Det er farlig for barn å drikke eller spise light-produkter

Myte eller fakta?

LIGHTPRODUKTER:  Farlig for barn, eller bare en myte? Foto: Shutterstock
LIGHTPRODUKTER: Farlig for barn, eller bare en myte? Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FAKTA!

- Mat og drikke med kunstige søtningsstoffer bør ikke gis til små barn, sier ernæringsfysiolog Helen Christoffersen.

- Grunnen til dette er at de dosene for søtstoff som er ansett som trygge, er beregnet ut fra voksnes kroppsvekt. Fordi barnas kroppsvekt er så mye lavere, kan søtstoffinntaket lett overstige de øvre grenseverdiene for inntak som er gitt av Mattilsynet. 

LES OGSÅ: Denne dietten kan skade barnet ditt

Helsemyndighetenes generelle råd er at barn under 3 år må skjermes for kunstige søtningsstoffer - som i lettbrus, lettsaft, lettyoghurt og utallige andre light-produkter.

- Produkter med kunstig søtningsstoff bør ikke brukes til små barn. Grunnen er at barn har lav kroppsvekt og at inntaket derfor lett vil overstige de øvre grenseverdiene for inntak som er gitt av Mattilsynet, sier Henriette Øien.

Inntaket av benzosyre kan også lett bli for høyt hos små barn, og Vitenskapskomiteen for mattrygghet konkluderer med at inntaket blant norske småbarn er bekymringsfullt. Mengden av benzosyre vil ofte være høyere i kunstig søtet drikke fordi sukker, som har en konserverende effekt, fjernes. Man bør begrense inntaket av leskedrikker til barn, også av hensyn til konserveringsmidler, uten at vi kan angi noen absolutt mengde, sier Øien til Matportalen.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer