Sen avnavling:

Derfor venter jordmødrene med å klippe navlestrengen

Sen avnavling kan ha positiv helseeffekt for barnet - flere år senere viser studie.

VENTER MED Å KLIPPE NAVLESTRENGEN. Navlestrengen bør ifølge Sæther ikke klippes før den har blitt helt hvit og slapp, da dette er signalet om at morkaken er ferdig med jobben sin. Foto: Paul Hakimata Photography / Shutterstock/NTB Scanpix
VENTER MED Å KLIPPE NAVLESTRENGEN. Navlestrengen bør ifølge Sæther ikke klippes før den har blitt helt hvit og slapp, da dette er signalet om at morkaken er ferdig med jobben sin. Foto: Paul Hakimata Photography / Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mens det tidligere var vanlig å klippe eller klemme av navlestrengen rett etter at barnet ble født, ble anbefalingen ifølge Helsebiblioteket.no i 2013 endret til at man bør vente minst 1-3 minutter før man foretar avnavlingen.

Elisabeth Sæther, fagjordmor ved Ålesund sykehus, har i en årrekke jobbet for å endre anbefalingene rundt avnavling i Norge. Hun forteller at praksisen med tidlig avnavling (klippe navlestrengen før det har gått 30 sekunder), var en praksis som ble innført på den tiden det var vanlig å gi mødrene morfin som smertestillende under fødselen.

– Dette resulterte i mange barn som trengte hjelp for å komme i gang med å puste på grunn av bivirkninger av morfinen. For å hjelpe dem ble navlesnoren klipt, slik at de kunne flyttes over på et arbeidsbord et stykke fra moren. Denne praksisendringen skjedde uten at det var gjort noen risikovurdering av hva dette hadde å si for barnet og uten å rådspørre jordmødrene, som i århundrer hadde ventet med å klippe navlesnoren til morkaken var født, sier hun.

Gir barnet et stort blodtap

De siste femten årene har det imidlertid vært forsket mye på effekten av å vente med avnavling. Og forskningen viser at jordmødrenes måte å håndtere navlesnoren på fra gammelt av, faktisk ser ut til å være den beste.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer