsket det ukonvensjonelle med det, kombinert med at det føltes så riktig og logisk. Hele greia var enormt befriende og styrkende for kropp, sjel og sinn.

Følte seg mer energisk

Ingrid Marie er overbevist om at det å spise morkaka ga henne en positiv helsegevinst.

– Det gav meg en energiboost og var med på å løfte meg ut av angsten og nedstemtheten. Morkaka ga meg glede og latter, sprengte grenser jeg ikke ville ha og det opplevdes som å ta meg selv og kraften min tilbake. Gjøre krav på det som opprinnelig var meg. Empowerment er ordet.

Hun synes alle fødekvinner bør tenke gjennom om de vil se på morkaken sin etter fødsel og om de vil ta den med seg hjem.

– De kan legge den i fryseren og vurdere senere hva de vil gjøre med den. Det er ikke sånn at jeg nødvendigvis syns flere burde vurdere å spise den, men jeg syns alle bør vite om muligheten. Morkaker er helt fantastiske og unike, og om du spiser den: det vil være den eneste gangen du spiser kjøtt som kommer fra liv, og ikke fra død.

LES OGSÅ: Derfor venter jordmødrene med å klippe navlestrengen

Ingen påviste positive helsegevinster

Tilhengerne av å spise morkaken hevder at det har mange helsefordeler, for eksempel at den hjelper mot fødselsdepresjon, fører til mindre blødninger etter fødsel og erstatter jerntap etter fødselen.

ANBEFALES IKKE: Ifølge overlege og professor Annetine Staff, kan det være en viss fare for infeksjon forbundet med å spise morkaken. FOTO: Ous
ANBEFALES IKKE: Ifølge overlege og professor Annetine Staff, kan det være en viss fare for infeksjon forbundet med å spise morkaken. FOTO: Ous Vis mer

De hevder også at morkakespising skal også være melkeutdrivende og kan være bra for mødre med ammeproblemer.

Annetine Staff, overlege ved Oslo Universitetssykehus og professor ved UiO, forteller at man i USA har forsket på om det kan være noen helsegevinster ved å spise morkake.

– Per i dag er det ikke påvist noen positive effekter. Så selv om morkaken på mange måter er et fantastisk organ, kan jeg ikke anbefale kvinner å spise den, sier hun.

Hvorvidt det kan være noen farer forbundet med å spise morkaken, så kommer det ifølge Staff an på morkakens tilstand og hvordan den tilberedes. I USA sender kvinner vanligvis inn morkaken til tørking og får den i retur i pilleform.

Morkaken er jo gammelt, døende vev som har gjort sin innsats for at fosteret skal vokse, det er altså slitne gamle celler. Hvis du har en infeksjon i blodet eller i morkaken, kan det å spise den potensielt gi ulemper, sier hun.

I USA gjorde man tidligere i år en større studie på om det at mor spiser morkaken også kan ha en ulempe for barnet. Teoretisk sett vil en infeksjon fra morkaken dermed kunne overføres til barnet via amming.

Studien av Benyshek viser imidlertid at blant 23 000 hjemmefødsler i deler av USA, var det ikke større andel av nyfødte som måtte innlegges på sykehus fordi moren hadde spist morkaken.

– Mange mener det er naturlig å spise morkaken fordi dyr gjør det. Men det er ikke alle dyr som spiser morkaken, som for eksempel hval, kamel, sel – samt vi mennesker, smiler Staff.

– I naturen er det dessuten slik at dyr som spiser morkaken antakelig gjør det for å rydde opp etter seg fordi de er redde for at morkaken og blodet skal tiltrekke åtseldyr til den nyfødte. Vi mennesker har ikke dette behovet og vi har heldigvis andre som hjelper til med å rydde opp etter fødsler.

LES OGSÅ: Har du hørt om lotusfødsel?

Uvanlig forespørsel i Norge

Kari Aarø, leder av Den norske jordmorforening, sier at det å spise morkaken er en temmelig uvanlig forespørsel fra norske kvinner.

– Jeg har aldri opplevd det eller hørt om at noen har spurt om det i de 19 årene jeg har jobbet på Kvinneklinikken i Bergen, men jeg ser at det har forekommet på andre sykehus, sier hun.

Ifølge Aarø er det opp til kvinnene selv om de vil ta med seg morkaken hjem fra fødestuen.

– Det er ikke laget noen retningslinjer på dette så det vil være opp til hver enkelt fødeavdeling. Men det vil nok være å foretrekke at kvinnen da tar morkaken med hjem kanskje raskt etter fødselen, da vi ikke har mulighet til å oppbevare den inne på fødeavdelingene. Dersom fødselen har gått greit og morkaken er normal, kaster vi den etter et par timer.

LES OGSÅ: Slik foregår en hjemmefødsel

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer