Det er dyrest å få barn i denne alderen

En ny undersøkelse viser at kvinner som får barn når de er over 30, tjener mer i løpet av livet enn kvinner som får barn tidligere.

DYREST Å FÅ BARN ETTER 30:  Kvinner som får sitt første barn når de er rundt 30 år, tjener betydelig mindre enn kvinner som får sitt første barn senere i livet. Det konkluderer en ny undersøkelse utført av Økonomisk Institutt på CBS Foto: NTB/ Scanpix
DYREST Å FÅ BARN ETTER 30: Kvinner som får sitt første barn når de er rundt 30 år, tjener betydelig mindre enn kvinner som får sitt første barn senere i livet. Det konkluderer en ny undersøkelse utført av Økonomisk Institutt på CBS Foto: NTB/ Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kvinner som får sitt første barn når de er rundt 30 år, tjener betydelig mindre enn kvinner som får sitt første barn senere i livet. Det konkluderer en ny undersøkelse utført av Økonomisk Institutt på CBS, hvor over 1,5 million danske kvinner deltok.

Stor lønnsnedgang etter første fødsel

Undersøkelsen viser også at mødre mister mellom 2 og 2,5 år av sin normale arbeidsinntekt hvis de får sitt første barn før de fyller 25 år. Generelt opplevde kvinnene en betydelig lønnsnedgang flere år etter sin første fødsel.

Fane Naja Groes, en av forskerne bak undersøkelsen, sier i en artikkel til Videnskab.dk at den gjennomsnittlige inntekten for kvinner reduseres med 37 til 65 prosent av inntekten de hadde før de fikk sitt første barn. 

- Og i gjennomsnitt tar det 6 til 8 år å hente inn igjen denne midlertidige reduksjonen av lønnen deres, sier hun.

LES OGSÅ: Kjære mamma: Du er god nok!

Hvorfor tallene ser slik ut sier likevel ikke undersøkelsen noe om:

- Det kan være mange mulige årsaker til at tallene ser slik ut. For eksempel kan vi ikke se hva kvinnenes motivasjon er. Derfor kan vi ikke se om kvinner som er svært motiverte for å ha en høy lønn, også velger å få deres første barn sent i livet, sier Fane Naja Groes.

Alder avgjøres av flere faktorer

Anette Borchorst er professor ved Center for Arbeidsmarkedsforskning på Aalborg Universitet, og tror at funnet er en kombinasjon av kvinnens eget valg og forholdene i dagens arbeidsmarked:

- Det er viktig å sammenligne økonomiske, sosiologiske og statsvitenskapelige forklaringer når man skal si noe om hvorfor kvinner rammes av en “barnestraff”. En kvinne i sin fertile alder har et blinkende skilt i pannen med teksten “potensielt tre barn”. Det vet jo arbeidsgivere godt. Slik arbeidsmarkedet er nå, kan kvinner velge mellom å få barn og ta den “straffen” som følger med - eller unngå å få barn.

- Men det er viktig å holde fertiliteten høy, slik at det er noen som kan finansiere vår velferd i fremtiden. På dette  punktet mangler vi noen gode løsninger, sier hun.

LES OGSÅ: Vi velger å leve på én inntekt

FORBRUKERØKONOM: Silje Sandmæl i DNB Foto: DNB
FORBRUKERØKONOM: Silje Sandmæl i DNB Foto: DNB Vis mer

- Prioriterer barn og familie

Forskere ved Statens institutt for forbruksforskning og Statistisk Sentralbyrå kjenner ikke til at det er gjort tilsvarende studier om dette i Norge.

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl tror likevel at resultatene i den danske undersøkelsen også er aktuelt hos norske kvinner.

- Mange utsetter nok det å få barn på grunn av jobb og økonomi. Har du fått barn senere i livet har du hatt flere år på deg å klatre oppover karrierestigen og slik ha fått opparbeidet deg en høyere lønn.

-Får man barn tidlig prioriterer man kanskje karrieren senere eller aldri, fordi man heller vil bruke tiden sin på familielivet, sier Sandmæl.

LES OGSÅ: Barnefamilier kan spare 20.000 kroner i måneden!

Denne artikkelen har tidligere vært publisert på Mama.dk, Det er dyrest at få børn i denne alder

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer