Fødsel:

Derfor valgte Tonje (16) å føde på tv

- De unge barselkvinnene takler stort sett det å få barn veldig bra, sier jordmor.

UNG MAMMA: 16 år gamle Tonje hadde med seg foreldrene sine da hun fødte sønnen Tom Frederik. Foto: FEM
UNG MAMMA: 16 år gamle Tonje hadde med seg foreldrene sine da hun fødte sønnen Tom Frederik. Foto: FEM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg ville være med i tv-programmet for å vise at alle kvinner klarer å føde barn. Kroppene våre er bygd for det og unge kvinner kan klare det like bra som de som er rundt 30-40 år gamle, sier Tonje Kristmoen (16).

I kveld får vi i sesongavslutningen av «Fødeavdelingen» på FEM se hvordan det gikk da hun fødte sønnen sin Tom Frederik.

Selv om det blant førstegangsfødende er svært vanlig å få epidural under fødselen (tall fra Oslo Universitetssykehus viser at det gjelder cirka 67% av alle førstegangsfødende) og til tross for sin unge alder, fødte Tonje helt uten smertestillende.

– Jeg hadde på forhånd bestemt meg for at jeg ikke ville ha epidural fordi jeg hadde hørt at det var sykt vondt å få sprøyten i ryggen. Under fødselen foreslo jordmor både akupunktur og lystgass, men det hele gikk egentlig så fort at vi ikke rakk det, forklarer hun.

Tonje er takknemlig for at fødselen gikk forholdsvis raskt; fra vannet gikk til det hele var over tok det knappe fem timer. Den siste fasen med pressrier varte i cirka 25 minutter.

– Jeg var veldig overrasket og sjokkert over hvor sterke smertene faktisk var, jeg trodde ikke det skulle være vondt, sier Tonje.

– Det var en smerte som jeg ikke unner min verste fiende! Men i ettertid er jeg glad for at jeg gikk gjennom det, da jeg fikk lære hvor mye kroppen min egentlig tåler. Selv om det var sykt vondt, var det veldig koselig etterpå når det hele var ferdig.

STOLT BESTEFAR: - Det var den fineste fødselen jeg har vært med på, sier firebarsfar og nybakt bestefar Yngve Kristmoen. Foto: Privat
STOLT BESTEFAR: - Det var den fineste fødselen jeg har vært med på, sier firebarsfar og nybakt bestefar Yngve Kristmoen. Foto: Privat Vis mer

Fryktet komplikasjoner

Med seg på fødselen hadde hun mamma Line Merete Kristmoen (45). Planen var at hun også skulle ha med seg barnefar, men da de så at han ikke ville rekke frem i tide ble det ringt etter pappa Yngve Kristmoen (49)

– Jeg forsøkte først å nekte da de ringte meg, men jeg fikk bare klar beskjed om å komme på fødestua, smiler Yngve.

– I ettertid er jeg kjempeglad for at jeg fikk være til stede, det er noe helt spesielt å få være med å ta imot sitt første barnebarn. Det var rørende å få lov til å klippe navlestrengen på barnebarnet mitt, på samme måten som jeg gjorde med Tonje da hun ble født, sier han.

Yngve er imponert, men ikke overrasket, over datterens styrke.

– Vi har fire barn og hun er den eneste jenta, men hun har aldri hatt problemer med å sette brødrene sine på plass. Hun er en tøff og handy kvinne, som klarer å ordne og fikse det meste. På vei til fødestuen psyket jeg meg opp til hvordan det ville være å overvære fødselen og jeg forberedte meg på at det kunne oppstå komplikasjoner. Men det hele gikk veldig rolig for seg og det var den fineste fødselen jeg har vært med på, sier han.

LES OGSÅ: Kvinnene som elsker å føde

God kontakt med barnefar

Tonje ble gravid på p-piller og er ikke lenger sammen med barnefar som er like gammel som henne. De har imidlertid god kontakt og han har sønnen sin annenhver helg. Selv om graviditeten ikke var planlagt, har Tonje hele tiden vært fast bestemt på å beholde barnet.

Pappa Yngve synes at tiden etter fødselen har gått mye bedre enn det de kanskje så for seg på forhånd.

– Vi har jo selvsagt gjort oss en del tanker rundt det at hun skulle få barn i så ung alder og det var en del diskusjoner i starten når vi fikk greie på det. Men etter hvert da vi ble innforstått med at hun ville beholde barnet, har vi hjulpet og støttet henne så godt vi kunne. Hun har vokst mye på det hele og hun har blitt mye mer ansvarsbevisst. Hun tenker helt annerledes nå enn hun gjorde før da hun bare hadde seg selv å tenke på, sier han.

GLAD OG ROLIG BABY: Tom Frederik, som nå har blitt fire måneder gammel, er ifølge moren en skikkelig gledesspreder. Foto: Privat
GLAD OG ROLIG BABY: Tom Frederik, som nå har blitt fire måneder gammel, er ifølge moren en skikkelig gledesspreder. Foto: Privat Vis mer

Tom Frederik er nå blitt fire måneder gammel og han er ifølge Tonje en veldig rolig og glad baby.

– Jeg har vært heldig fordi han sover nesten hele natten, han våkner kanskje bare en til to ganger per natt. Før jeg fikk ham var jeg redd for at jeg ikke kom til å våkne når han gråt, fordi jeg alltid har sovet som en stein. Jeg er derfor overrasket over at jeg nå våkner av hvert minste lille pip, smiler hun.

– Noe av det koseligste er å våkne opp sammen med ham, fordi han smiler til meg med en eneste gang. Han har brakt så mye glede i hjemmet vårt og det går ikke an å være nedfor eller sur her lengre. Du blir så glad bare av å se ham, sier hun.

Viktig å ha troen på at det vil gå bra

Jordmor Heidi Martinsen ved Bardu helsestasjon sier det er viktig å backe opp unge gravide jenter, slik at de får troen på at de vil klare fødselen bra.

– I dag synes vi jo at 16 år er ungt, fordi det ikke er så vanlig å bli mor i den alderen lengre. Unge gravide jenter kan derfor lett bli møtt med en holdning om at de er for unge til det og at de kanskje ikke vil klare fødselen. Men man bør heller gjøre det motsatte og styrke dem i troen på at de vil klare det helt fint, sier hun.

Ifølge Martinsen kan det faktisk også være noen fordeler med å føde barn i ung alder.

– Fra naturens side er det naturlig å føde sitt første barn langt yngre enn det som er gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende i dag. Jeg har tidligere jobbet på en fødeavdeling og der så vi at unge kvinner ofte føder veldig mye lettere enn eldre førstegangsfødende.

– Jeg tror også at unge jenter har en tendens til å ta ting som det kommer. De har ikke så mye erfaring i livet, slik at de heller ikke tenker så mye på alt som kan gå galt, sier hun.

Når det gjelder hvorvidt man som førstegangsfødende velger å bruke smertestillende under fødselen eller ikke, tror hun alderen har mindre å si.

– Det er så mange ting som påvirker om man har behov for epidural under fødselen eller ikke. Uansett alder er det viktig å få et realistisk bilde av hva en fødsel er og vite hva som finnes av smertelindring. Det er ikke noe nederlag å ta epidural, selv om det er en fordel for mange å føde uten smertelindring. Dette er uansett ikke noe man behøver å bestemme seg for på forhånd. Det viktigste er at man føler seg trygg på at man vil bli hørt og forstått av de som skal hjelpe til underveis i fødselen, sier hun.

Kan føle seg ensomme

Martinsen erfarer også at unge mødre takler tiden etter fødselen vel så bra som eldre mødre.

– De unge barselkvinnene takler stort sett det å få barn veldig bra, både i forhold til amming og når det gjelder det å ha overskudd til barnet sitt. Selv om de mister en del av ungdomstiden sin, ser vi at de har en helt annen energi enn eldre førstegangsfødende.

– Men ofte er det jo ikke planlagt å få barn når man er så ung og omgivelsene vil kanskje reagere på at de er blitt gravid og at de har valgt å beholde barnet. Noen unge mødre kan ha følt seg ambivalent i en fase i svangerskapet i forhold til det at de valgte å beholde barnet. Det er naturlig å gå gjennom en slik prosess når barnet ikke var planlagt og man er så ung. Det er viktig å få frem at man ikke skal ha dårlig samvittighet for at man var i tvil om man skulle beholde barnet eller ikke.

– Noen unge mødre kan også føle seg litt ensomme etter at barnet er født, da det jo ikke er så mange i deres aldersgruppe som er i samme situasjon. Det kan være utfordrende å se at jevnaldrende har et helt annet fokus i livet enn det de har fått selv.

Se «Fødeavdelingen» på FEM tirsdag klokken kl 21:30

LES OGSÅ: - Ikke hør på skrekkhistoriene om setefødsel!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer