Kile barn

Det å bli kilt voldsomt kan for enkelte oppleves som et overtramp

Er det greit å kile små barn og babyer?

KILING: Mange barn elsker å bli kilt, men for andre kan en slik situasjon være rene marerittet. Foto: Pressmaster/NTB Scanpix
KILING: Mange barn elsker å bli kilt, men for andre kan en slik situasjon være rene marerittet. Foto: Pressmaster/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mange barn liker å bli kilt, men kan det være farlig å kile dem for mye? Og bør man unngå å kile babyer?

Professor Sven Svebak ved Institutt for psykisk helse ved NTNU har forsket på kiling. Han sier det ikke er farlig å kile babyer, men mener det heller ikke bør være noe mål i seg selv.

– Det er ikke farlig å kile, verken for voksne eller barn. Men det kan være et uttrykk for dårlig empatisk evne når voksne fortsetter å kile i lek med et barn som har meldt at nå er det nok. Da får barnet en knekk i relasjonen til den voksne.

– Et godt samspill med omsorgspersoner medfører trygg berøring av huden, gjerne knyttet til daglig stell. Slikt stell må gjerne omfatte litt lek, og da kan det godt bli naturlig også med litt kilelek om barnet inviterer til det, sier han.

Helsesøster Kristin Occhipinti ved Helsesøster og jordmortjenesten i Askøy Kommune sier seg enig.

– Generelt sett er berøring en fin ting, da barnet helt fra det er nyfødt trenger mye hudkontakt og kjærtegn. Det å stryke barnet på huden kan kanskje være en form for kiling, og det er ikke bra hvis det fører til at barnet blir for overstimulert og forstyrret.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer