Fødselspsykose

- Det er en meget smertefull opplevelse, og det er ikke noe kvinnen har skyld i selv

Psykosen preges av vrangforestillinger, sviktende dømmekraft og manglende evne til å forsørge barnet.

FØDSELSPSYKOSE: Blant fødende kvinner vil omkring én av 1000 rammes av en fødselspsykose, men hva utløser egentlig psykosen?  Foto: Shutterstock / OndroM
FØDSELSPSYKOSE: Blant fødende kvinner vil omkring én av 1000 rammes av en fødselspsykose, men hva utløser egentlig psykosen? Foto: Shutterstock / OndroM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- En fødselspsykose er en meget smertefull opplevelse, og det er ikke noe kvinnen har skyld i selv, sier Ulrik Malt.

Malt er overlege ved Avdeling for forskning og undervisning ved Oslo Universitetssykehus, og professor i psykiatri og psykosomatisk medisin ved Universitetet i Oslo.

Blant fødende kvinner vil omkring én av 1000 rammes av en fødselspsykose. I 2015 ble det født nesten 60 000 barn i Norge, noe som tilsier at det vil oppstå cirka 60 tilfeller av fødselspsykoser årlig.

– Fødselspsykosen inntrer vanligvis i løpet av noen få dager til et par uker etter fødsel. Ved en psykose foreligger det en realitetsbrist, hvor vanlige symptomer er sviktende dømmekraft, feiltolkning av sosiale signaler og sviktende kontaktevne.

LES OGSÅ: Stadig flere får fødselsdepresjoner 

Fødselspsykose fører til mani eller dyp depresjon

Kvinnen er fullt overbevist om realiteten i sine symptomer og sin oppfatning av omverdenen, og lar seg vanskelig overbevise om at hennes egen opplevelse og forståelse ikke stemmer overens med virkeligheten.

Under en slik psykose vil kvinnen enten være ukritisk oppstemt og høyenergisk (manisk), eller dypt deprimert.

– Symptomene på mani er at kvinnen føler seg helt på topp; tankene raser avsted. Hun er usedvanlig snakkesalig, aktiv, rastløs og sosial, med tap av hemninger. Hun føler lite behov for søvn, og kan virke direkte forvirret, forklarer Malt.

Dersom noen forsøker å sette grenser, vil kvinnen vanligvis bli sint og aggressiv.

– For utenforstående virker vedkommende forstyrret og «syk». Hun klarer ikke å gi barnet nødvendig omsorg.

LES OGSÅ: Dette skjer med hjernen når du er deprimert 

Ser verden på en helt annen måte

Dyp depresjon kjennetegnes ved sterk angst, fortvilelse og tilbaketrukkenhet. Disse kvinnene vil få vrangforestillinger, og kan tro at noen er ute etter å ta henne, eller at det er noe galt med barnet – for eksempel at det er ondt.

– Noen kan også oppleve hallusinasjoner. De angir å se, høre eller føle ting som faktisk ikke er der. Noen kan virke svært angstpreget og urolige, sier Malt.

Mange vil senere kunne fortelle at det var som å være i en fremmed og skremmende verden, hvor de var fremmedgjort for seg selv og for barnet. Kvinnen mangler omsorgsevne for barnet.

– Noen kvinner vil veksle mellom mani og dype depresjoner under psykosen.

LES OGSÅ: Har du hørt om søvnparalyse? Dette er de vanligste årsakene til tilstanden

Bipolar lidelse er ofte underliggende årsak

I de fleste tilfeller av fødselspsykose har kvinnen en underliggende disposisjon for en bipolar lidelse. Det er i vesentlig grad en genetisk betinget psykisk lidelse, hvor det forekommer maniske og depressive perioder.

– Kvinner som aldri har hatt slike episoder kan allikevel ha en disposisjon for lidelsen, og få fødselsdepresjoner uten at de tidligere har hatt en bipolar lidelse, sier Malt.

Årsaken til at en fødselspsykose utløses er først og fremst grunnet de plutselige og sterke endringene i kroppens biokjemi (hormoner), gjerne kombinert med lite søvn.

LES OGSÅ: Psykiske lidelser rammer rundt halvparten av alle mennesker i løpet av livet

DET VIL BLI BEDRE: Til tross for at alle blir «friske», vil mange slite med å bearbeide opplevelsen når de kommer til seg selv igjen. Foto: Shutterstock / KatsiarynaKa2
DET VIL BLI BEDRE: Til tross for at alle blir «friske», vil mange slite med å bearbeide opplevelsen når de kommer til seg selv igjen. Foto: Shutterstock / KatsiarynaKa2 Vis mer

«Alle» kan få en fødselspsykose

Selv om kvinner med en bipolar lidelse er mer utsatt for å oppleve en fødselspsykose, er det mange som får det uten opplagt grunn. (Pssst: «Marit» (25) er mamma til to små barn: - Når jeg blir manisk så stikker jeg av!)

– For noen kan det oppleves som en stor mental belastning. Noen har mange bekymringer knyttet til hva som skjer i etterkant. Det å føde i seg selv kan være svært belastende, sier Roger Hagen.

Hagen er førstemanuensis ved Institutt for psykologi, Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap, ved NTNU.

– Det finnes mange ulike årsaker til at en fødselspsykose kan oppstå. Biologiske, psykologiske og sosiale faktorer spiller inn, det har ikke noen sammenheng med hvordan hjernen er oppbygd.

LES OGSÅ: Flere tusen menn får fødselsdepresjoner

Behandling for fødselspsykose

Kvinner som får en fødselspsykose blir vanligvis behandlet på samme måte som personer med akutte maniske eller depressive episoder, som et ledd i en bipolar lidelse. De vil da få legemidler mot mani eller depresjon.

– Ved psykotiske depresjoner brukes også av og til elektrostimulering av hjernen (ETC), på folkemunne ofte feilaktig kalt «elektrosjokk». Det er ofte nødvendig med sykehusinnleggelse, sier Malt.

Fra man starter med behandling til psykosen er over vil ofte variere mellom en uke til et par måneder.

– Det er viktig å vite at alle blir bra. Dersom man starter med behandling tidlig, vil effekten av denne behandlingen komme raskere.

Til tross for at alle blir «friske», vil mange slite med å bearbeide opplevelsen når de kommer til seg selv igjen. Dette gjøres i form av samtaleterapi kombinert med informasjon om hva fødselspsykose er.

– Det er viktig å understreke at fødselspsykose ikke er et uttrykk for at kvinnen er en dårlig mor eller vil bli det i fremtiden – man har ikke skyld i det selv, sier Malt.

LES OGSÅ: Nina Emilie (25) har bipolar lidelse: - Jeg har stor tro på en framtid som frisk

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer