Det er farlig for barn å drikke eller spise light-produkter

Myte eller fakta?

LIGHTPRODUKTER:  Farlig for barn, eller bare en myte? Foto: Shutterstock
LIGHTPRODUKTER: Farlig for barn, eller bare en myte? Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FAKTA!

- Mat og drikke med kunstige søtningsstoffer bør ikke gis til små barn, sier ernæringsfysiolog Helen Christoffersen.

- Grunnen til dette er at de dosene for søtstoff som er ansett som trygge, er beregnet ut fra voksnes kroppsvekt. Fordi barnas kroppsvekt er så mye lavere, kan søtstoffinntaket lett overstige de øvre grenseverdiene for inntak som er gitt av Mattilsynet. 

LES OGSÅ: Denne dietten kan skade barnet ditt

Helsemyndighetenes generelle råd er at barn under 3 år må skjermes for kunstige søtningsstoffer - som i lettbrus, lettsaft, lettyoghurt og utallige andre light-produkter.

- Produkter med kunstig søtningsstoff bør ikke brukes til små barn. Grunnen er at barn har lav kroppsvekt og at inntaket derfor lett vil overstige de øvre grenseverdiene for inntak som er gitt av Mattilsynet, sier Henriette Øien.

Inntaket av benzosyre kan også lett bli for høyt hos små barn, og Vitenskapskomiteen for mattrygghet konkluderer med at inntaket blant norske småbarn er bekymringsfullt. Mengden av benzosyre vil ofte være høyere i kunstig søtet drikke fordi sukker, som har en konserverende effekt, fjernes. Man bør begrense inntaket av leskedrikker til barn, også av hensyn til konserveringsmidler, uten at vi kan angi noen absolutt mengde, sier Øien til Matportalen.no.

- Det er ikke tillatt å tilsette søtstoffer i næringsmidler som markedsføres til barn under tre år, legger Christoffersen til.

 

[[{"fid":"83141","view_mode":"article_full_width","fields":{"format":"article_full_width"},"type":"media","attributes":{"class":"media-element file-article-full-width"}}]]

Barn blir hyperaktiv av sukker

Myte eller fakta?

Trykk på tallene for å se flere myter!

1-2-3-4-5-6-7-8-9-10->

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer