Derfor valgte Jorunn å operere

Etter å ha født to barn og gått ned hele 34 kg i vekt, valgte Jorunn Kristine Seldal å få utført bukplastikk.

Publisert
Sist oppdatert

For de fleste kvinner vil det ta tid før magen går tilbake til tilnærmet vanlig størrelse etter en graviditet. Dette er helt naturlig da magen under en graviditet blir utsatt for sterkt strekk. I tillegg blir magemusklene slappere og mange får et ekstra overskuddslager av fett.

Enkelte vil derimot oppleve at mageformen er endret for alltid, og at de ikke klarer å redusere magemålet til tross for trening og riktig kosthold, eller at man har fått et "heng" fra navle og ned som noen ganger kan være så stort at det dekker underlivet.

- Det er enorme variasjoner. Noen blir raskt helt som før, andre har kanskje fått mye strekkmerker og løshet i magen. Hvor raskt og hvor mye magen gjenvinner sin tidligere form, er det flere ting som påvirker, sier spesialist i plastisk kirurgi, Christian Busch, og nevner genetikk, hudelastitet og strekkmerker om mulige faktorer.

LES OGSÅ: Magen din etter fødselen  

Målbevisst trening 

Etter å ha født sin yngste sønn, innså tobarnsmor Jorunn Kristine Seldal at hun var blitt overvektig og at hun var i fysisk dårlig form. Motivert av ønsket om å leve lenge og ha mye energi til å kunne leke med barna, bestemte hun seg for å ha fullt fokus på trening og en sunn livsstil.

Den iherdige innsatsen ga resultater og på 1,5 år trente hun bort 34 kg.

Selv om vekttapet kom gradvis og kontrollert, satt Jorunn igjen med mye overflødig hud på magen. Dette «magehenget» gjorde at hun bestemte seg for å få fjernet huden gjennom en såkalt bukplastikk-operasjon.

MAGEN BORTE - MEN VARIG ARR: Arret er plassert som et keisersnitt, men er tre ganger så langt, og går fra hoftekam til hoftekam. Den røde streken øverst, er etter buksa, forteller Jorunn. Foto: PRIVAT
MAGEN BORTE - MEN VARIG ARR: Arret er plassert som et keisersnitt, men er tre ganger så langt, og går fra hoftekam til hoftekam. Den røde streken øverst, er etter buksa, forteller Jorunn. Foto: PRIVAT Vis mer

LES OGSÅ: Magegalleri magen etter fødsel

 

Smerter og komplikasjoner 

Selve operasjonen tok 3,5 timer og 4,5 kg hud ble fjernet fra magen hennes. Etterpå våknet Jorunn til store smerter og de første dagene etter operasjonen synes hun var grusomme. Hun fikk en noe tøffere rekonvalesens enn det som er vanlig, da hun reagerte på antibiotikaen hun fikk. 

– Jeg spydde og spydde, forteller hun. – Den første uken klarte jeg heller ikke å gå oppreist, men jeg hadde på et korsett som hjalp veldig. Musklene klarte jeg ikke å bevege, og jeg måtte ha hjelp til å komme meg opp av sengen og sofaen, legger hun til.

Etter den første uken begynte ting å gå mye bedre. Smertene var mindre og hevelsene ble gradvis borte, men det tok fem måneder før de forsvant helt. Jorunn opplevde også komplikasjoner som betennelse i såret.

– Mange vil nok synes at «magehenget» ditt ikke var så veldig stort før operasjonen. Har du en kommentar til det?

– Henget mitt var kanskje ikke det største, men det var nok til at det var i veien.  Sex var helt grusomt fordi henget var i veien. Under trening så hoppet det og disset.  Jeg hadde løs hud overalt og magehenget lå over buksa, svarer Jorunn.

FORNØYD: Jorunn Kristine Seldal angrer ikke på operasjonen i dag. Foto: Privat
FORNØYD: Jorunn Kristine Seldal angrer ikke på operasjonen i dag. Foto: Privat Vis mer

– Jeg fikk også beskjed om at jeg hadde deling av magemuskler, det vil si at magemusklene som skal være fremme var helt til siden. Når de ble sydd sammen kom formen min tilbake, legger hun til. 

Synes det var verdt det 

Til tross for smertene og at hun nå har et stort arr etter operasjonen på magen, nøler hun ikke med å anbefale andre kvinner om å gjøre det samme.

– Kjør på, om du har råd og tid til å være hjemme noen uker etter operasjonen. Smertene og hevelsene de første ukene er verdt mer enn et liv med slakk hud som disser og henger i alle situasjoner.

– Jeg elsker at jeg nå kan leke med barna og sykle uten at magen er i veien, sier hun. 

I dag 1,5 år etter utført bukplastikk mener hun at magen hennes fortsatt er like fin.

– Jeg har noen «håndtak» som skal fjernes og arret endte litt høyt så dette skal korrigeres. Jeg er allikevel fornøyd, sier hun med et smil.

LES OGSÅ: Dette burde noen fortalt meg før fødselen! 

JORDMOR TOVE NORDAHL: - Tenk deg godt om, råder jordmoren kvinner som vurderer bukplastikk.
JORDMOR TOVE NORDAHL: - Tenk deg godt om, råder jordmoren kvinner som vurderer bukplastikk. Vis mer

- Tenk deg godt om! 

Jordmor Tove Nordahl ved klinikken Kvinnedoktor og Jordmora mener at kvinner bør tenke seg godt om før de legger seg på operasjonsbordet.

– Det bør være en veldig god grunn. Har man store komplekser og det er så omfattende at det ikke at lar seg trenes eller slankes bort, så må det være opp til hver enkelt. For de med mindre problemer finnes det alternative løsninger på markedet, sier hun. 

Jordmoren legger til at hun skulle ønske kvinner generelt kunne akseptere seg selv mer.

– Noen elsker å være gravid og omfavner voksende mage og bryster, mens andre hater det. En ting er sikkert; de som tar vare på seg selv i graviditeten, trener, lever sunt og pynter seg, får mange komplimenter og det styrker selvtilliten både i og etter graviditet, sier hun.  

Må vente til man har fått de barna man skal ha

Overlege, Christian Busch, PhD og spesialist i plastisk kirurgi ved Teres Bergen, sier det generelt er anbefalt generelt å vente i et år, og til man har fått tilbake kroppsvekten man hadde før fødselen, før man vurderer bukplastikk.

- Det er varierende hvor lang tid det tar før bukveggen trekker seg sammen. Det kan ta en til 12 måneder etter fødselen, dette er forskjellig fra kvinne til kvinne.

Hvis man opererer for tidlig, risikerer man å utføre et unødvendig inngrep.

Busch presiserer også at bukplastikk ikke bør gjøres før man har fått de barna man skal ha, da en ny graviditet vil medføre ny strekk på hud og bukvegg. 

Kan få komplikasjoner 

- Bukplastikk er et stort inngrep som er forbeholdt dem som trenger det. Operasjonen tar vanligvis cirka to timer. Alvorlige komplikasjoner kan oppstå. Infeksjon, blødning og blodpropp er komplikasjoner som kan oppstå ved alle større inngrep. En annen alvorlig komplikasjon er utilstrekkelig sirkulasjon til huden, noe som gir koldbrann og et langvarig sårproblem, men dette er sjeldent, sier Busch.

-  Mindre alvorlige komplikasjoner er overfladiske hudinfeksjoner og seromdannelse – væskeansamling under huden som bør tappes.  

Får varig arr

Busch forteller at det alltid vil bli et synlig arr etter operasjonen. I tillegg får man et arr rundt navlen. Dette arret kan i sjeldne tilfelle trekke seg sammen og bli ganske synlig. Hvis navlearret blir for trangt, kan det bli sekresjon og gjentatte infeksjoner i navlen. 

SPESIALIST CHRISTIAN BUSCH: Har sagt nei til mange som ønsker bukplastikk.
SPESIALIST CHRISTIAN BUSCH: Har sagt nei til mange som ønsker bukplastikk. Vis mer

Sier nei til mange

Busch sier det er vanlig å nei til mange pasienter som ønsker bukplastikk.

- Det vil alltid være et forhold mellom risiko for komplikasjoner og hva pasienten kan oppnå med et inngrep. Dersom risikoen er for høy for eksempel ved høy vekt eller andre medisinske tilstander, vil vi ikke utføre slike inngrep. 

- Noen ganger opplever vi at pasienter har et urealistisk forhold til hva de kan oppnå med et slikt inngrep. Da er det ikke riktig å gjøre det. Andre ganger opplever jeg at kvinner som ser helt normale ut, selv opplever de ser helt fryktelig ut. Disse pasienten kommer ikke til å bli fornøyde med resultatet av et slikt inngrep, og de får i tillegg et arr. Dermed er en løshet i huden på magen blitt erstattet av et arr – et problem har blitt byttet ut med et annet, sier Busch.

Kan dekkes av det offentlige

Jorunn betalte selv kostnadene for å få utført bukplastikk, men før hun ble operert undersøkte hun muligheten for å få inngrepet dekket av det offentlige. Tilbakemeldingen var at magehenget hennes ikke var stort nok.

Elisabeth Valio Sætnan, leder i Norsk Plastikkirurgisk Forening, forteller at kvinner som ønsker å foreta bukplastikk må bli vurdert av plastikkirurg på forhånd. Her ser man om det er grunn nok til å utføre operasjon og hvordan den bør utføres.

– Vi har veiledende krav som vi bruker ved offentlig sykehus og hos private som opererer på offentlig indikasjon. Du skal da ha plager av hudoverskuddet i form av hudproblemer/gnagsår, fysiske problemer med klesvalg (arbeidsklær), smerter i buk eller rygg og problemer med underlivshygiene. Objektivt må vi se at omslagsfolden gjerne er mer enn 5 cm og at det er et betydelig avvik fra normalvariasjon for aldersgruppen, forteller hun.

Utføres kun på normalvektige 

Sætnan legger til at pasienten skal være normalvektig (BMI maksimalt 27) og at de ikke opererer pasienter som røyker. – Du har høyere risiko for infeksjoner, vanskeligere sårtilhelning og dårligere sirkulasjon i operasjonsområdet når du røyker eller er overvektig. Vi opererer heller ikke pasienter som har urealistiske forventninger eller som har så mye annen sykdom at risikoen for komplikasjoner ved en slik operasjon er for store, sier hun.

– Er det noen forskjell på å la seg operere ved et privat sykehus, i forhold til offentlig? 

– Du får samme behandling og samme operasjon om du opereres privat eller ved en plastikkirurgisk avdeling. Særlig kompliserte tilfeller opereres ved offentlig sykehus. Pasienter som ikke oppfyller offentlige krav til korreksjon, må betale et eventuelt inngrep selv og få det utført hos private aktører, svarer Sætnan.

LES OGSÅ: Johanna Grønnebergs beste treningstips 

Advarer mot å la seg operere i utlandet 

Enkelte kvinner velger å la seg operere i utlandet, på grunn av lavere kostnader. Sætnan forteller at det kan innebære visse farer, spesielt da det er vanskelig å kontrollere hvilke kvalifikasjoner plastikkirurgene i de ulike landene virkelig har.

– I Norge har vi oversikt over hvem som er offentlig godkjente spesialister i plastikkirurgi. I utlandet kan det være vanskelig å få oppfølging etter operasjonen om det oppstår komplikasjoner eller om inngrepet ikke ble som forventet, sier hun. 

DISKUSJON: Kroppshysteriet: Er man ekkel hvis man har hengemage?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer