<b>FÅR NEGATIVE REAKSJONER FRA ANDRE:</b> - Når jeg sier at vi ikke skal ha flere har jeg fått reaksjoner som «Andreas må jo ha søsken stakkars», forteller Torunn. Foto: privat
FÅR NEGATIVE REAKSJONER FRA ANDRE: - Når jeg sier at vi ikke skal ha flere har jeg fått reaksjoner som «Andreas må jo ha søsken stakkars», forteller Torunn. Foto: privat Vis mer

- Derfor velger vi enebarn

Samboerparet Torunn og Rune er enige om at Andreas (3) ikke skal ha søsken.

Publisert

– Vi får gjerne spørsmål som «Når skal dere ha nummer to?» og «Er det på tide å sette i gang med å få flere barn?».

– Når jeg sier at vi ikke skal ha flere har jeg fått reaksjoner som «Dere må jo det. Andreas må jo ha søsken stakkars», «Det er jo synd» og «Den største gave man kan gi sitt barn er å gi den søsken», forteller Torunn (37).

Årsaken til at de har valgt å få enebarn, er at de ønsker å kunne følge ham godt opp under oppveksten.

- Vi vil ikke å ha et familieliv fylt med stress, masse aktiviteter og føle at vi ikke har god nok tid til barna. Vi er glade i å reise og oppleve ting, og det lar seg lettere gjennomføre med ett barn, forteller Torunn.

Fikk barn seint

Stadig flere kvinner velger å få barn seint i livet og Mammanett har tidligere skrevet om Nann Karin som fikk sitt første barn som 46-åring.

Torunn forteller at alder også har spilt en rolle deres valg om å få enebarn. For Torunn var det viktig å ha et stabilt og trygt forhold før hun stiftet familie.

– Hadde vi fått første barn da vi var i 20 årene hadde sjansen vært større for at vi kanskje ville hatt flere, sier hun.

FORELDRE MED GOD TID: Torunn og Rune har valgt å få enebarn slik at de kan følge ham godt opp under oppveksten. Foto: Privat
FORELDRE MED GOD TID: Torunn og Rune har valgt å få enebarn slik at de kan følge ham godt opp under oppveksten. Foto: Privat Vis mer

Fordeler med enebarn

Hun får ofte høre alle fordelene som finnes med å ha søsken. Disse er hun veldig klar over, men mener at det finnes fortrinn ved å være enebarn også.

– En fordel er at foreldrene har god tid til å følge opp barnet i forhold til aktiviteter, skole og lekser, sier hun. – Slik livet vårt er nå, er det lite stress i hverdagen.

Enkelte mener at det er veldig egoistisk å få enebarn, det kan hun ha forståelse for. – Det ligger vel en egoistisk tanke bak de fleste valg vi tar? Det er også egoistisk å få barn i det hele tatt. Det er ikke alle som kan få flere barn heller og for dem kan det være ekstra sårende å få kommentarer om at det er egoistisk med ett barn, sier hun.

STILLER HØYE KRAV: - Vi skal være superforeldre og superpartnere, i tillegg til å ha et eget liv. Det gjør at man ikke velger å ha store barneflokker, sier familieterapeut Hilde Bergesen hos Askele. Foto: Askele
STILLER HØYE KRAV: - Vi skal være superforeldre og superpartnere, i tillegg til å ha et eget liv. Det gjør at man ikke velger å ha store barneflokker, sier familieterapeut Hilde Bergesen hos Askele. Foto: Askele Vis mer

Flere årsaker

Familieterapeut Hilde Bergesen ved Askele i Bergen tror det er flere årsaker til at man velger å få enebarn.

– I dag stiller vi høye krav til oss selv. Vi skal være superforeldre og superpartnere, i tillegg til å ha et eget liv. Det gjør at man ikke velger å ha store barneflokker. Det er så mye annet man skal ha inn i livet sitt, sier hun.

 – Jeg møter flest par som har ett felles barn, det vil si skilte foreldre som har etablert seg på nytt. Ofte kan det være et resultat av et kompromiss, fordi den ene har barn fra før og den andre ikke har det.

- Disse barna blir i praksis som enebarn, fordi de bare har søsken maks femti prosent av tiden, sier hun.

Bergesen tror også alder spiller en rolle. – En del av oss får barn i høy alder. Noen ganger kan det være vanskelig å bli gravid og det fører til at man aldri får det andre barnet.

Knytter relasjoner

På spørsmål om hva som skiller ettbarnsfamilier fra andre familier, svarer familieterapeuten at foreldre til enebarn ofte er mer opptatt av relasjoner utenfor familiekjernen.

– For dem som bare har ett barn blir det gjerne viktig å knytte seg til de øvrige i familien eller venner som har barn. Dette gjør de for at barnet skal kunne få tette relasjoner til andre barn, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer