Kathrine Moholt

- Det er ganske overveldende

Programlederen åpner opp om mammarollen.

KATRINE MOHOLT: Hun er aktuell med et nytt program denne våren. Foto: Nora Lindtner.
KATRINE MOHOLT: Hun er aktuell med et nytt program denne våren. Foto: Nora Lindtner. Vis mer
Publisert

- Da jeg ble mamma som 22-åring var folk sånn: Oi, var det planlagt? Men det var det!

Katrine Moholt (50) er av dem som alltid har ønsket seg barn, og er i dag trebarnsmor til Markus (28), Evelina (24) og Sofia (10).

Nå skal hun lede TV 2s nye program «Familiekoden» hvor vi følger ni familier med ulike måter å oppdra barna sine på.

- Dette er et program som passer meg veldig bra, for alle årene jeg har jobbet i denne bransjen så har jeg alltid vært først og fremst mamma, sier Moholt til KK.

- Overveldende

Men selv om hun alltid har vært glad i barn, og faktisk debuterte som barnevakt da hun bare var seks- syv år gammel, så var det ikke bare lett å bli mamma.

- Det med søvnmangelen er heftig. Men vet at det kan være flere måneder, kanskje år hvor man sover dårlig, men akkurat det går det ikke an å forberede seg på, sier 50-åringen og utdyper:

- Man tror den tiden aldri skal gå over når man står det sjette natten på rad uten å ha sovet noen ting, og undervurderer kanskje hvor sliten man blir av for lite søvn. Det der er ganske overveldende.

Ikke minst innebærer overgangen til mammalivet en hel del bekymringer, påpeker Moholt.

- Man vet ikke hva bekymring er før man får barn.

- Lærerikt

I TV2 nye program blir familiene fulgt i hverdagen mens de løser oppgaver som setter dem på prøve. Hver av familiene representerer ulike familiestiler som blant annet: Hjemmeskole, Store ambisjoner, Helikopter og Grensesetting.

- Jeg har sittet gjennom alle episodene og det har vært veldig lærerikt, sier Moholt.

- Som mamma har jeg plukket med meg litt fra de ulike stilene, og tenkt at dette skal jeg prøve.

- Har du et eksempel?

- Ja, for eksempel de som har valgt å ha hjemmeskole for barna sine. Først tenkte jeg: «Oi, det kunne jeg aldri hatt, og kan man egentlig det?» Men så så jeg hvordan de har organisert livet sitt, og i hvor stor grad de prioriterer barna sine. Selv om jeg ikke kunne tenkt meg å ta datteren min ut av skolen og leve akkurat som dem, så synes jeg prinsippet om å bruke tiden man har med barna sine som veldig inspirerende.

Moholts egen foreldrestil faller under kategorien «empatisk», ifølge en uformell hos TV2 som lages som en forlengelse av programmet. Det betyr at hun er ganske følelsesstyrt i måten hun oppdrar barna sine, lydhør og opptatt av å validere følelsene deres.

- Jeg tror alle som skal bli forelder har et bilde av hvordan man vil være, også prøver man og feiler underveis. Greia med barn er dessuten at de er så forskjellige, så selv om jeg hadde metoder som fungerte med første barnet, så måtte jeg gjøre mye annerledes med nummer to og tre, rett og slett fordi barna er forskjellige.

- Er det noe du angrer på som mamma?

- Nei, jeg angrer ikke på noe når jeg ser hvor fine voksne barna mine ha blitt. Da tenker jeg heller at jeg må ha gjort noe riktig. Men det er mye jeg lærer gjennom dette programmet som jeg gjerne skulle vist før, som kanskje kunne gjort at jeg hadde unngått noen konflikter og raserianfall.

GENIALT TRIKS: Noe veldig mange kan kjenne seg igjen i er at strømpebuksa rakner så fort du ser på den. Men visste du at det finnes et triks som du absolutt bør gjøre før du tar den på? Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Mer tid

Moholt trekker frem et råd hun har fått av programmets psykologspesialist, Reidar Hjermann. Nemlig å sette av mer tid.

For selv om Moholt stort sett har hatt en fleksibel jobb, har hun også stått der på morgen med dårlig tid, og et barn som nekter å ta på seg strømpebuksa selv om det er ti kuldegrader ute. Fremfor å kreve at barnet ha på den strømpebuksen, har hun nå lært at det kan lønne seg å ta seg tid til å høre hvorfor barnet ikke vil.

«Jeg skjønner du ikke vil ha på strømpebuksen fordi den klør, hva skal vi gjøre da når det er så kaldt ute?», ville hun heller spurt om i dag, og forhåpentligvis sluppet konflikt og den påfølgende dårlige samvittigheten.

- Da gir man barnet tid til å skjønne dette selv, og hvis de fortsatt nekter kan man la dem gå ut på trappa og kjenne hvor kaldt det er, og kanskje kommer de inn og vil ha den på likevel. Eller kanskje man skal prøve en annen strømpebukse. Det å gi dem et alternativ kan gjøre at de føler de har vært med i beslutningen, men da nå man ha tid og ikke være så stressa selv.

Moholt påpeker at det følger ikke med noen fasit når man skal ha barn. Ikke noe opplæring eller kurs får man heller, og de aller fleste foreldre bor ikke lenger sammen med en storfamilie. Nei, mange nybakte mammaer og pappaer blir ofte overlatt til seg selv med det lille barnet, og må google seg gjennom en hel jungel av sprikende råd.

- Derfor synes jeg det er på høy tid at vi får et program som dette, hvor vi kan ta diskusjonen sammen med fagfolk og andre foreldre og bli veiledet og inspirert.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet