Fritidsaktiviteter

- Det er aldri greit å presse barn til å begynne på en fritidsaktivitet

Mange foreldre ønsker at barna skal gå på fritidsaktiviteter fordi de vil ha dem vekk fra skjermen og for at de ikke skal føle seg utenfor. Men hva gjør man om barnet selv ikke vil?

BARNS FRITIDSAKTIVITETER: Høsten er oppstart for mange av barnas fritidsaktiviteter, men ikke alle barn finner noe som passer dem. FOTO: NTB Scanpix
BARNS FRITIDSAKTIVITETER: Høsten er oppstart for mange av barnas fritidsaktiviteter, men ikke alle barn finner noe som passer dem. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Høsten er her og med den følger oppstart av barnas mange fritidsaktiviteter. Aktivitetstilbudene varierer, men selv med store valgmuligheter kan det for noen barn være vanskelig å finne noe som passer dem.

Merete Lund Fasting, førsteamanuensis i helse- og idrettsfag ved Universitetet i Agder, er opptatt av bevegelsesglede og motorisk kompetanse, og har blant annet skrevet doktorgrad om barns utelek.

Hun tipser om at mange kommuner og idrettslag tilbyr allidrett. Dette er et variert aktivitetstilbud preget av lek, hvor barn får prøve ulike idretter i flere miljøer.

GREIT Å MOTIVERE: Ifølge Merete Lund Fasting kan det å være med på fritidsaktiviteter gi barn bedre selvtillit fordi de får kjenne på mestring. FOTO: Privat
GREIT Å MOTIVERE: Ifølge Merete Lund Fasting kan det å være med på fritidsaktiviteter gi barn bedre selvtillit fordi de får kjenne på mestring. FOTO: Privat Vis mer

– I dag har det blitt vanlig at man spesialiserer barna med idretter som håndball og fotball veldig tidlig. Dersom du er så heldig at du bor på et sted som tilbyr allidrett, vil jeg anbefale det. Allsidig lek og aktivitet er bra, spesielt de første årene, sier hun.

– Gjennom å være med på fritidsaktiviteter kan barna få bedre selvtillit fordi de får kjenne på hvordan det er å mestrer ting. Noen barn mestrer mye på skolen eller på musikkarenaen, mens andre er mer fysiske. Klarer man å finne en aktivitet hvor barna kan få kjenne på mestringsfølelsen kan dette være positivt.

Aldri greit å presse barn

Fasting mener imidlertid at foreldre bør være forsiktige med å legge for mye press på barna sine.

– Det er helt greit å forsøke å motivere et barn i syv-åtte årsalderen til å begynne på en aktivitet, for eksempel gjennom å selv engasjere seg som hjelpetrener. Gjør du ting som er gøy sammen med barna dine, er du med på å legge grunnlaget for hvilke interessert de vil ha gjennom livet – om det så er ski eller skøyter.

– Men det er aldri greit å presse barn til å begynne på en fritidsaktivitet og når det gjelder barnehagebarn synes jeg ikke man trenger å stresse med aktiviteter i det hele tatt, sier hun.

Hun synes foreldre bør tenke litt over hvilken barndom de ønsker at barna deres skal ha og hvilke minner de skal sitte igjen med. Hun tror mange barn har mest lyst til å være hjemme med foreldrene sine når de kommer hjem etter en lang dag i barnehagen eller på skolen.

Flere steder er det dessuten masse aktiviteter på SFO, slik at barna ikke alltid har behov for å være mer sosiale eller fysisk aktive når de kommer hjem.

– Som forelder er jeg opptatt av at jeg selv kan gjøre veldig mye gøy sammen med ungene mine. Jeg brenner for at foreldre og barn kan ta seg en liten sykkeltur og utforske nærmiljøet sammen. Ikke alle foreldre tenker på at det å være utendørs gir barn mye ekstra sammenlignet med å være inne på en aktivitet. I tillegg til frisk luft får vi D-vitaminer og hormoner fra sola, som gjør at vi kjenner på glede og lykke.

Viktig å skape en sunn balanse

Anders Lindskog er psykologspesialist hos Villa Frisk og forfatter av boken «Barnedesign - hvordan designe ditt eget drømmebarn». Han synes ikke det er noe galt i at foreldre setter krav til barna sine om å delta på fritidsaktiviteter.

Han mener imidlertid foreldre bør være oppmerksomme på å skape en sunn balanse mellom de ulike delene i barnets hverdag, som for eksempel aktiviteter, dataspilling og avslapning.

– Samfunnet har endret seg mye siden dagens foreldregenerasjon vokste opp. For 30-40 år siden var tilbudet av fritidsaktiviteter mye mer begrenset enn det er i dag og det gjaldt å ta de mulighetene du fikk. De siste årene har vi skapt et samfunn hvor det er mer tilbud enn tilgjengelig tid. Dette gjør at vi får en helt annen problematikk hvor vi må sortere vekk muligheter og prioritere.

– Fritidsaktiviteter konkurrerer med iPad-en og mange vil gjerne spille dataspill døgnet rundt. Men bevegelse er noe vi trenger for å ha det bra både fysisk og psykisk, det er derfor naturlig å stille krav til barn om at de har nok bevegelse i hverdagen sin. De ulike delene i «livssirkelen» må være passe store, på samme måte som i en kostsirkel, sier han.

FINN RIKTIG BALANSE: Psykolog Anders Lindskog mener foreldre godt kan sette krav til at barna skal være aktive i fritiden, så fremt det skaper en sunn balanse i hverdagen. FOTO: Privat
FINN RIKTIG BALANSE: Psykolog Anders Lindskog mener foreldre godt kan sette krav til at barna skal være aktive i fritiden, så fremt det skaper en sunn balanse i hverdagen. FOTO: Privat Vis mer

Han mener likevel at det ikke er bra å presse barnet til å delta på en aktivitet.

– Dette er en veldig ineffektiv måte å gjøre det på, vi vet jo selv hvordan vi reagerer på tvang. Det er bedre å snakke om de ulike tingene vi må gjøre for å ha det bra i livet, samt å passe på at vi selv lever etter dette. La barnet få tenke over hvordan det kan oppfylle de ulike delene i livssirkelen, for å få nok bevegelse trenger ikke fotball være bedre enn karate eller en skogstur.

Lytt til barnets ønsker

Lindskog tror foreldre som presser barna sine til ulike aktiviteter, kan være for mye opptatt av sine egne erfaringer og hvordan de selv hadde det som barn.

For eksempel at de selv ikke fikk lov til å delta på en aktivitet på grunn av økonomi eller religiøse årsaker, og derfor er redd for at barnet skal føle samme utenforskap.

Foreldre som er lidenskapelig opptatt av en idrett, kan ha et sterkt ønske om at barna skal få samme interesse. Lindskog mener dette både kan ha positive og negative sider.

– Det er lettere å støtte barn i aktiviteter som du selv er engasjert i, det gjør det enklere å prioritere og følge barnet over tid. Også for barnet kan det å dele en interesse med sine foreldre ha en veldig stor verdi.

– Men det er også viktig at man med kjærlighet og engasjement klarer å følge barnet dersom det ønsker seg noe annet. Det bør ikke bli slik at du slutter å være med på treninger og konkurranser om barnet skifter fra langrenn til karate, fordi du selv bare er opptatt av langrenn.

– Jeg synes det er helt greit å la barnet få begynne med det du selv er interessert i, men du må lytte til barnet om dette ikke passer for dem, sier han.

Redde for at barna skal føle seg utenfor

Merete Lund Fasting tror mange foreldre har et sterkt ønske om at barna skal gå på fritidsaktiviteter fordi de vil ha dem vekk fra skjermen.

En annen årsak kan være at barna skal få en interesse det kan være gøy å gjøre sammen med andre, eller at foreldrene er redde for at barna skal føle seg utenfor.

– Jeg vet at mange gutter spesielt kan føle seg utenfor om de er de eneste i klassen som ikke er med på fotball, så jeg forstår at mange foreldre kanskje føler et ekstra press for å sende ungene på fotballtrening.

– Men ofte er det ikke bare én gutt eller ei jente som ikke er med på det «alle andre» er med på. Mitt råd er at foreldre kan ta kontakt med foreldrene til disse andre i klassen eller i parallell klassen, for å høre om det finnes en aktivitet som kan passe for disse ungene. Kanskje kan man være med på å starte opp noe sammen eller bytte på å kjøre barna til en felles aktivitet.

For mange aktiviteter kan skape stress

Selv om det er mye positivt forbundet med fritidsaktiviteter, er Fasting skeptisk til at barn hele tiden skal bli styrt av voksne.

Hun peker på at ikke alle som driver med barneidrett er utdannet pedagoger eller har det beste og mest spennende pedagogiske opplegget.

Livsmestring har blitt et viktig tema i barnehager og skoler de siste årene, noe hun mener også er relevant i forhold til fritiden.

– Selv om det er bra at unger får gode opplevelser med mestring, er det også grenser for hvor mye de skal klare. For noen blir det alt for mye å skulle kjøres hit og dit, og kanskje knapt få tid til å spise mat mellom aktivitetene. For noen kan dette oppleves som negativet i stedet for positivt oppbyggende, slik at det gir mer stress enn glede og mestring.

Mange norske barn og unge i dag føler mye press og da må vi vise dem at livskvalitet handler om mer enn å prestere på alle arenaer. Jeg har sansen for at barn kan møtes for å bare være sammen, uten å måtte spille kamp og konkurrere.

– For et par år siden så jeg en del som åpnet opp gymsaler eller ballsletter hvor de inviterte barn til å komme for å være aktive. Men dette er ikke noe idretten favner om dessverre, så om man skal få til mer av dette må det nok ildsjeler til, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer